Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: EOS 300X/Rebel T2 a podczerwień ?

Unhappy EOS 300X/Rebel T2 a podczerwień ?

Czytając dostępne w internecie specyfikacje nie znalazłem najmniejszej informacji dotyczącej działania aparatu z filmami na podczerwień, ale czytając już papierową instrukcję dowiaduję się, że filmów do podczerwieni wkładać do tego aparatu nie powinienem Skąd się to bierze Czy da się to jakoś obejść i fotografować EOSem 300X w podczerwieni, a ściślej rzecz biorąc ilfordem SFX 200

pozdrawiam serdecznie
    Michał

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalpolin Zobacz posta
    filmów do podczerwieni wkładać do tego aparatu nie powinienem Skąd się to bierze
    Licznik klatek zlicza dziurki w taśmie za pomocą podczerwieni i będzie zaświetlał klisze uczulone na IR.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Bierze się to przede wszystkim z tego, że amatorskie EOSy mają system odmierzania klatek, który liczy dziurki perforacji za pomocą diody podczerwonej - na skutek tego na filmie IR powstaną zaświetlenia. Co prawda spotkałem się z twierdzeniem, że jest to zaświetlenie tylko z brzegu i od biedy da się z tym żyć.
    Do tego - niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę - wyczytałem wieeele lat temu, że filmy IR używać można tylko w aparatach o metalowych korpusach?

Pzdr

Grzesiu

Edit
    Uuups, symultana wyszła.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Domyślnie

Chamstwo! to dlaczego nie mówią o tym w specyfikacjach
    Da się to jakoś wyłączyć Bo po cholerę mi licznik klatek skoro aparat i tak wciąga cały film do kasety

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Da się to jakoś wyłączyć Bo po cholerę mi licznik klatek skoro aparat i tak wciąga cały film do kasety
    Zastanów się, proszę, co piszesz? Służy to przede wszystkim odmierzaniu odcinków filmu przy jego przesuwaniu - aparat musi przecież wiedzieć, jaki odcinek filmu musi przewinąć do następnej klatki, niezależnie w którą stronę to robi - więc liczy sobie dziurki po prostu. I choćby z tego powodu jest to niezbędnie konieczne do jego funkcjonowania w ogóle.
    Inna rzecz, że takie odmierzane można zrealizować na różne sposoby - tradycyjnie robiła to zębata rolka, współpracująca z otworami perforacji, jednak rozwiązanie optyczne jest, co by nie mówić, dużo bardziej niezawodne (w mechanicznej metodzie zdarzały się np. zerwania perforacji czy wypadnięcie rolki z dziurek).

Natomiast pomijanie tego milczeniem w specyfikacjach, to osobna kwestia...

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 13-05-2008 o 11:40
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalpolin Zobacz posta
    Bo po cholerę mi licznik klatek skoro aparat i tak wciąga cały film do kasety
    Żeby przesunąć film do następnej klatki, aparat musi odmierzyć osiem dziurek w perforacji. Nie może niestety odmierzać tego obrotami szpulki, gdyż wraz ze zmianą ilości kliszy na szpulce, jeden obrót tejże przesuwa inna długość filmu (obwód szpulki, a co za tym idzie przesuw filmu, równa się pi er kwadrat, a "r" zmienia się wraz ze zmiana ilości filmu na szpuli).

Tu http://photonotes.org/articles/eos-ir/ poczytasz o fotografowaniu w IR EOSami.
    Ostatnio edytowane przez bakulik ; 13-05-2008 o 11:48 Powód: dodany link
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

To nie jest problem tylko amatorskich korpusów. Taki Eos-3 który nie jest amatorski stosuje tę samą metodę i zaświetla brzeg filmu uczulonego na podczerwień. Jest to wyraźnie napisane w instrukcji.

Domyślnie

no właśnie, dopiero w instrukcji
    Zresztą na super wypasionego Kodaka mnie nie stać, pomijając już fakt że jest praktycznie niedostępny. Jak uda mi się jakieś testy z ilfrodem zrobić to się jeszcze odezwę.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    (obwód szpulki, a co za tym idzie przesuw filmu, równa się pi er kwadrat, a "r" zmienia się wraz ze zmiana ilości filmu na szpuli)
    dwa pi er ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    dwa pi er ;-)
    Ano, mea culpa.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów