Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jaki filtr na ostre światło ...

Mieszany widok

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Jaki filtr na ostre światło ...

Witam!

Jako że na tegoroczne wakacje, urlop - jakoby tego nie zwać wybieram się do Zjednoczonych Emiratów, Omanu i Arabii Saudyjskiej mam pytanie ... Czy nie powinienem kupić jakiś filtrów, żeby fotki w tak ostrym słońcu miały jakieś soczyste i żywe kolory bez PSucia ... Po 2gie wiadomo - wszechobecny piasek ...

Co do obiektywów to mam narazie C 10-22, C 50 f/1.8 i T 28-75 f/2.8, do wyjazdu kupie jeszcze C 70-200 f/4 IS ...

Jeżeli powinienem zakupić jakieś filtry (oczywiście prócz UV) to prosiłbym o podpowiedź jakie ...

Dzięki za podpowiedzi!
    Rafał
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Polar oczywiście - nie żeby pomógł jakoś specjalnie na ostre światło ale zmniejszy kontrasty i nasyci kolory...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a ja myslalem o jakiejs polowce ... no ok, jezeli faktycznie lepiej polara to niech bedzie polar, ale nie usmiech mi sie kupowac 77 i 67 mm kazdy mo 300 pln :/

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    ale nie usmiech mi sie kupowac 77 i 67 mm kazdy mo 300 pln :/
    Można zainwestować także w system Cokin. Redukcje nie są drogie a polar będzie ten sam do obywdu obiektywów.

no tak, ale to w tym momencie moge pozegnac sie z oslona przeciwsloneczna ...
    W systemie Cokin można na holder założyć osłonę przeciwsłoneczną, nie koniecznie jedną. Mają one budowę modułową tak więc można "regulować" jej długość.

Jeżeli używasz kilku obiektywów i zamierzasz pracować na jednym "zestawie" filtrów, system Cokin powinien rozwiązać sprawę. W takiej sytuacji będą potrzebne tylko odpowiednie redukcje. Nie bez znaczenia jest także ogroman oferta filtrów, zarówno tych oryginalnych Cokin, jak i bardzo dobrych zamienników jak Hitech.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 10-05-2008 o 23:42
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

HiTech rulez.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    W systemie Cokin można na holder założyć osłonę przeciwsłoneczną, nie koniecznie jedną. Mają one budowę modułową tak więc można "regulować" jej długość.
    Rozumie że nie jest to w tym momencie standardowa osłona przeciwsłoneczna którą mam razem z obiektywem ... ?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Rozumie że nie jest to w tym momencie standardowa osłona przeciwsłoneczna którą mam razem z obiektywem ... ?
    Niestety nie. Musi to być osłona systemu Cokin np. taka jak ta:

http://www.allegro.pl/item357484778_...kin_p_255.html
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

kup 77mm i redukcję na 67mm choćby --->TAKĄ<---
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no tak, ale to w tym momencie moge pozegnac sie z oslona przeciwsloneczna ... chyba ze ktos z tego forum moze mi zagwarantowac ze ten wynalazek zmiesci sie w oslonie C 70-200 i T 28-75

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wydaje mi sie ze to nie jest dobry wybor w moim przypadku - moge sie oczywiscie myslic bo nie mam z takimi systemami wogole doswiadczenia - ale
    1. poprawcie mnie jezeli sie myzle - C 10-22 bedzie winietowal przy takiej konfuguracji filtrow
    2. jak wiadomo C 70-200 ma problem z praca pod swiatlo (duzo pomaga jego standardowa oslowa jezeli chodzi o bliki) - w momencie zalozenia takiej oslony jak w linku powyzej to mam pewne ze duzo zdjec bedzie do bani

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów