Pokaż wyniki od 1 do 10 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Widok wątkowy

Coś już napisał

Domyślnie

Jestem pewny, że serwis miał znacznie poważniejsze powody by odmówić naprawy gwarancyjnej niż jakiś dokument, to był tylko kolejny argument.
    Trzymajmy sie faktow, jesli by mnie jako konsumentowi odmowili naprawy twierdzac ze kupilem za tanio(a spelnialem wszystkie warunki okreslone w umowie gwarancyjnej),
    to po pierwsze nie moja w tym rola aby domyslac sie innych powodow odmowienia naprawy gwarancyjnej, a po drugie taki ich argument spotkalby sie z moim zdecydowanym dzialaniem, po trzecie skad ja jako klient mam wiedziec jaka jest najnizsza cena, ponizej ktorej nie dostane naprawy ? czy jest gdzies zawarta w warunkach gwarancji ? nie sadze.

Z tego co napisałeś nic nie wynika, musiał byś podać zapisy w gwarancji określone przez gwaranta i odnieść je do tej konkretnie sytuacji
    sytuacja wyglada tak:
    kupilem sprzet sigmy w ue z gwarancja ue. mysle ze sprzet ma usterke i wysylam go na gwarancji wraz z potrzebnymi dokumentami(http://canon-board.info/showpost.php...postcount=93):
    - dowód zakupu (z kraju, w którym został zakupiony)
    - karta gwarancyjna międzynarodowa (wypełniona zgodnie informacją w karcie gw.)
    na co dostaje odpowiedz ze obiektyw kupilem za tanio.

co do informacji o kalibracji, ciekawa wiadomosc, nie wiedzialem o tym wczesniej i dobrze to wiedziec, ale w tym przypadku odmawiajac naprawy sigma sie na to nie powolala. co wiecej chyba nawet nie wycenila kosztow ewentualnej naprawy, przynajmniej nie bylo to napisane w watku, tylko od razu odeslali sprzet. czyli zadzialali na zasadzie, kupione za tanio, wiec spadaj kliencie, troche dziwne podejscie, chociaz kogos z procentrum sigmy pewnie ono nie dziwi, rozumiem przypadek gdyby gwarancja byla falszywa http://www.sigma-foto.de/cms/front_c...ang=1&client=1 ale jeszcze raz, trzymajmy sie faktow, sigma nie powiedziala ze karta gwarancyjna jest falszywa.

(...)firmę, kupować bez VAT i sprzedawać w kosmicznych cenach. A potem szybko likwidujemy firmę i nie ma po nas śladu. A VAT zapłacą klienci takiego sklepu jak któregoś dnia zapuka do nich US(...)
    to juz sie niezle zapedziles. przeciez to nie ja nie odprowadzalem vatu ,bo jako klient place go w cenie produktu, a mam na to potwierdzenie w postaci paragonu tylko ten sprzedawca i to jego beda scigac za oszustwa podatkowe. ot zwykly fud.

Jeżeli więc serwis wykrył, że kupujący nie spełnia jakiegoś warunku to odmówił realizacji naprawy gwarancyjnej, a skoro mieli pewność co do ceny to nie dziwi fakt, że zgłosili do US "przestępstwo wobec RP niepłacenia VAT", bo każdy ma taki obowiązek
    dokladnie, ale jesli klient spelnil wszystkie warunki, to naprawe powinni zrealizowac, a reszte zglosic, przeciez klient nie wie jaka jest minimalna cena w dystrybucji na europe. pozatym moze sie okazac ze ktos to wszystko sprowadzil legalie, oplacic wszystko a i tak sprzedaje ponizej pewnej ceny bo mu sie np. oplaca w tym momencie serwis ten wychodzi na idiote, oraz sam sobie i firmie robi zla opinie.

a teraz po prostu pytam z ciekawosci o ten sprzet refurbished:
    Nie jest możliwe aby ten sklep wprowadzał an rynek taki właśnie towar na taką skalę, jest to niezgodnie z prawem i nieprawdopodobne w tej sytuacji
    jesli np. sklep ten kupil w angli badz niemczech calkiem spora ilosc takiego sprzetu i oczywiscie dostal rabat, sprzet ma normalna gwarancje sigmy na rok(lub inny okres), to jak to sprzedawanie tego jest niezgodne z prawem ? pozatym na jaka skale wprowadza ten towar ? z tego co wyczytalem w tym watku, to jedna osoba kupila szklo sigmy, a dwie nie moga sie doczekac zamowionego obiektywu. pozatym nie wiemy czy caly asortyment to refurby czy tylko maly procent badz promil. tak wiec skala moze byc bardzo mala, klika sztuk na rok.

W europie nie ma generalnie instytucji refurbisherd na taka skale jak w USA, gdzie często z 3 obiektywów składają 1 bo i takie kwiatki widziałem
    zgadza sie ze w europie nie ma az tyle sprzetu refurbished co w stanach, ale to nie znaczy ze np. nie skladaja jednego obiektywu z 5 innych. ale to nie wnosi nic do dyskusji, skoro producent puszcza w obieg taki sprzet i daje na niego gwarancje, to powinien sie z niej wywiazywac.
    Ostatnio edytowane przez wpj ; 29-05-2008 o 11:48

Uprawnienia umieszczania postów