pewny na 100% nie jestem , dlatego myślę ,że to jest histogram RAW-a ponieważ np. zabawa suwakiem contrast powoduje zmianę wyświetlanego zdjęcia ale nie zmienia kształtu histogramu.
muszę to jeszcze przemyśleć.
w sieci znalazłem tutoriale do DPP:
Tutorial DPP
w lekcji: TOOL PALETTE RAW IMAGE ADJUSTMENT TAB jest wzmianka o histogramie. może to nam coś wyjaśni ?
300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX
To chyba wystarczający dowód na to, że to histogram RAW-a. Zmiana "contrast" powoduje zmianę kształtu krzywej wzgledem której RAW jest interpretowany. Przyjrzyj się krzywej przy zmianie "contrast".pewny na 100% nie jestem , dlatego myślę ,że to jest histogram RAW-a ponieważ np. zabawa suwakiem contrast powoduje zmianę wyświetlanego zdjęcia ale nie zmienia kształtu histogramu.
Pozdrawiam,
Pirx
Mam prosbe o pomoc i podpowiedzi: a mianowice, wywolalem RAWy w tym najnowszym DPP i zachowalem jako pliki JPG. Fotki w DPP wygladaja OK. niestety wiekszosc znajomych dla ktorych wypalam plytke z fotkami do przegladania fotek uzywa IRFANVIEW... i tu problem jak przegladam fotki w tym programie to "porazka": przeostrzone, fotki az skrza sie ostrych krawedzi. Sprobowalem ponownie - zapisalem fotke "czysta" nieobrobiona niewyostrzona.. i efekt troszke mniejszy ale tez wyglada to niefajnie. Czy spotakiscie sie juz z podobnym problemem?? jak temu zaradzic??? w picassie te same jpgi wygladaja normalnie czyli OK... co robic?? przeciez nie zmienie przyzwyczajen moich znajomych i do plytki nie bede dolaczal komunikatu: NIE PRZEGLADAC W IRFANVIEW!!!. pomocy)
Zmienić rozdzielczość to też nie do końca dobre rozwiązanie bo każdy używa innej. Jak obrazek będzie za mały to jest duża szansa że przeglądarka znajomego sobie go powiększy i efekt będzie jeszcze gorszy
Trzeba po prostu w przeglądarce włączyć opcję wygładzania przy skalowaniu - w irfan view to było chyba "resample", w innych np "smooth".
Ja też używam irfana i nie ma takiego problemu. Mają coś nie tak z ustawieniami. Pamiętam, że była jakaś opcja, która powodowała lepsze wyświetlanie obrazów z canona.Poszukaj w ustawieniach programu. Jak dla mnie DPP nie ma tu nic do rzeczy.
Miłego dniamoja www
Używać FastStone :-)
To naprawdę moim zdaniem świetna przeglądarka.
Pozwala przeglądać zdjęcia w trybie pełnoekranowym nie ograniczając dostępu do wszystkich opcji, w tym podglądu EXIF-a (po przesunięciu kursora myszy na prawą stronę ekranu).
Poza tym, wciśnięcie (i przytrzymanie) lewego przycisku myszy powiększa obraz do 100%, zaś przesuwając myszką nawigujemy 100% podglądem po całym zdjęciu.
Nic tak nie pomaga szukać szumów, mydła i aberracji
Co do paskudnego wyglądu zmniejszonych przez przeglądarkę zdjęć, to jak już koledzy napisali, trzeba włączyć wygładzanie jakkolwiek się ono nazywa - w FastStone trzeba zaznaczyć odpowiedni kwadracik po zjechaniu kursorem w dół ekranu.
PS. Przed odkryciem FastStone'a też uważałem Irfana za najlepszą przeglądarkę :wink: .
Pozdrawiam,
Pirx
Proszę o wysłanie EOS DIGITAL Software Instruction PL na mojego maila: paweluryszek@wp.pl bo ja też mam do swojego 40D w wersji EN.
Dziękuję i pozdrawiam.
Jeśli mógłby ktoś wyświadczyć i mi taką przysługę (DPP po polsku) będę wdzięczny. Mój adres adamtatar@wp.pl