Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: 40d tryb zdjec seryjnych - zacinania się?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie 40d tryb zdjec seryjnych - zacinania się?

wracajac do tematu chwilowego blokowania lustra
    http://canon-board.info/showthread.php?t=33333

pewnym niepokojącym objawem jest „przycinanie” się aparatu przy wykonywaniu zdjęć seryjnych z pełną prędkością- tzn. już po ok. 6-10 zdjęciach aparat wyraźnie „zacina się”, odnoszę wrażenie ze lustro zostaje na dłużej „zamknięte”- ułamek sekundy dłużej niż zwykle ( w załączeniu nagrałem pliki dźwiękowy w którym zarejestrowałem aparat w trakcie robienia zdjęć seryjnych; slychac tu pewne przycinanie w pracy aparatu), w tym momencie autofocus zazwyczaj gubi ostrość i zdjęcia są totalnie nieostre; ogólnie IMO w trybie all focus + zdjęcia seryjne aparat ma trudności z zarejestrowaniem ostrych zdjęć.

www.lapnet.pl/40d/40d-1.mp3
    www.lapnet.pl/40d/40d-2.mp3
    www.lapnet.pl/40d/40d-3.mp3
    jak jest u was?

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Wyłącz redukcję szumu.
    EN57D DIGITAL.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

redukcja szumu i wszystkie ulepszeczacze sa wylaczone, a aparat zresetowalem do ustawien fabrycznych...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

W trybie ciaglego pomiaru AF aparat zrobi zdjecie gdy uwaza, ze ustawil ostrosc. Czasami jest to natychmiast, czasami dzieje sie to po dluzszej chwili.
    .

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

kondziu u mnie też się tak zdażyło. Tylko raz co prawda ale było. Też się nad tym zastanawiałem dlaczego tak się stało. IMO mozliwe, że podczas śledzenia obiektu mógł on "wypaść" poza czujniki i w tym momencie ostrość poszła w "długą". Po czym aparat zaczął strzelać dalej lecz już bez ostrość jaka była poprzednio. To opóźnienie to może akurat ten moment w którym ostrość próbuje się odnaleść. Też był to ułamek sek. w moim przypadku.
    No ale stało się to raz i moim zdaniem to ja mogłem zawinić nie konrolując obiektu w wizjerze lub popełniając jakiś inny błąd.

Chyba, że często się to Tobie zdaża.To już nie odpowiem z braku doświadczenia.

Dr11 zgadza się ale on napisał, że po zgubieniu ostrość zdjęcia nastepne nie są ostre.To tak jakby ostrość nie potrafiła sie "odnalesć".

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 12-05-2008 o 10:10

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

u mnie prawie caly czas tak sie dzieje (to przycinanie)

obiektyw 17-85 is usm- szybkosc af tego obiektywu podobno jest dosc dobra.

BTW slyszalem ze przy all servo aparat strzela fote niezaleznie czy zlapal ostrosc czy nie

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Tak jest. Parę razy udało mi się zrobić fotkę zanim aparat ustawił ostrość. Właśnier w trybie AI Servo.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

BTW slyszalem ze przy all servo aparat strzela fote niezaleznie czy zlapal ostrosc czy nie
    Może bez potwierdzenia ostrości strzela wolniej...to tylko sugestia.Dlatego zwalnia, nie ma ostrości zwalnia i wychodzą nieostre fotki. Jest potwierdzenie ostrości to strzela szybko. Tylko,że na all servo nie ma potwierdzenia. To taki przykład, że według aparatu ostrość jest/nie ma - bo tego nie widać w wizjerze przy all servo. A na jakim programie tak się dzieje?

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez JiNN ; 12-05-2008 o 10:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    Dr11 zgadza się ale on napisał, że po zgubieniu ostrość zdjęcia nastepne nie są ostre.To tak jakby ostrość nie potrafiła sie "odnalesć".
    Chyba jest tak, ze aparat ma okreslony czas 'myslenia' nad ustawieniem ostrosci. Jesli w tym czasie AF wie jak sie ustawic to ok, robi to, potwierdza (czesto szybciej niz ow czas 'myslenia') i aparat strzela. Jesli jednak nie udaje mu sie ustawienie ostrosci, to po czasie przeznaczonym na ta procedure leci timeout i rowniez zdjecie jest robione.
    .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie

odsluchiwalem inne 40d i nie wyłapałem takiego przycinania jak u mnie :/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów