Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: 350D -pomiar wielosegmentowy...

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

E, chyba tak szybko to mu sie licznik nie przekreci ;-) Ja zaraz po zakupie tez przez tydzien szalalem i uwiecznialem spuszczanie wody w kibelku, ale powoli mi przeszlo
    Prawda jest to co juz pare razy sie tu pojawialo: Majac analoga i pewne doswiadczenie zrobisz 30 "prawidlowych" zdjec na film. Po nabyciu cyfry czlowiekowi strasznie zaczyna ciazyc palec wskazujacy i mniej sie zastanawia nad zdjeciem, nad tym jak to bedzie wygladalo i robi sie mase gniotkow do wywalenia.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Po nabyciu cyfry czlowiekowi strasznie zaczyna ciazyc palec wskazujacy i mniej sie zastanawia nad zdjeciem, nad tym jak to bedzie wygladalo i robi sie mase gniotkow do wywalenia.
    A potem nastepuje kolejny etap cyfry - gdy sie czlowiekowi nie chce sleczec godzinami nad selekcja setek gniotow, kolejnymi godzinami nad obrobka mniejszych setek mniejszych gniotow, zaczyna myslec "musze robic mniej zdjec bo za duzo meczarni przy kompie potem" .
    Ja tak na przyklad mam i robie 1-2 zdjecia na ujecie a nie 10, a potem z RAWow wybieram tylko te ktorym gotowy jestem poswiecic czas na dalsze dopieszczanie do efektu koncowego, pozostale do kosza... a nie "jak zautomatyzowac obrobke 200 zdjec " .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    O matko Flanel to jak tak dalej pójdzie to niecałe pół roku i migawka do wymiany. w 350D Canon daje gwarancję na 50000 o ile sie orientuje
    Przecietny samochód ma gwarancje na rok.... to co po roku rozsypuje sie?
    :-)

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    E, chyba tak szybko to mu sie licznik nie przekreci ;-) Ja zaraz po zakupie tez przez tydzien szalalem i uwiecznialem spuszczanie wody w kibelku, ale powoli mi przeszlo
    Prawda jest to co juz pare razy sie tu pojawialo: Majac analoga i pewne doswiadczenie zrobisz 30 "prawidlowych" zdjec na film. Po nabyciu cyfry czlowiekowi strasznie zaczyna ciazyc palec wskazujacy i mniej sie zastanawia nad zdjeciem, nad tym jak to bedzie wygladalo i robi sie mase gniotkow do wywalenia.

Hmmm.. ten etap przechodziłem 3 lata temu - z 1 wszą cyfrą.

Co poradze na to ze mam 500 pamiatkowych fot z 3 dniowego urlopu. Foto albumowe i o takie mi chodziło. z Tych 500 przynajmniej 400 mi sie b. podoba

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Problem z migawką polega też na tym, że często się psuje sporo zanim osiągnie się deklarowany przez producenta poziom - odsyłam do kilku ciekawych wątków w tym temacie na forum.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Witam
    To moj pierwszy post na tym forum, bardzo mi milo.
    Proponuje ponowic temat ktory widnieje w tytule...tez zauwazylem ten problem po kilku dniach posiadania 350d a dzisiaj trafilem na te watek.
    pozdrawiam
    baja

Domyślnie nadal cisza

witam
    widze ze po kilku dniach ndal cisza w tym watku. naprawde nikt nie ma nic do powiedzienia? nie wierze... ;-)
    pozdro600
    baja

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baja
    widze ze po kilku dniach ndal cisza w tym watku. naprawde nikt nie ma nic do powiedzienia? nie wierze... ;-)
    Ja mam do powiedzenia to ze jesli pomiar swiatla jest skopany to nie ma co obwiniac tepej maszyny, procesora czy algorytmu a wina tkwi w fotografie.
    Zadna automatyka nie jest doskonala, sytuacje fotograficzne bywaja rozne i rozne algorytmy moge sie pieknie wylozyc w roznych sytuacjach.
    I tu zaczyna sie robota fotografa - by wiedzial jak w jakiej sytuacji zmierzyc, skorygowac ekspozycje.
    Rozwiazaniem nie jest slepa wiara w pomiar wielosegmentowy/matrycowy (ktoremu daaaleko do doskonalosci) a uzywanie czasem rowniez: glowy, pomiaru skupionego, punktowego, swiatlomierza, bracketingu ekspozycji RAW - w dowolnej kolejnosci i proporcjach, wg potrzeb kazdy sobie dobiera jak mu sie pomiar matrycowy wylozy.
    A wyklada sie bardzo czesto wg moich doswiadczen i ja go osobiscie bardzo rzadko uzywam - najczesciej skupiony + blokada + RAW.

Dopiero zaczyna Awatar Rafb
    Miasto
    Wwa - Kat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort Zobacz posta
    Witam wszystkich! :-D Jak w tytule. Od 2 dni jestem posiadaczem tego aparatu i przyznam że jak do tej pory z tych trzech rodzajów pomiaru, ten wielosegmentowy wypada chyba najsłabiej. Poprzednio byłem Nikoniarzem i tam wyglądało to chyba lepiej... Testowałem go w różnych sytuacjach i wydaje mi się że trochę prześwietla. Jak na razie zostaję przy centralnie ważonym. A może jakieś wskazówki? Poprzednio byłem Nikoniarzem i tam wyglądało to chyba lepiej... :razz:
    czy macie moze jakies doswaidczenia w tej kwestii ?
    jaki pomiar do czego lepeij stosowac? czy nie ma to jakiegos kolosalnego znaczenia?

pozdrawiam

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

To zalezy na którym planie zalezy ci najbardziej...wiadomo, że jak robisz fotkę osobie na jasnym tle to nie wybierzesz matrycowego tylko najlepiej punktowego skierowanego na twarz, jeżeli oświetlenie jest równomierne-to można matrycowym, ewentualnie centralnie ważonym. W doborze pomiaru nie ma żelaznych regół, musisz sam przetestować, nauczyć się na błędach...wtedy najlepiej wchodzi w szare komórki.
    Pozdrawiam
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów