Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro vs. Sigma 70-200 2.8 APO EX DG HSM MACRO II

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Mnie też interesuje porównanie AF tych dwóch obiektywów - jak się sprawuje tradycyjny silniczek w porównaniu do HSM lub USM z 70-200/4L? Jeśli to wiertarka jak w 17-50 to już T 70-200 odpada
    EN57D DIGITAL.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

to wiartarka jak w 17-50, z tym ze mniej piskliwy ;]

oxc
    Guest

Domyślnie

ostatnio testuja wiecej obiektywow na dpreview, i juz jest test canona 2.8 is, i nikona 2.8 vr, niedlugo powinni zamiescic sigme i tamrona, tak cos mi sie obilo w tekscie.

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

mam Sigme 70-200mm HSM APO DG( nie jest to najnowsza wersja) i jestes z okolic poznania. ktos ma jakies pytania/prośby?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam - ale niestety z Bydgoszczy. Sam jestem ciekaw tego testu. Niestety tego Tamrona nikt ze znajomych jeszcze nie ma (choć sam nad nim się zastanawiałem) więc nawet samemu nie miałbym szans dostarczyć próbek do testu. Czekam więc niestety aż ktoś inny się pochwali. A może jest ktoś z Bydgoszczy co ma Tamrona i można by przeprowadzić teścik.
    System FD, System EOS, 2 lampy, smiena 8, Jupiter 9 M42.

oxc
    Guest

Domyślnie

jest test tamrona na dpreview
    tak pokrotce to co im wyszlo w tescie, to tamron lepszy od canona optycznie, ale mechanizm af w tamronie jest nieprecyzyjny, i to go dyskfalifikuje, a szkoda bo kawalek dobrej optyki..
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...0-200_2p8_c16/
    jeszcze tylko trzeba poczekac na test sigmy.

Dopiero zaczyna Awatar Vizzle
    Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

Bawiłem się ostatnio tą sigmą, kilka fotek w sklepie, nic wielkiego. O ostrości nie będę pisał bo niestety ze względu na warunki ISO 3200 w 40D (aby poruszenia uniknąć + myślałem że C lepiej to zniesie).
    Wykonanie, kawał szkła, zdawało się solidne.
    Szybkość ostrzenia bardzo fajna, tu nie mam odniesienia do USM jednak AF pracował bardzo przyjemnie. Nie było sytuacji przelatywania przez punkt. Mam nadzieję że będą mieli tamrona (wątpliwa sprawa), wtedy napiszę coś więcej, jak wypadają w porównaniu....

Chyba że Cichemu uda się zrobić prawdziwe porównanie...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Tamron 70-200 f/2.8 vs Sigma 70-200 f/2.8 II

Jako użytkownik systemu SONY A700, do którego dopiero od niedawna jest możliwość podłączenia w/w obiektywów chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników u których te obiektywy są dostępne dużo dłużej o to który warto wybrać?

Po przewertowaniu testów na dpreview.com i optyczne.pl moje wnioski są następujące:

Tamron:
    + ostry
    + małe aberracje
    + małe winietowanie
    + tańszy
    - niepewny AF
    - nie najlepsza o firmie

Sigma:
    - mniej ostry (kicha przy 200mm)
    - duże aberracje
    - większe winietowanie
    - wyższa cena
    + HSM
    + lepsza budowa
    + lepszy serwis

Osobiście skłaniałbym się ku Tamronowi, bo ostrość i aberracje są dla mnie najważniejsze.

Dziwi mnie też dość znaczna różnica w teście na dpreview.com Tamrona przy APS-C a pełnej klatce. Dlaczego jest tak duża i czy w moim systemie też może być taka?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce
    Kiedyś miałem Canona G5. Teraz Nikon D700 + szklarnia.
    Fotografia Ślubna Kielce

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Czy ktoś sprawdzał oba obiektywy na cropie canonowskim? Bardzo mnie interesuje czym odbiega, i jak bardzo, w jakosci obrazu od canon 2.8. Chodzi o kolorystyke, AF i ostrość na rogach.
    Słyszałem, że ciężko jest znaleźć dobry egzemplarz sigmy, który ostrzy w punkt.
    Regulamin pkt 8

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów