Dotarła. W pudełku korpus głowicy 1300 i płytka mocująca 621. Miłą niespodzianką jest dołączenie do głowicy przejściówki na mniejszy gwint. Całkiem spory kawałek metalu za te 360zł. Na żywo jest większy niż by to mogły zdjęcia sugerować.
Na korpusie skrywającym kulę o średnicy 4cm znalazły miejsce trzy pokrętła. Pierwsze do regulacji luzu i drugie do blokowania (w przypadku mojego sprzętu 1/2 obrotu miedzy odblokowaniem i zablokowaniem kuli, acz dostępny jest jeszcze większy zakres regulacji). Trzecie umożliwia regulację siły potrzebnej do obrotu w w poziomie, co w połączeniu z podziałką
w stopniach powinno ułatwić tworzeni panoram.
Maksymalna teoretyczna obciążalność wynosi 20kg. Ciężko ocenić na ile to wartość prawdziwa (nie dysponuję sprzętem który mógłby za symulować tak ciężki zestaw) ale po zablokowaniu całość trzyma potężnie. Po odkręceniu pokrętła blokującego możemy z dowolnie ustawiona siła manewrować zestawem. Możliwe jest i takie ustawienie iż aparat po zdjęciu ręki nie "ucieka".
Co do samego wykonania - generalnie wygląda porządnie i całkiem ładnie. Bliższe oględziny ujawniły podmalowane czarną farbą rysy na spodniej i bocznej ściance płytki. Przy podstawie pokrętła blokującego przylegającej do korpusu głowicy ktoś zapomniał "dopieścić" wklęsłą krawędź. Są to jednak drobne mankamenty nie mające kompletnie żadnego wpływu na działanie sprzętu.
Jakość materiałów wydaje się dobra acz raczej ciężko to ocenić bez długoterminowych testów i rozbiórki.
Akurat w moim przypadku wybrałem gniazdo i płytkę 621, która nie jest niestety zgodna z lubianym standardem arca, choć działa na podobnej zasadzie. Można zamówić sprzęt zachowujący tę zgodność ale cena skacze niemal dwukrotnie.
Generalnie nie jest to może sprzęt z najwyższej półki ale wydaje się być wystarczająco precyzyjny, sztywny i mocny. A w połączeniu z ceną... przynajmniej dla mnie wydaje się mocno atrakcyjny.
Niestety zgodnie z tym co pisano wcześniej nogi sherpy 600r nie stanowią wystarczającej podpory. Statyw wydaje się zbyt sprężysty i minimalnie uginają się pod naporem ręki kładzionej na aparacie. Podejrzewam, iż winny jest tu sposób blokowania nóg oparty o kawałki wygiętej blachy.
Nie pozostaje mi nic innego jak rozejrzeć się za jakimiś porządnym w miarę tanim statywem. Może macie jakieś propozycję?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zdjęcie przekroju:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i płytki 621