Strona 22 z 43 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Zablokowany

Domyślnie

Nie wiem czy do końca wie Pan i czym tu rozmawiamy - o serwisie Sigmy który ma czarna listę i który nie honoruje gwaramcji WorldWide i daje swoją.
    1. Nie serwis tylko dystrybutor. Parę postów dalej nie odróżniał Pan procentrum od dystrybutora. Jak więc może Pan się wypowiadać w tej kwestii obiektywnie?
    2. Serwis honoruje gwarancję międzynarodową. Warunki podał.

Kilka postów niżej dałem Panu przykładowe ceny w sklepach niestety wszystkie z niższymi są u Sigmy na czarnej liście. Sklepy funkcjonują a jeden jest nawet polecamy przez Tamrona a już przez Sigmę nie więc chyba wystawia dobre paragony?
    Nie twierdzę, że wszystkie te sklepy oszukują. Niektóre na pewno.

Po telefonie do nich dowiedziałem się tez tego co opisałem wyżej że biorą obiektywy z Niemiec i tam je serwisują bo K-Consult nie uznaje gwarancji - dlaczego ?
    Nie wiem, nie wiem też jakie inne bajki opowiadają.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale Pan uważa że jak ktoś mówi że bierze sprzęt z Niemiec to już bajki pisze bo tylko jedno jest źródło do zakupu obiektywu?

Kilka wątków wyżej Pan z negatyw też pisał że tak robił i co on też jest zły?

Ale Pan się czepia warunków tej gwranacji WorldWide no ok wszystko jest super ma się dowód zakupu i gwarancję ale Polska nie jest na świecie dlatego potrzebujemy jeszcze Polskiej Karty gwarancyjnej

W tej rozmowie kręcimy się bo wszystkie warunki oprócz -hm dobrowolności serwisu - tego nie możemy brać pod uwagę są spełnione (Dowód zakupu oraz posiadanie karty gwarancyjnej)

Zablokowany

Domyślnie

jeszcze raz zgodnie z ustawą:
    Art. 13 pkt.3 USTAWY z dnia 27 lipca 2002 r.
    o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.1)
    (Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)
    Cytat:
    Gwarancja powinna zostać sformułowana w języku polskim w sposób jasny, zrozumiały i nie wprowadzający w błąd. Jeżeli jednak gwarant uchybi powyższemu wymogowi, gwarancja jest nadal ważna i pozostaje to bez wpływu na uprawnienia kupującego.
    gwarancja nie musi być po POLSKU!!!
    Kolego cytujesz przepisy konsumenckie o niezgodności towaru z umową, złe odwołanie to raz. Poza tym nie odróżniasz kto jest w tym momencie gwarantem a kto nie. Poza tym jeśli powołujesz się na uprawnienia wynikające z gwarancji sprawdź najpierw co gwarantuje a czego nie gwarantuje ustawa. Czytaj ustawę a nie pierwszą lepszą interpretację z google, zwróć się do prawnika jeśłi masz poblem ze zrozumieniem. Obowiązek sporządzenia takiego dokumentu w jez. Polskim wynika z odrębnych przepisów i nie tego dotyczy słowo „uchybi”.

3. Oświadczenie gwarancyjne powinno być sformułowane zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 3 ust. 1 zdanie pierwsze. Jednakże uchybienie tym wymaganiom pozostaje bez wpływu na ważność gwarancji i nie pozbawia kupującego wynikających z niej uprawnień.

tu masz cytat, CZYTAJ USTAWĘ a nie bzdury z sieci.
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 03-06-2008 o 11:26

DigitalAsh
    Guest

Domyślnie

Jak czytam wypowiedzi chodusa, to mi ręce opadają...
    Na skanie, który raczył wkleić jest jasno napisane (w wolnym tłumaczeniu) "wazna tylko dla produktow nalezycie importowanych do kraju zamieszkania klienta" - "należycie" czyli (jak się domyślam) przez oficjalną sieć dystrybucji. A oficjalną siecią dystrybucji jest firma K-Consult (jakże się cieszę, że chodus wreszcie zauważył, że nie istnieje coś takiego, jak Sigma Polska).
    Zadziwia mnie polskie myślenie - lepiej opier... oficjalnego, uczciwego dystrybutora, niż zastanowić się, skąd się biorą w sieci tak niskie ceny na Sigmę.. Na pewno to dystrybutor ściemnia. A sklep typu JapanFoto jest cacy i ok. Ech chodus, chcesz być w UE a sam nie wykazujesz minimum postawy obywatelskiej - wolisz popierać szarą strefę i płacić cwaniaczkom, niż uczciwie kupować sprzęt.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez chodus Zobacz posta
    W tej rozmowie kręcimy się bo wszystkie warunki oprócz -hm dobrowolności serwisu - tego nie możemy brać pod uwagę są spełnione (Dowód zakupu oraz posiadanie karty gwarancyjnej)
    z tego, co się dowiedziałem, to dowód zakupu z zagranicy, a nie z polskiego sklepu, który sobie sprowadza sprzęt - prawdopodobnie nie płacąc należnych podatków (jak inaczej wytłumaczyć tak niską cenę?)
    Ostatnio edytowane przez DigitalAsh ; 03-06-2008 o 11:32 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak na razie nic nie popieram - dziwi mnie jednak podejscie Pana z foto-net. Legalny import - to zakupienie towaru w UE jest nielegalne(trzeba płacić cło jak się przejeżdża granicę)? A może dystrybutor w Niemczech nie płaci cła sprowadzając obiektywy do UE? to by wiele wyjaśnieło

Sigma w Polsce:

Siedziba firmy:
    81-528 Gdynia, ul. Architektów 67
    tel. bezp. 0-58 668 31 80,
    tel./fax 0-58 664 83 51; 664 63 28
    fax autom. 0-58 668 31 82
    E-mail: info@sigma-foto.pl
    WWW: www.sigma-foto.pl

Nazwa nie jest podana? Skrót Sigma Polska
    Ostatnio edytowane przez chodus ; 03-06-2008 o 11:37

Coś już napisał

Domyślnie

"Wymogi prawne, miej pretensje do ustawodawcy."
    ale ja nie mam pretensji do ustawodawcy, zreszta sam Pan napisal
    "jeśli użytkownik nabył sprzęt na terenie Polski to prawem wymagane jest by dokument gwarancyjny był sporządzony w tym języku w jakim jest on w stanie go zrozumieć"
    czyli dla mnie jest to obojetne czy gwarancja bedzie po polsku czy w jakims innym jezyku, jesli go znam. to tylko tak na marginesie dodaje

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

co jak co ale pan foto-net wystarczająco zniechęcił mnie do zakupu produktów sigmy. Wychodzi na to że zanim kupię obiektyw sigmy muszę uzyskać zgodę regionalnego dystrybutora a przynajmniej opinię czy ten u kogo kupuję podoba się polskiemu przedstawicielowi sigmy, bo inaczej nie dość że mogę mieć problem z gwarancją to mogę zostać oskarżony o paserstwo.

czyli zamiast 10-20 będzie 10-22 chyba z pożytkiem dla jakości zdjęć
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Zablokowany

Domyślnie

[qoute]Jak na razie nic nie popieram - dziwi mnie jednak podejscie Pana z foto-net. Legalny import - to zakupienie towaru w UE jest nielegalne(trzeba płacić cło jak się przejeżdża granicę)? A może dystrybutor w Niemczech nie płaci cła sprowadzając obiektywy do UE? to by wiele wyjaśnieło[/qoute]Nie rozumiesz tego co piszę. Nic takiego nie napisałęm, to są źle wyciągniete wnioski.

[qoute]
    Sigma w Polsce:
    Siedziba firmy:
    81-528 Gdynia, ul. Architektów 67
    tel. bezp. 0-58 668 31 80,
    tel./fax 0-58 664 83 51; 664 63 28
    fax autom. 0-58 668 31 82
    E-mail: info@sigma-foto.pl
    WWW: www.sigma-foto.pl
    Nazwa nie jest podana? Skrót Sigma Polska[/qoute]
    To jest regionalny przedstawiciel. Nie ma tu instytucji stworzonej przez korporację, tak jak Canon Polska, czy Nikon Polska. To jest inna osobowość prawna z innymi uprawnieniami.
    czyli dla mnie jest to obojetne czy gwarancja bedzie po polsku czy w jakims innym jezyku, jesli go znam. to tylko tak na marginesie dodaje
    Ale gwarant czy sprzedawca nie wie, czy ktoś zna czy nie zna jezyka angielski wiec MUSI używać języka urzędowego zrozumiałego na terytorium na jaki wprowadza produkt. Nie uprawiajmy tu prywaty. Gdyby był dokument po chińsku to juz być go nie przeczytał zapewne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    co jak co ale pan foto-net wystarczająco zniechęcił mnie do zakupu produktów sigmy. Wychodzi na to że zanim kupię obiektyw sigmy muszę uzyskać zgodę regionalnego dystrybutora a przynajmniej opinię czy ten u kogo kupuję podoba się polskiemu przedstawicielowi sigmy, bo inaczej nie dość że mogę mieć problem z gwarancją to mogę zostać oskarżony o paserstwo.

czyli zamiast 10-20 będzie 10-22 chyba z pożytkiem dla jakości zdjęć
    Heheh ja też szukam teraz całkiem czego innego
    Jak to napisałeś zamiast 28-70 bedzie 28-75 a może 17-50

prawdopodobnie nie płacąc należnych podatków (jak inaczej wytłumaczyć tak niską cenę?)
    Ale Pan z Foto net podał cenę ? coś koło 1000 zł
    Ostatnio edytowane przez chodus ; 03-06-2008 o 11:56

cyganos
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Kolego cytujesz przepisy konsumenckie o niezgodności towaru z umową, złe odwołanie to raz. Poza tym nie odróżniasz kto jest w tym momencie gwarantem a kto nie. Poza tym jeśli powołujesz się na uprawnienia wynikające z gwarancji sprawdź najpierw co gwarantuje a czego nie gwarantuje ustawa. Czytaj ustawę a nie pierwszą lepszą interpretację z google, zwróć się do prawnika jeśłi masz poblem ze zrozumieniem. Obowiązek sporządzenia takiego dokumentu w jez. Polskim wynika z odrębnych przepisów i nie tego dotyczy słowo „uchybi”.

3. Oświadczenie gwarancyjne powinno być sformułowane zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 3 ust. 1 zdanie pierwsze. Jednakże uchybienie tym wymaganiom pozostaje bez wpływu na ważność gwarancji i nie pozbawia kupującego wynikających z niej uprawnień.

tu masz cytat, CZYTAJ USTAWĘ a nie bzdury z sieci.
    kolego to nie są bzdury z google tylko wycinek z ustawy o której jest tu mowa, jak widać ustawa rozróżnia pojęcia:sprzedawca, kupujący, gwarant i zapewniam cię że nie są one tożsame, podaj mi odrębne przepisy o których mówisz bo z przytoczonego ustępu wynika jasno, że gwarancja w języku innym niż polski ma taką samą ważność na terenie naszego kraju jak wasza.

Strona 22 z 43 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów