Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
... w Twoim wywodzie jest błąd od razu na początku, mianowicie, to stwierdzenie:

jest z gruntu błędne.. bo tryb M to MANUAL czyli w pełni ręczny i tam w ogóle nie korygujesz ekspozycji (w tym sensie o którym piszesz) a to od -2Ev do +2EV własnie korygujesz pomiar robiony przez światłomierz - czyli ustawiając kompensację ekspozycji zmierzonej przez światłomierz..
Pozdrawiam

Dla mnie prawidłowa ekspozycja ( książkowa ) to wartość "0", natomiast każde odstępstwo od tego to korekcja.

Cytat:
Napisał forest666 Zobacz post
Natomiast w trybach AV, czy TV zawsze uzyskuję prawidłową ekspozycję. Zmienić mogę ją tylko, przez pomiar światła z różnych części kadru.
co też jest błedne - bo otrzymujesz taką ekspozycję jaką zmierzysz (rodzaj pomiaru, wielkośc pola pomiarowego - spota itp.) i oczywiście jasność tego czo mierzysz - światłomierz skalibrowany jest dla szarej karty i myśli że to co mierzysz ma taką wartość odbitego światła
... też się z tym nie zgodzę ponieważ ponieważ jeżeli mam ustawiony np, centralnie ważony to mogę pobrać pomiar z najjaśniejszego lub ciemniejszego miejsca na kadrze i dzięki temu będę miał 2 rożne prawidłowe ekspozycje.

Cytat:
Napisał forest666 Zobacz post
W różnych publikacjach spotkałem się ze zdjęciami, które mają w opisie parametrów:balans bieli, czas naświetlania, ogniskowa oraz tryb AV i korekta ekspozycji np: -2/3 EV. W jaki sposób i czy w ogóle można ustawić "niewłaściwą" ekspozycję dla trybów preselekcji ?
Normalnie - nie wiem jaki masz aparat ale w 1 i 2 cyfrowych z drugim kółkiem ustawiasz to kółkiem pod kciukiem a w 3 cyfrowej serii wciskając przycisk korekty i kręcąc kółkiem - a korekta wyświetla się właśnie na drabince w zakresie od -2 do +2 Ev..
Przykład - fota na śniegu - jak zmierzysz na śnieg to wyjdzie ci ciemny więc trzeba skorygować o około 1 EV bo światłomierz aparatu "oszukany" zostanie za dużą ilością padającego światła i wyjdzie szary.. i na odwrót.. jak będziesz mierzył coś bardzo ciemnego to aparat będzie chciał to bardziej doświetlić żeby rozjaśnić do prawidłowej wg niego wartości (takiej jak szara karta)
.. nie wiem czy się zrozumieliśmy jeżeli np na trybie AV kręcę kółkiem to zmieniam przesłonę, ale wskaźnik ekspozycji zawsze zostaje na wartości "0". moje pytanie to czy można w takim trybie skorygować ekspozycję, żeby wartość była np: -1EV ???