Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Mieszany widok

andrzej_z
    Guest

Domyślnie

Nie kupiłem Canona, kupiłem obiektyw Sigma 17-70. Nie mam zwyczaju odsyłać obiektywu od razu po zakupie skoro jest gwarancja a serwis Sigmy zapewniał mnie, że zrobią mi kalibrację w ramach gwarancji, tak bym wymieniał 5 razy na swój koszt. Takich informacji udzielił mi serwis, po co mieli by kłamać. Zresztą jak chcecie, ja jestem wściekły, że ktoś mnie tak potraktował. Chciałem kupić tanio. Jak cos kosztuje 150 zł taniej, czyli ponad 10% to już jest coś nie tak. Wczesniej dzowniłem do sklepu w Chorzowie, tzw. procentrum i powiedzieli, ze taka cena jest niemożliwa i że chyba bez faktury.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_z Zobacz posta
    Jak cos kosztuje 150 zł taniej, czyli ponad 10% to już jest coś nie tak..
    Bez przesady. Zniżka w wysokości 150 zł. przy zakupach na kwotę 1500 zł. nie jest żadną sensacją. Gdyby sprzęt był tańszy o 30-40% wtedy należało by się mocno zastanowić nad "atrakcyjnością" takiej oferty.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Bez przesady. Zniżka w wysokości 150 zł. przy zakupach na kwotę 1500 zł. nie jest żadną sensacją. Gdyby sprzęt był tańszy o 30-40% wtedy należało by się mocno zastanowić nad "atrakcyjnością" takiej oferty.
    nono..tylko na obiektywie 1500zł sklep zarabia jakieś 30-40zł..więc 150zł zniżki to trochę dziwna sprawa...czyż nie??
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    nono..tylko na obiektywie 1500zł sklep zarabia jakieś 30-40zł..więc 150zł zniżki to trochę dziwna sprawa...czyż nie??
    Wszystko zależy od marży sklepu oraz od rabatów jakie posiada sklep u swoich dostawców. Wcale nie jest powiedziane iż sklep musi zarabiać na obiektywie za 1500 zł. 30-40 zł.. Może zarabiać dużo więciej i to w całkowicie legalny sposób.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dentharg Zobacz posta
    Nastepny 1-postowy obrońca..
    Ale za to jaka szybka reakcja :-). Topic założony o 13:00 a już około 15:00 "obrońca" odpowiada.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-05-2008 o 15:09 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Do zamknięcia i do pralni MSZ... nie wierze ani Andrzejowi Z ani JAPANFOTO.

Strona w ogóle wygląda jak z d..., nawet nie zmienili "Shop Name" w nagłówku strony... pfff...
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Ktoś tu chyba w innym świecie żyje... 40 zł na obiektywie za 1,5k zł? Ile to jest narzutu? 2,67%? Przecież sprzedaż z takim "zyskiem" nie będzie się opłacał nawet firmie Zenek i S-ka z siedzibą w garażu sąsiada. 300-400 zł już prędzej, a i to nie są jakieś kokosy (w detalu 35% i więcej to NORMA, aczkolwiek wiele zależy od branży. Policz sobie narzut sklepu z ubraniami, który po sezonie robi wyprzedaż z "rabatami" -60% czy -70%, i zapewniam, że jeszcze całkiem nieźle na tym wychodzą.

Początki nałogu

Domyślnie

to powinien robic to PROFESJONALNIE
    owszem ale widzisz tak sie sklada ze zycie nie ma wykonalnosci planu w 100% w innym przypadku kazdy studnet z 4-ka powinien nie zdac, gorzej canon bez IS w body to ostatni dziad bazarowy. Sprobuj cos stworzyc i jak uzyskasz 100% zadowolenia to napisz ksiazke o tym.

Zaloz firme wrzuc niskie ceny na skapcu i zobaczymy ile odbierzesz tel a ilu nie. Nie wiem ale chyba tylko ekstremalnie wielkie korporacje stac na xx ludzi wiszacych na tel. Wejdz sobie do jakiegos sklepu foto czy innego ktory ma kompa z gg i dzwiekiem, co chwila ktos klika z zapytaniem, albo zadzwon na infolinie zeby uzyskac pomoc z jakiegos programu nie ms

Policz sobie narzut sklepu z ubraniami
    Hmm ok licze sobie 10pln wytworzenie w chinach 15 wysylka za sztuke liczac ze bierzesz kontener, 150pln bluzeczka w sklepie - niezla przebitka

a teraz bierzesz sprzet elektroniczny kilka sztuk danego modelu zeby bylo na stanie, legalnie od oficjalnego polskiego dytrybutora .... nie liczylbym na efekt jak z ubraniami.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ktoś tu chyba w innym świecie żyje... 40 zł na obiektywie za 1,5k zł? Ile to jest narzutu? 2,67%? Przecież sprzedaż z takim "zyskiem" nie będzie się opłacał nawet firmie Zenek i S-ka z siedzibą w garażu sąsiada. 300-400 zł już prędzej, a i to nie są jakieś kokosy (w detalu 35% i więcej to NORMA, aczkolwiek wiele zależy od branży. Policz sobie narzut sklepu z ubraniami, który po sezonie robi wyprzedaż z "rabatami" -60% czy -70%, i zapewniam, że jeszcze całkiem nieźle na tym wychodzą.
    W zasadzie miałem się nie odzywać, ale to już przegięcie. Kolego, masz ZEROWĄ wiedzę na temat branży foto i marży na jakich się pracuje. Często 3% to LUKSUS dla sklepu takiego jak mój. Zapytaj Pana Kuby (pozdrawiam przy okazji) czy innych handlujących w branży i nie pisz banialuk. 80% takich wymądrzających się userów biorących udział w dyskusji pisze kompletne głupoty. Nawet nie chce mi się tego komentować bo to OT, nie będę uczył jak się firmę zakłada i prowadzi oraz jak się podatki rozlicza, od tego są szkoły. Co do Japanfoto. Mam informację, że właściciel prowadził już kiedyś tego typu firmę pod inną nazwą, w tym na allegro, sam u niego kupowałem interwencyjnie wieki temu Canony i zdziwiłem się nie dawno, że japanfoto to właśni on - bardzo miły człowiek. Ceny ma bardzo fajne, to co piszą tu ludzie jest niepokojące, również różne opinie słyszałem, traktuje jednak na razie jak plotki. Jedna uwaga, zwykle obserwuję opinie na opineo u konurencji. Dzisiaj wszystkie negatywne posty na temat tego sklepu zostały wyczyszczone i tylko to jak na razie mnie zastanawia. Jedno jest pewne, jeśli ma coś za skórą to niebawem urzędy się tym zainteresują. Tyle na ten temat.
    Ze swojej strony tylko napisze, że serwis dystrybutora ma możliwość sprawdzenia gdzie został sprzedany obiektyw i do kogo po numerach seryjnych. Jeśli widzą abstrakcyjną cenę na FV badają sprawę we własnym interesie i nie kto inny jak ja wiem o tym doskonale, mam serwis 10 minut drogi odemnie podobnie i dystrybutora Sigmy, znam procedury. Jestem więc sklonny uwierzyć autorowi postu w to co pisze, jednak faktów nie znam. Tak czy inaczej ja jako procentrum na wiele sigm z oferty JP nie jestem w stanie zaoferować lepszych cen ani nawet takich samych z dystrybucji Polskiej ani Niemieckiej (jak Pani prezes JP napisała), a mam 10 letnie doświadczenie w branży i masę kontaktów. Może po prostu chcą się przebić i dokładają do interesu, życie pokaże. Nie oceniał bym ich jednak pochopnie. Jeszcze gdyby sigmy byly z dystrybucji azjatyckiej ale z niemiec... hmm..

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    W zasadzie miałem się nie odzywać, ale to już przegięcie. Kolego, masz ZEROWĄ wiedzę na temat branży foto i marży na jakich się pracuje. Często 3% to LUKSUS dla sklepu takiego jak mój.
    Może uściślijmy - masz na myśli sklep "stacjonarny", czy internetowy? Sklepy internetowe rządzą się trochę innymi prawami.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Ze swojej strony tylko napisze, że serwis dystrybutora ma możliwość sprawdzenia gdzie został sprzedany obiektyw i do kogo po numerach seryjnych. Jeśli widzą abstrakcyjną cenę na FV badają sprawę we własnym interesie i nie kto inny jak ja wiem o tym doskonale, mam serwis 10 minut drogi odemnie podobnie i dystrybutora Sigmy, znam procedury.
    Możliwe, lecz nikt oprócz upoważnionych organów ścigania nie ma prawa "zatrzymywania" sprzętu pod jakimkolwiek pretekstem. W tym przypadku możemy mówić o przywłaszczeniu cudzego mienia a czynność taka podlega odpowiedzialności karnej.

W art. 284 §1 KK czytamy : " ... przywłaszczenie może dotyczyć cudzej rzeczy ruchomej bądź cudzego prawa majątkowego ...", dalej czytamy : "Aby przywłaszczyć sobie rzecz, sprawca nie musi wykazywać przestępnej aktywności. Przywłaszczenie może dotyczyć rzeczy znalezionej, wypożyczonej, oddanej sprawcy w celu wykonania jakiejś usługi bądź omyłkowo mu doręczonej. Sposób wejścia w jej posiadanie nie jest istotny dla bytu przestępstwa."

Dalej w tym samym § : "Kwalifikowanym typem przywłaszczenia jest sprzeniewierzenie. Polega ono na przywłaszczeniu sobie rzeczy powierzonej sprawcy, tzn. przekazanej mu z zastrzeżeniem jej zwrotu (np. użyczonej, oddanej na przechowanie lub w zastaw). Jako nadużycie zaufania zasługuje na surowszą ocenę i jest obarczone wyższa sankcją (od 3 do 5 lat pozbawienia wolności)."

Tak więc działania w/w serwisu (jeżeli oczywiście miały miejsce w rzewczywistości) są niezgodne z prawem i podlegają sankcji karnej.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 15-05-2008 o 11:16
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów