Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Domyślnie Korekta ekspozycji - pytanie być może infantylne

Który z trzech elementów odpowiadających za prawidłowe ustawienie ekspozycji zmienia automatyka aparatu, jeżeli np. ustawiam korektę na + 1 EV, czy: wydłuża czas, otwiera bardziej przysłonę czy może "gmera" przy ISO?
    Logicznym by było wydłużenie czasu, gdyż np. fotografując obiektywem ze światłem 1,8 na pełnej dziurze, już jej raczej więcej nie otworzy, ale nie mam pewności czy dobrze główkuję.

Może uznacie to pytanie za dziecinne, ale mnie nurtuje wiec je tu zadaję, gdyż nie znalazłam odpowiedzi na nie, czy to przeszukując forum, czy w książkach lub innych źródłach do których zaglądałam, a uważam, że dobrze by było wiedzieć ;-)

Pozdrawiam
    Kamila

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

W trybie Av - zmienia się czas.
    W trybie Tv - zmienia się przysłona.
    W trybie P - nie wiem, sprawdź.

ISO się nie zmienia przy korekcji ekspozycji.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    W trybie Av - zmienia się czas.
    W trybie Tv - zmienia się przysłona.
    No a w M

W trybie P - nie wiem, sprawdź.
    ISO się nie zmienia przy korekcji ekspozycji.
    Jak to sprawdzić, skoro zarówno na wyświetlaczu, jak i w exifie zdjęcia pokazuje nastawy ekspozycji i korektę + 1EV
    Znowu czegoś nie wiem

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mina Zobacz posta
    Logicznym by było wydłużenie czasu, gdyż np. fotografując obiektywem ze światłem 1,8 na pełnej dziurze ...,
    Im jaśniejszy obiektyw tym w jednostce czasu do matrycy dociera większa "ilość" promieniowania świetlnego. Zaletą janych obiektywów jest skrócenie czasu naświetlania a nie jego wydłużenie, co bardzo przydaje się przy wykonywaniu zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 10-05-2008 o 22:36
    EOS + Speedlite

Miasto
    Rumia

Domyślnie

No a w M
    W M sama wybierasz.

Przecież w trybie manualnym sama ustawiasz przysłonę i czas. Możesz to zrobić zgodnie z tym, co mówi światłomierz albo zupełnie niezgodnie.

Jak to sprawdzić, skoro zarówno na wyświetlaczu, jak i w exifie zdjęcia pokazuje nastawy ekspozycji i korektę + 1EV
    Prosto - ustaw korektę na 0, zmierz na czymś światło, a potem przestaw korektę i zobacz, co się zmieniło. Wcale nie musisz przy tym robić zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Im jaśniejszy obiektyw tym w jednostce czasu...
    O czym Ty właściwie piszesz? Bo na pewno nie o korekcie ekspozycji.
    Ostatnio edytowane przez bakulik ; 10-05-2008 o 22:40
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

@axk: chyba nie o to chodziło... chodziło o to że na pełnej dziurze (może to być i F11 więcej się obiektywu nie otworzy
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Domyślnie

W M sama wybierasz.

Przecież w trybie manualnym sama ustawiasz przysłonę i czas. Możesz to zrobić zgodnie z tym, co mówi światłomierz albo zupełnie niezgodnie.
    No tak, ale w sytuacji kiedy w M ustawiam czas i przysłone aż zaświeci się zielone, robię zdjęcie, patrzę na histogram, stwierdzam, że należy trochę prześwietlić i daję korektę + 1EV to wtedy nie bardzo wiem, co robi moja puszka ......
    Kurcze, chyba jest już późno i słabo jarzę. Nie mam niestety przy sobie aparatu by to sprawdzić. Teraz do poniedziałku będzie mnie to męczyć

W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
    Kamila
    ps. "Pyszny" ten ostatni reportaż.
    Ostatnio edytowane przez mina ; 10-05-2008 o 23:24

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bruckner Zobacz posta
    chodziło o to że na pełnej dziurze (może to być i F11 więcej się obiektywu nie otworzy
    To jest oczywiste :-).
    EOS + Speedlite

Miasto
    Rumia

Domyślnie

No tak, ale w sytuacji kiedy w M ustawiam czas i przysłone aż zaświeci się zielone, robię zdjęcie, patrzę na histogram, stwierdzam, że należy trochę prześwietlić i daję korektę + 1EV to wtedy nie bardzo wiem, co robi moja puszka ......
    To zależy, czy pokręcisz kołkiem od czasów, czy kółkiem od przysłon.

W trybie M niema czegoś takiego, jak korekta ekspozycji, ponieważ parametry ekspozycji dobierasz samemu, a nie zdajesz się na automatykę.

Nie wiem, jaki masz aparat. Jeśli coś Canona z serii jednocyfrowej (np. 5D) lub dwucyfrowej (np. 30D) i za korektę ekspozycji uważasz kręcenie tylnym kółkiem, to w trybie M zmieniasz w ten sposób przysłonę. Jeśli masz coś trzycyfrowego (np. 400D) i za korektę bierzesz kręcenie kółkiem w czasie trzymania przycisku Av/+-, to... też w trybie M zmieniasz w ten sposób przysłonę.

Wszystko łatwo sprawdzić patrząc na parametry ekspozycji podczas kręcenia kółkami.

Kurcze, chyba jest już późno i słabo jarzę. Nie mam niestety przy sobie aparatu by to sprawdzić. Teraz do poniedziałku będzie mnie to męczyć
    No to już opisuję szczegółowo:

Tryb M - jak napisałem powyżej. Korekta ekspozycji polega na odbiegnięciu od wskazań światłomierza. Ty decydujesz, czy zmieniasz przysłonę, czy czas.
    Tryb Av - preselekcja przysłony. Korekta ekspozycji zmienia czas naświetlania.
    Tryb Tv - preselekcja czasu. Korekta ekspozycji zmienia przysłonę,
    Tryb P - no tu już jest różnie. Korekta przesuwa ekspozycję po linii programu. Dla różnych obiektywów (różnych ogniskowych) jest ona różna. Korekta ekspozycji może polegać albo na zmianie czasu, albo na zmianie przysłony. Żeby to stwierdzić, trzeba w danych warunkach obserwować parametry ekspozycji.
    Tryby tematyczne - przykro mi bardzo, nie można wprowadzić korekty.

ps. "Pyszny" ten ostatni reportaż.
    Dzięki.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

1. co to znaczy ten podkreślony wierszyk? Bo zielona kropka świeci się jak jest ostrość ustawiona i z ekspozycją nie ma nic wspólnego.. chyba że coś innego masz na mysli.. to napisz o co chodzi z tym zaświeceniem zielonego
    2. Na M nie możesz ustawić korekty w stylu korekty kółkiem na +/- jak w Av Tv czy P, na M po prostu TY decydujesz czy zmieniasz przysłonę czy czas czy ISO - to w końcu tryb MANUALNY
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów