Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Wybór ( aparatu i obiektywów )

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Wybór

Witam wszystkich.

„Szwagrowski” stwierdził że coś jednak we mnie drzemie 8) , więc zachęcony tym poklepaniem postanowiłem zdjąć gumowa kaczkę i przepłynąć się dalej od brzegu. ;-)
    Spędziłem jakieś 12h czytając wątki odnośnie sprzętu jaki mnie interesuje – a dokładniej „co mi się wydaje że”.
    Czerwone oczy, język jak kołek,przyspieszony puls ...wskaźnik włożony do moczu...wynik : zgłupiałeś bardziej :grin:
    W takim razie może choć uda mi się określić wstępnie kierunek w którym mam iść ?
    Fundusze : powiedzmy jakieś 2000$ +- 500 (a jak trzeba to i +1000)
    Potrzeby : portret (ale na razie bez ścisłego ukierunkowania) , ludzie w pomieszczeniu, bliski krajobraz i czasami daleki ; macro.
    Macro mnie interesuje ,a w pozostałym zakresie chce się sprawdzić i mieć dobry sprzęt , który będę mógł zatrzymać na długo i podpiąć do czegoś lepszego – jeśli powiedzmy się rozwinę.
    Zatem chcę kupić porządne szkła i od razu uderzyć poza zakres „kitu”.
    Myślę że „szwagrowski” ma odrobinę racji i mogę spróbować przepłynąć się dalej od brzegu.
    Jeśli trafie ze swoimi zdolnościami w jakieś przedziały (czy też przedział) to dokupię określone „stałki”.

Wybór :
    Body : 450D na start, jeśli coś się w mnie faktycznie zbudzi to 5d.
    Macro : EF 100mm f/2.8 USM , później może przesiadka na specjalistyczny (1:5).
    „Ogólny” : EF 24-105mm f/4 L IS USM lub EF 24-70mm f/2.8 L USM lub EF 17-40mm f/4.0 L USM

I właśnie z tym „ogólnym” mam spory problem...nie wiem na co się zdecydować.
    Światło,zakres czy szerokość ? Jakoś tak skłaniam się ku 24-70 ale...nie wiem do końca.
    Możecie mi jakoś pomóc ?
    Zakres funduszy nie jest specjalnym problemem, uważam że ważniejsza jest jakość niż „manie”.
    Zatem chce mieć coś naprawdę dobrego i gotowy jestem zapłacić za jakość którą otrzymam,ale bez szaleństw.
    Kwestie zamienników rozważałem (Tamron, Sigma...), jednak chce mieć dobry sprawdzony sprzęt, co więcej na LATA.
    I nie chodzi tu bynajmniej o utratę wartości ale o ogólną trwałość i pewność.
    Nie interesują mnie dylematy trafienia w sprawność techniczną oraz zamartwianie się co będzie po okresie gwarancyjnym.
    Kwestie zakupu z drugiej ręki odrzucam, o ile nie widzę jak ktoś traktuje sprzęt na co dzień,a nie w momencie odsprzedaży – nie jestem fachowcem i nie jestem w stanie od razu ocenić zachowanej wartości technicznej.
    Za wszelkie rady i sugestię z góry dziękuje.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    Macro : EF 100mm f/2.8 USM , później może przesiadka na specjalistyczny (1:5).
    "specjalistyczny" jest 5:1.
    poza tym jesli już, to nie przesiadka, a uzupełnienie.

100 macro pracuje w skalach do 1:1, natomiast MPE 65 od 1:1 do 5:1 więc nie pokrywają się one w najmniejszym zakresie (jedynie w pkcie 1:1), toteż traktować je należy tylko i wyłącznie jako uzupełnienie, a nie zamienniki.

„Ogólny” : EF 24-105mm f/4 L IS USM lub EF 24-70mm f/2.8 L USM lub EF 17-40mm f/4.0 L USM
    dwa pierwsze za wąskie, trzeci - za krótki.
    do 450D -> 17-55/2,8 IS.
    Gdy dojrzejesz do 5D to sprzedasz 450D razem z obiektywem (i na pewno nie stracisz tyle na szkle co na korpusie)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony

Domyślnie

Jesli kasa nie jest glownym priorytetem i zalezy Ci glownie na jakosci to rozwaz 5D - w zakresie ktorym chcesz focic to bedzie dobry wybor. Wowczas bedziesz budowal szklarnie pod FF.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec

Domyślnie

Zapomniałem jeszcze dopisać pytanie o statyw,a tu to jestem kompletny neptyk i pojęcia nie mam co jest warte swojej ceny.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Zapomniałem jeszcze dopisać pytanie o statyw,a tu to jestem kompletny neptyk i pojęcia nie mam co jest warte swojej ceny.
    Manfrotto.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czy kupisz 400D czy 5D, czy T 17-55, C 17-55 IS czy 24-70 zdjęcia z początku i tak będą marne (jeśli nie pracowałeś wcześniej z lustrem) więc moja propozycja: nie szalej z wydatkami bo poza uszczuplonym portfelem nie wiele Ci to da.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec

Domyślnie

Zrobiłem w swoim życiu parenaście tysięcy zdjęć rożnym sprzętem.
    Gdybym poszedł za twoją radą MacGyver to pozostaje mi zatrzymać sie na tym co mam i iść na piwo.
    W końcu jak sie zastanowić to co mam wystarcza w jakiś tam sposób,mam uwagi ,czegoś brakuje, ale po co sie pakować w wydatki skoro i tak będzie kiepsko przez jakiś czas.
    A tak zdjęcia zawsze wyjdą i piwa sie napije.
    Tylko że do takiej "rady" nie potrzebuje tu ludziom głowy zawracać.

Uzależniony

Domyślnie

Zrobiłem w swoim życiu parenaście tysięcy zdjęć rożnym sprzętem.
    Gdybym poszedł za twoją radą MacGyver to pozostaje mi zatrzymać sie na tym co mam i iść na piwo.
    W końcu jak sie zastanowić to co mam wystarcza w jakiś tam sposób,mam uwagi ,czegoś brakuje, ale po co sie pakować w wydatki skoro i tak będzie kiepsko przez jakiś czas.
    A tak zdjęcia zawsze wyjdą i piwa sie napije.
    Tylko że do takiej "rady" nie potrzebuje tu ludziom głowy zawracać.
    Tak jak pisalem, jesli kasa to nie jest priorytet i chcesz dokonac duzego skoku mozliwosci sprzetu to wchodz w FF i L-ki. Droga posrednia to zakup body z segmentu xxD lub xxxD. Ja kupilem z segmentu xxxD i po niecalym roku sprzedalem ze strata i zmienilem na xxD. Podobnie jest ze szklami - kupisz cos taniego i szybko zauwazysz bolaczki np. z trafianiem AF - sprzedajesz i przy okazji tracisz - zwykle nie mało.
    Jesli jestes "zdeterminowany" aby "bawic" sie w focenie na dluzej i jesli Cie stac to kupuj od razu dobrze.

Przepraszam McGyver, ale IMHO wielkosc i ciezar L-ek to chyba nie jest najwazniejszy parametr ktory by mial zniechecac do ich zakupu. Zgadzam sie iz jesli ktos nie jest pewnien iz focenie go wciagnie to powinien wydatki inaczej zaplanowac i nie wchodzic od razu w L-ki.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A czy ja napisałem żebyś nie kupował sobie lustrzanki ?
    Napisałem tylko żebyś nie zaczynał od eLek, bo nie tędy droga. Choćby dlatego ze są duże i ciężkie i przesiadając się z mniejszego i dużo lżejszego aparatu można mieć problem ze stabilnym utrzymaniem sprzętu.
    Tak samo jak z puszką czy kupisz 400D czy 450D to jakość otrzymasz podobną, a jeśli się wciągniesz to i tak będziesz chciał to body prędzej czy później zmienić.
    I jeszcze jedno, nie chcę oceniać Twoich umiejętności fotograficznych, bo zdjęć nie widziałem, ale nie używaj argumentu o ilości naciśnięć spustu migawki, bo to o niczym nie świadczy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Doradzałbym od razu 5D - nie kombinuj z ef-s, tym bardziej ze zdaje mi się nie chcesz zadnych ptaszków fotografować. Po co kombinować ?
    A do 5d na początek:
    17-40/4 szerokie krajobrazy
    50/1.4 lub 85/1.8 (albo oba) - do portretów i nie tylko
    100/2.8 macro - do portretów też jest jak najbardziej ok
    lampa: canon lub metz
    statyw: manfrotto lub velbon
    do tego jakieś filtry do krajobrazu: polar, szara połówka, ewentualnie ciemny szary pełny i ... frajda z fotografowania gwarantowana na lata.

Po co Ci jasny drogi i cięzki zoom 24-70 ? To do ślubów/reporterki raczej - do krajobrazu jasny nie potrzebny, do portretów lepiej jasna stałka.

A z czasem 135L i/lub moze jakis 70-200 ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów