Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 164

Wątek: Dpp 3.4.1

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek808 Zobacz posta
    Histogram i jego zachowanie jest w porządku, to jest histogram RAW-a ( przed nałożeniem korekty gamma) , a nie wynikowego jpeg-a tak jak w zakładce RGB.
    Czyli to jest histogram w trybie liniowym? Bez sensu. Mogłoby tak być, gdyby był zaznaczony ptaszek linear. Tylko w DPP jest to tak rozwiązane. Mnie to niekiepsko zmyliło ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

pewny na 100% nie jestem , dlatego myślę ,że to jest histogram RAW-a ponieważ np. zabawa suwakiem contrast powoduje zmianę wyświetlanego zdjęcia ale nie zmienia kształtu histogramu.

muszę to jeszcze przemyśleć.

w sieci znalazłem tutoriale do DPP:

Tutorial DPP

w lekcji: TOOL PALETTE RAW IMAGE ADJUSTMENT TAB jest wzmianka o histogramie. może to nam coś wyjaśni ?
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

pewny na 100% nie jestem , dlatego myślę ,że to jest histogram RAW-a ponieważ np. zabawa suwakiem contrast powoduje zmianę wyświetlanego zdjęcia ale nie zmienia kształtu histogramu.
    To chyba wystarczający dowód na to, że to histogram RAW-a. Zmiana "contrast" powoduje zmianę kształtu krzywej wzgledem której RAW jest interpretowany. Przyjrzyj się krzywej przy zmianie "contrast".
    Pozdrawiam,
    Pirx

Khan
    Guest

Domyślnie

Mam prosbe o pomoc i podpowiedzi: a mianowice, wywolalem RAWy w tym najnowszym DPP i zachowalem jako pliki JPG. Fotki w DPP wygladaja OK. niestety wiekszosc znajomych dla ktorych wypalam plytke z fotkami do przegladania fotek uzywa IRFANVIEW... i tu problem jak przegladam fotki w tym programie to "porazka": przeostrzone, fotki az skrza sie ostrych krawedzi. Sprobowalem ponownie - zapisalem fotke "czysta" nieobrobiona niewyostrzona.. i efekt troszke mniejszy ale tez wyglada to niefajnie. Czy spotakiscie sie juz z podobnym problemem?? jak temu zaradzic??? w picassie te same jpgi wygladaja normalnie czyli OK... co robic?? przeciez nie zmienie przyzwyczajen moich znajomych i do plytki nie bede dolaczal komunikatu: NIE PRZEGLADAC W IRFANVIEW!!!. pomocy)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Khan Zobacz posta
    Mam prosbe o pomoc i podpowiedzi: a mianowice, wywolalem RAWy w tym najnowszym DPP i zachowalem jako pliki JPG. Fotki w DPP wygladaja OK. niestety wiekszosc znajomych dla ktorych wypalam plytke z fotkami do przegladania fotek uzywa IRFANVIEW... i tu problem jak przegladam fotki w tym programie to "porazka": przeostrzone, fotki az skrza sie ostrych krawedzi. Sprobowalem ponownie - zapisalem fotke "czysta" nieobrobiona niewyostrzona.. i efekt troszke mniejszy ale tez wyglada to niefajnie. Czy spotakiscie sie juz z podobnym problemem?? jak temu zaradzic??? w picassie te same jpgi wygladaja normalnie czyli OK... co robic?? przeciez nie zmienie przyzwyczajen moich znajomych i do plytki nie bede dolaczal komunikatu: NIE PRZEGLADAC W IRFANVIEW!!!. pomocy)
    Najprościej - zmienić rozmiar do oglądania na ekranie tak żeby viewer nie musiał skalować - to co zapisałeś ma znacznie większy rozmiar niż ekran i Irfan tak właśnie skaluje (można zresztą to zmienić ale nie pamiętam dokładnie która to opcja).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Zmienić rozdzielczość to też nie do końca dobre rozwiązanie bo każdy używa innej. Jak obrazek będzie za mały to jest duża szansa że przeglądarka znajomego sobie go powiększy i efekt będzie jeszcze gorszy

Trzeba po prostu w przeglądarce włączyć opcję wygładzania przy skalowaniu - w irfan view to było chyba "resample", w innych np "smooth".

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja też używam irfana i nie ma takiego problemu. Mają coś nie tak z ustawieniami. Pamiętam, że była jakaś opcja, która powodowała lepsze wyświetlanie obrazów z canona.Poszukaj w ustawieniach programu. Jak dla mnie DPP nie ma tu nic do rzeczy.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Używać FastStone :-)

To naprawdę moim zdaniem świetna przeglądarka.
    Pozwala przeglądać zdjęcia w trybie pełnoekranowym nie ograniczając dostępu do wszystkich opcji, w tym podglądu EXIF-a (po przesunięciu kursora myszy na prawą stronę ekranu).
    Poza tym, wciśnięcie (i przytrzymanie) lewego przycisku myszy powiększa obraz do 100%, zaś przesuwając myszką nawigujemy 100% podglądem po całym zdjęciu.
    Nic tak nie pomaga szukać szumów, mydła i aberracji

Co do paskudnego wyglądu zmniejszonych przez przeglądarkę zdjęć, to jak już koledzy napisali, trzeba włączyć wygładzanie jakkolwiek się ono nazywa - w FastStone trzeba zaznaczyć odpowiedni kwadracik po zjechaniu kursorem w dół ekranu.

PS. Przed odkryciem FastStone'a też uważałem Irfana za najlepszą przeglądarkę :wink: .
    Pozdrawiam,
    Pirx

pawcio1972
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iksrat Zobacz posta
    @mapa

Tak. Istnieje wersja polska i jest dołączona na CD do 40D (ok. 33 MB) pod
    nazwą: EOS DIGITAL Software Instruction PL, a w skład tego zestawu
    wchodzą:

Digital Photo Professional - Instrukcja obsługi
    EOS Utility - Instrukcja obsługi
    EOS Utility - Instrukcja obsługi
    (1D Mk II N, 1Ds Mk II, 1D Mk II, 1Ds, 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D, 350D,
    300D, D60, D30)
    Picture Style Editor - Instrukcja obsługi
    ZoomBrowser EX - Instrukcja obsługi
    Proszę o wysłanie EOS DIGITAL Software Instruction PL na mojego maila: paweluryszek@wp.pl bo ja też mam do swojego 40D w wersji EN.
    Dziękuję i pozdrawiam.

Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Jeśli mógłby ktoś wyświadczyć i mi taką przysługę (DPP po polsku) będę wdzięczny. Mój adres adamtatar@wp.pl

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów