Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Portret w pionie-co z lampą zewnętrzną?

Chakor
    Guest

Domyślnie

Myslałem raczej o trybie M pomiar światła na tło czy też niebo co by nie było z tyłu za Ciemno no i blokada ekspozycji lampy na twaz i korekta ewentualnie, a co z nasadkami...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bez przesady. Na cyfrze masz podgląd histogramu i możesz wprowadzić korektę. W analogu na negatywie ustawiasz czułość filmu na -1EV (czyli np. ISO 50 dla filmu 100), korektę błysku na -2EV i pstrykasz

Mam wrażenie, że tryb M stał się fetyszem

Chakor
    Guest

Domyślnie

no ale jak będe miał duzo jaśniejsze tło względem twarzy np słońce z tyłu to mi sie prześwietli tło a korekta ekspozycji to zbędna zabawa i nie tak pewna jak M, mysle ze w tym wypadku M jest niezastąpiony i korekta błysku ew,
    ale o nasadki pytam;]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak tło bedzie dużo jaśniejsze, to błysk nie bedzie doświetlaczem, tylko głównym źródłemm światła dla portretu, a to już zupełnie inna historia

Chakor
    Guest

Domyślnie

To moze ktoś się jeszcze wypowie w sprawie taniego softboxa na 430ex
    np. http://cgi.ebay.com/Flash-Diffuser-S...QQcmdZViewItem

Dopiero zaczyna Awatar azgar
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

tu masz szablony i opis jak coś takiego możesz sam zrobić. http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm

Chakor
    Guest

Domyślnie

Fajne, a z czego on to robi bo nie umiem po niemiecku, jakaś czarna folia, i to srebrne to co to;>

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chakor Zobacz posta
    Custom Brackets raczej odpada za drogie i jakieś nie ładne;]
    Ale zapewniam Cię, że praktyczne.

Cytat Zamieszczone przez Chakor Zobacz posta
    A co do stofena to chyba bardziej mnie przekonują softboxy na lampę, z drugiej strony nie do końca jestem przekonany czy wogóle warto uzywać tego typu sprzęt
    Wszelkie softboxy i inne rozpraszacze znacząco obniżają moc lampy. Jeśli założysz jakiś taki wynalazek na palnik, a dodatkowo będziesz stosował synchro z krótkimi czasami, co bardzo obniża moc lampy, to się może okazać, że efektywny zasięg wynosi max. metr i w niektórych przypadkach będzie tylko błyskać dla samego błysku bez wpływu na ekspozycję.

Może inny pomysł - lampa pierścieniowa na obiektywie? Zaleta - nie generuje cienia.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Chakor
    Guest

Domyślnie

lampa pierścieniowa to czad:d
    tak czytam i czytam, i chyba najlepiej będzie jakiś statywik i na kabelku lampe obok, a moze kiedys się transmitera dorobie:]

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów