to chyba Ty żyjesz w innym świecie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tego co wiem to foto-net działa również stacjonarnie..i ma te same ceny...jakimi innymi prawami?? uściślij bo jestem ciekawy..i pewnie kilka osób które prowadzą taką działalność też jest ciekawych..
Ostatnio edytowane przez cypherdid ; 15-05-2008 o 10:25 Powód: Automerged Doublepost
>>Sprobuj cos stworzyc i jak uzyskasz 100% zadowolenia to >>napisz ksiazke o tym
My tu nie mowimy o 100% a raczej o 1% :-)
Zapewniam Cie, ze zrobilem przynajmniej kilkanascie transakcji bez zadnego telefonu. Wystarczyla mi wiarygodnosc firmy + auto informacja mailowo-Webowa.
P.S. Ciekawe jak do JapanFoto ma sie JabbaFoto :-)
Możliwe, lecz nikt oprócz upoważnionych organów ścigania nie ma prawa "zatrzymywania" sprzętu pod jakimkolwiek pretekstem. W tym przypadku możemy mówić o przywłaszczeniu cudzego mienia a czynność taka podlega odpowiedzialności karnej.
W art. 284 §1 KK czytamy : " ... przywłaszczenie może dotyczyć cudzej rzeczy ruchomej bądź cudzego prawa majątkowego ...", dalej czytamy : "Aby przywłaszczyć sobie rzecz, sprawca nie musi wykazywać przestępnej aktywności. Przywłaszczenie może dotyczyć rzeczy znalezionej, wypożyczonej, oddanej sprawcy w celu wykonania jakiejś usługi bądź omyłkowo mu doręczonej. Sposób wejścia w jej posiadanie nie jest istotny dla bytu przestępstwa."
Dalej w tym samym § : "Kwalifikowanym typem przywłaszczenia jest sprzeniewierzenie. Polega ono na przywłaszczeniu sobie rzeczy powierzonej sprawcy, tzn. przekazanej mu z zastrzeżeniem jej zwrotu (np. użyczonej, oddanej na przechowanie lub w zastaw). Jako nadużycie zaufania zasługuje na surowszą ocenę i jest obarczone wyższa sankcją (od 3 do 5 lat pozbawienia wolności)."
Tak więc działania w/w serwisu (jeżeli oczywiście miały miejsce w rzewczywistości) są niezgodne z prawem i podlegają sankcji karnej.
Ostatnio edytowane przez axk ; 15-05-2008 o 11:16
EOS + Speedlite
Klient "z Internetu" to klient szukający przede wszystkim najniższej ceny. Spotkałem się z praktyką stosowania dwóch różnych cenników, właśnie z tego powodu. Sklep stricte Internetowy to z reguły znacznie niższe koszty (pracownicze i lokalu), więc może sobie pozwolić na niższe marże. Nic innego nie miałem na myśli, nie naskakujcie na mnie aż tak bardzo
Różnice na takiej przykładowej 85tce 1.8 między sklepami (nie biorę pod uwagę TIP-ów) sięgają nawet 300 zł. Z czego to wynika? Czy nie jest to przypadkiem różnica w marżach? A może Canon Polska nie ma jednolitej polityki cenowej dla detalistów?
Bzdura, gdybanie na stereotypach.
Jak wyżej, nie znasz specyfiki branży, rynku i gdybasz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale przeciez obiektyw oddali więc o co chodzi? Z postu nie wynika, by ktokolwiek komuś coś zatrzymał. Chyba coś źle docztałeś.
Ostatnio edytowane przez foto-net ; 15-05-2008 o 13:13 Powód: Automerged Doublepost
Niczego źle nie doczytałem. Zgadza się, sprzęt został oddany właścicielowi po jego "zdecydowanej" interwencji w serwisie. Cytat z KK odnosił się do sytuacji w jakiej serwis "postawił" rzekomego pokrzywdzonego zatrzymując jego własność i stwarzając problemy z jej zwrotem.
Radzę dokładnie czytać całe wątki a nie tylko wybrane posty :
Ostatnio edytowane przez axk ; 15-05-2008 o 13:46
EOS + Speedlite
A ja nie jestem prezesem firmy japanfoto,tylko klientem oczekującym na obiektyw,który rzekomo został już do mnie wysłany.Po kilku dniach od tej informacji udzielonej mi przez panią prezes,bądź kogoś z obsługi-zaniepokojony nie pojawieniem się kuriera zadałem pytanie drogą mailową o nr referencyjny przesyłki-i po tym pytaniu kontakt z obsługą firmy się urwał.Może więc szanowna pani prezes tutaj,na łamach forum(w celu uwiarygodnienia swojej firmy) poda mi ten numer-chodzi o transakcję nr 185,obiektyw tamron 17-50/2,8,za który wpłaciłem niestety pełna kwotę.Liczę na jakiś odzew ze strony pani prezes.