Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
17-50 jest tak wolny że mozna smsa w tym czasie napisać-jak dorwałem Kitowego HMS a pierwszy raz -to się prawie wystraszyłem-tak szybko ostrzy.
Mnie ciekawi co innego-miałem kiedyś tamrona 70-300-jak nie złapał ostrości -to przechodził przez całość ostrzenia-zajmowało to około 2 s-ale było upierdliwe ;/
http://www.youtube.com/watch?v=MMkaZ...e=channel_page - tu mozna porównać szybkość AF Sigmy 70-200 (3 obiektyw na filmie) do Tamrona 70-200 (4 obiektyw na filmie)
Tez mam T70-200/2.8 i zdecydowanie odradzam zakup tego obiektywu osobom fotografujacym sport, ptactwo oraz fotoreporterom - slowem, wszedzie tam - gdzie latwo mozna zgubic ostrosc i silnik AF bedzie musial przeleciec cala skale.
Trwa to dlugo, taki przelot tam i z powrotem ukladu ustawiajacego ostrosc.
Z reszta widac na filmikach.
Natomiast na samoloty sie nada, bylem na calodniowym airshow i przywiozlem mase fajnych zdjec robionych tym teleobiektywem.
Natrzaskalem z 600 zdjec, z czego AF nie trafil z ostroscia moze w 10 przypadkach (********y wynik imho jak za te pieniadze)
Moge rowniez smialo polecic ten obiektyw do portretow - pare przykladow mojego autorstwa w linku ponizej:
http://kozlowski.getphoto.pl/
(od poczatku do fotki w kwadracie - EF 50/1.4, od fotki w kwadracie do konca - T70-200/2.8 )
Srednio sprawdza sie na koncertach, ale nie z winy pudlujacego AF, a przez f2.8
(Przynajmniej moj egzemplarz trafia bezblednie na wszystkich punktach, nawet bocznych - uzywam 30D)
Jednak przy tej ogniskowej f2.8 to jednak troche za ciemno - stalka w takich warunkach sprawdza sie o wiele lepiej.
Slub - jak wyzej, mozna polegac na AF ale 2.8 to troche za ciemno.
Na dniach ruszy moja strona (adres w stopce), gdzie bedzie mozna obejrzec jak rysuje wspomniany T70-200, miedzy innymi na koncertach![]()
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Wiesz co-tak Przeglądnołem twoją galerię-i widzę że ten 200mm na brzydki boke-identyczny jak mój sonnar 200mm-mi się to nie podoba -bo jakby matowi tło
Witam,
Potrzebuje kupić szkło 70-200 f/2.8 do Canon 5D
Myślę nad zakupem:
1) Sigma 70-200 F2.8 EX DG HSM II
2) Tamron 70-200 mm f/2.8 AF Di LD (IF) Macro
Jak myślicie który będzie lepszy? A może macie inna propozycję?
Pozdrawiam, Krzysiek
Pkt 8 regulaminu forum
Sigma - solidność budowy+, szybkość AF+
Tamron - ostrość+, jakość optyczna+
To co jest plusem jednego, jest dokładnie minusem drugiegoDo sportu Sigma, do statyki - Tami.
Ja po wielu poszukiwaniach wybrałem w końcu Sigmę 100-300/4![]()
Witaj, uzywam Sigmy i jestem bardzo zadowlony, nawet bardziej niż bardzo. Naprawdę piekne szkło, super ostry i celny. Co do AF to szybki, nie jest to USM, ale daje rade. Polecam tą sigme. Wada to tylko waga. Po kilku godzinach wędrówki z 5D+GRIP+lampanręce odpadają.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie wiem co ludzie widzą w tej Sigmie nieostrego? Ostry od 2.8, kilka razy ostrzejszy niż canon 24-70/2.8, sigma bije go na kazdej przysłonie.
Ostatnio edytowane przez gabrielr24 ; 04-05-2010 o 21:49 Powód: Automerged Doublepost