Myslałem raczej o trybie M pomiar światła na tło czy też nieboco by nie było z tyłu za Ciemno no i blokada ekspozycji lampy na twaz i korekta ewentualnie, a co z nasadkami...
Myslałem raczej o trybie M pomiar światła na tło czy też nieboco by nie było z tyłu za Ciemno no i blokada ekspozycji lampy na twaz i korekta ewentualnie, a co z nasadkami...
Bez przesady. Na cyfrze masz podgląd histogramu i możesz wprowadzić korektę. W analogu na negatywie ustawiasz czułość filmu na -1EV (czyli np. ISO 50 dla filmu 100), korektę błysku na -2EV i pstrykasz
Mam wrażenie, że tryb M stał się fetyszem![]()
no ale jak będe miał duzo jaśniejsze tło względem twarzy np słońce z tyłu to mi sie prześwietli tło a korekta ekspozycji to zbędna zabawa i nie tak pewna jak M, mysle ze w tym wypadku M jest niezastąpiony i korekta błysku ew,
ale o nasadki pytam;]
Jak tło bedzie dużo jaśniejsze, to błysk nie bedzie doświetlaczem, tylko głównym źródłemm światła dla portretu, a to już zupełnie inna historia![]()
Heniek
To moze ktoś się jeszcze wypowie w sprawie taniego softboxa na 430ex
np. http://cgi.ebay.com/Flash-Diffuser-S...QQcmdZViewItem
tu masz szablony i opis jak coś takiego możesz sam zrobić. http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm
Fajne, a z czego on to robi bo nie umiem po niemiecku, jakaś czarna folia, i to srebrne to co to;>
Ale zapewniam Cię, że praktyczne.
Wszelkie softboxy i inne rozpraszacze znacząco obniżają moc lampy. Jeśli założysz jakiś taki wynalazek na palnik, a dodatkowo będziesz stosował synchro z krótkimi czasami, co bardzo obniża moc lampy, to się może okazać, że efektywny zasięg wynosi max. metr i w niektórych przypadkach będzie tylko błyskać dla samego błysku bez wpływu na ekspozycję.
Może inny pomysł - lampa pierścieniowa na obiektywie?Zaleta - nie generuje cienia.
![]()
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
lampa pierścieniowa to czad:d
tak czytam i czytam, i chyba najlepiej będzie jakiś statywik i na kabelku lampe obok, a moze kiedys się transmitera dorobie:]