Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Obiektyw do zdjęć nocnego nieba ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw do zdjęć nocnego nieba ?

Witam !

Zdarzyło się tak, że wczoraj będąc na podwórku w środku nocy zadarłem łeb do góry i ujrzałem wspaniale rozświetlone gwieżdziste niebo. Wytachałem statyw, nastawiłem aparat, i zacząłem robić zdjęcia tego nieba. Aparat to 20D, obiektyw to Tamron 17-50/2.8. Robiłem na różnych ogniskowych począwszy od 17, przez wartości pośrednie a do 50 mm i przy różnych ustawieniach czułości. Niestety totalna klapa. Pomijam tu kwestie światła bo jak zwykle robiłem w RAWach więc ewentualnie mógłbym sobie skorygować niektóre rzeczy, natomiast nie wiem czy potrafię to dobrze wyjaśnić ale kiedy zadzieram łeb do góry to widzę wszechobecny nieboskłon i mam poczucie hmmm sfery, która mnie otacza, nieskończonej przestrzeni, do tego niektóre gwiazdy migoczą. Natomiast zdjęcia, które zrobiłem niezależnie od ogniskowej są bezdennie płaskie i w ogóle nie oddające tego co fotografowałem tak jakby jednym guzikiem usunął całą informację o kompozycji, przestrzeni itp.

Nie wiem czy dobrze kombinuje bo sprawdzić nie mam jak - chwilowo mam tylko ten jeden obiektyw do dyspozycji a reszte pożyczyłem ale czy Waszym zdaniem by zachować ten efekt przestrzenności jest potrzebny jakiś ekstremalnie szeroki kąt albo rybie oko albo nie wiem jakas nakladke sferyczna która by zaginała obraz czy tez moze cos innego ? Czy wręcz przeciwnie ? Zamiast UWA należy podpiąć coś co ma co najmniej 300 mm ???

Co myślicie ?

pozdrawiam
    Grzegorz

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

fisheye?...
    ale tylko tam gdzie nie ma innych świateł na horyzoncie - inaczej przepalą zdjecia na brzegach

20d?.. z tego co wiem to nie FF więc zenitar 16 nie wystarczy - w takim wypadku peleng 8 - oczywiście wszystko to pod m42 więc i przejściówka potrzebna (~30zl)

in film we trust

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Obiektyw jest tuta drugorzędną sprawą. Myślę, że ważniejszy jest odpowiedni montaż umożliwiający ruch aparatu za sferą niebieską. Dzięki takiemu montażowi można używać znacznie dłuższych czasów i zobaczyć więcej niż widzi oko.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

uzi4u zapodał arcyciekawy temat.
    Zainspirowany, też wytargałem statyw i rozpocząlem próby.
    Podobnie jak u uzi44 efekty wyszły dyskusyjne ??:
    By zmniejszyć ewentualne zaszumienie przyjąłem iso-50, uaktywniłem też odszumiarkę na custom functions. Niestety, przy dłuższych czasach szumy są dość widoczne. A oto pierwsze, dość dyskusyjne efekty
    1. czas 107s.
    2. czas 229s.
    I w tym miejscu muszę przyznać rację gonzo44
    Cytat Zamieszczone przez gonzo44 Zobacz posta
    Obiektyw jest tuta drugorzędną sprawą. Myślę, że ważniejszy jest odpowiedni montaż umożliwiający ruch aparatu za sferą niebieską. Dzięki takiemu montażowi można używać znacznie dłuższych czasów i zobaczyć więcej niż widzi oko.
    Nawet mi do głowy nie przyszło, że w czasie niespełna 2min (zdjęcie 1) może nastąpić przesunięcie sfery niebieskiej rozmazujące obraz. Widać to dokładniej na drugim zdjęciu - prawie 4 min. - podwójny czas - widoczne dwa razy większe przesunięcie gwiazd.
    Tak jak napisałem, temat wydaje się ciekawy, jest odkryłem wiele stron na ten temat takich jak
    http://www.piotrpe.republika.pl/
    i inne.
    inwestycja w odpowiedni montaż wydaje się być sprawą kluczową.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ciekawy link opisujący praktyczne zbudowanie stelaża do amatorskiej astrofotografii:
    http://www.astrofoto.pl/astromebel.php
    Wynika z niego, że nieboskłon dokonuje w ciągu 4 minut przesunięcia kątowego o 1 stopień. Z tego co widzę, to fotografie w większości są naświetlane do 20 minut, więc wykonanie czegoś co podążałoby za ruchem gwiazd jest nieodzowne.
    C-F-K - forever

Domyślnie

poniżej zdjęcie zrobione 100mm macro Tv 1 Av 4,5 iso 1600

ale aparat przykręcony do montażu astro

a tu zrobione canonem a95 metodą tak zwanej projekcji okularowej ( fotografia obrazu z okularu teleskopu

astrofotografia to fajna rzecz, ale wymagająca :-D

obiektyw w tego typu fotografii nie jest najważniejszą rzeczą
    a najlepsze zdjęcia robi się nie przez obiektyw foto a przez teleskop apochromatyczny i to posadowiony na solidnym montażu z napędem

a tu dla przykładu zdjęcie KITem
    Av4,5 ale Tv to już 90sek.

M
    Ostatnio edytowane przez miniu ; 12-05-2008 o 09:50
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Domyślnie

w pierwszy zdjęciu czas oczywiście jest 175 sek a nie 1
    EOS 5d mkII ++++ i jeszcze lampa :-)

Domyślnie

Astrofoto bez montażu 50/1.8 @ 3.5, stack 5 klatek po 30 sekund, iso 800.
    Zbyszek 'antyqjon' Siciarz
    350D, 18-55, 50, 55-250

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mellan, dziwne te Twoje efekty, ja robiąc ze statywu relatywnie niedługo uzyskiwałem bardzo dużo gwiazd - sporo więcej niż widoczne gołym okiem. Chyba za małą masz przysłonę.
    Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 12-05-2008 o 12:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Wrzucam dwa przykłady:
    1) Chcemy poruszyć (10mm, f/9, 1834sec, ISO100)
    http://www.woophy.com/download/321186

2) Nie chcemy (30mm, f/1.4, 30sec, ISO100)
    http://www.woophy.com/download/291305
    .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów