Proszę czytaj uważnie - wszystko jest dokładnie napisane jakim sprzętem jest robiony test (czego nie ma?) - a czy test nie może być formie też quizu, gdzie wnioski umiszczamy wszyscy. A dla mnie takie testy sprzętu są dużo bardziej obiektywne od sponsorowanych czasopism.
Co do Canon'a 70-200 2.8 IS - jeżeli masz taką kasę proszę bardzo i gratuluję bardzo dobrego wyboru (w zasadzie oczywistego). Bo tak jak pisałem dla osób posiadających kasę nie ma kompromisu i kupują obiektywy z systemu Canona z Lek (co najwyżej np. 2 stałek z eLek) i na pewno jakość mamy zagwarantowaną bez patrzenia na testy.
Ale jeżeli dla osoby na jednej szali jest wydanie kasy na Canona 70-200 2.8, a budżet to 4tyś., a na drugiej szali kaska w portfelu + rewelacyjne szkło tamrona czy nawet sigma 2.8, to jest nad czym się zastanawiać (jeszcze na dodatek nie zajmuje się prof. fotografią). To co da takiej osobie takie szkło Canona kontra Tamron 70-200 2.8? W zasadzie nie dużo (nie mówiąc o wyczyszczeniu kieszeni). Wiadomo, AF nie ten, silniczek nie ten, rozdzielczość jak najbardziej ta (jak nie lepsza), aberacje, winietowania nie są mi znane. Ale 2tyś w kieszeni, gdzie amator może pojechać na super wakacje za tą cenę lub ewentualnie zakupić jakąś stałkę czy jeszcze coś.
Więc nie wypowiadam się tak kategorycznie na temat szkła canona. Tylko patrzę pod kątem amatora i jego możliwości finansowych. Więc nie widzę powodu Twojej irytacji.
Dla mnie są 2 zasady:
Mam kasę - nie ma kompromisów.
Nie mam kasy - są kompromisy.
Zresztą ja tylko napomknąłem o teście Cichego, a w moim chodzi o konwertery, koniec i nie ciągnijmy tego.
Może wypowiesz/obstawisz, które zdjęcia 1-5 pod jaki konwerter pasują.
A podobny test można też zrobić z obiektywami 70-200 - też jestem ciekaw wyników. I dlatego Cichy wpadł na super pomysł TEST-QUIZ co próbowałem sam wykonać.
O i dodam kolejne cropy
f8
1.
2.
3.
4.
5.
f9
1.
2.
3.
4.