Witam, ja wtrącę 3 grosze. Każdy serwis nie wyceni usługi dokąd nie zobaczy sprzętu. Są różne serie obiektywów i są różnie programowane. Stąd różnice w cenie i możliwościach. Pan chodus otrzymał taką informację i zinterpretowałe to jako informacje sprzeczne. Każde szkło Sigmy kupione w UE czy nawet gdzieś na świecie można serwisować w ramach gwarancji po okazaniu wymaganych dokumentów, podano przez serwis. Takie są warunki gwarancji, która jest dokumentem dobrowolnym i gwarant może dowolnie kształtować jej treść.
Adaministrator napisał, że statystycznie do serwisu na rekalibrację trafia 1-2% ogólnej sprzedaży obiektywów, i generalnie trafia ich tam coraz mniej. Z punktu widzenia serwisu problem jest więc niewielki ale mocno nagłośniony, no bo jak coś działa to nikt o tym nie pisze, dopiero jak jest problem.Administrator forum Sigmy napisał mi że niestety mam pecha bo mój obiektyw znajduje się w 1-2% tych nieskalibrowanych
Wiedzą bardzo dokładnie i dokładnie to napisali.Najbardziej mnie dziwi podejście Sigmy do kalibracji że sami nie wiedzą co i jak i z jakim obiektywem co się robi
polecam taką drogę.jako konsument uzyskujesz w ten sposób większe pole manewru, są ściśle określone prawnie obowiązki jakie musi podjąć sklep żeby załatwić sprawę, zresztą rzecznik wszystko Ci wyjaśni
A co innego mieli napisać jak nie jakieś dyrdymały by bronić własna sprzedaż? Jest im dobrze bo mają tanio a polski użytkownik chce kupować jak najtaniej, więc wciskanie złomu idzie świetnie a pieniążki do szarej strefy płyną. No i jeszcze wszyscy ich na forum bronią, bo maja tanio i chyba tylko dla tego.Postanowiłem napisać do kilku sklepów tego samego maila z zapytaniem dlaczego są wymienieni na czarnej liście oto odpowiedzi:
1. Nie ma czegoś takiego jak Sigma PolskaDlatego bo nie kupujemy obiektywów bezpośrednio z Sigma Polska( bo mają bardzo drogo
2. Ceny w hurcie, pomijając wyprzedaż są takie same lub nieznacznie wyższe lub niższe co wynika z kursu walut, jak na rynku europejskim. Jest to wierutna bzdura, którą w 5 minut mogę udowodnić - zapraszam do siebie, pokażę jakie są ceny np. w DE który jest największym rynkiem na Sigme w UE więc i w hurcie ceny powinny być najniższe, teoretycznie.
A napisali skąd? Z rynków azjatyckich? Smutne jest to, że większość chce kupić jak najtaniej i wierzy sklepowi, który ma najniższe ceny a resztę nie waha się nazwać monopolistą i złodziejem. Tylko dziwnym trafem płakać przybiega na fora dyskusyjne jak coś jest nie halo. A nie prościej było ponegocjować ceny ze sprawdzonym sklepem i mieć spokój? Lub przynajmniej iść do TIPa, który wszystko załatwi jak trzeba. Oczywiście, że dystrybutor ma monopol na Sigme w Polsce bo to wynika z umowy z korporacja Sigma. A cały gray market istnieje, jest taniej ale coś za coś. No i oczywiście są jeszcze oszuści podatkowi, którzy nauczyli się kupować w cenach netto i sprzedawać bez VAT okradając państwo z podatków, którzy prędzej czy później wpadną.poniewaz sprowadzamy obiektywy sigmy we wlasnym zakresie i mamy
konkurencyjne ceny na wiekszosci modeli
Sigma i tak jest niezla, bo ma nawet wypozyczalnie sprzetu.
Pokazcie mi sklep Canona klasy Sigma Pro Centrum w Warszawie. Rozmawialem ostatnio z gosciem sprzedajacym obiektywy C z polskiej dystrybucji i mowil mi czego nie ma,
po prostu smieszne. A gdzie jest ? W hurtowni niemieckiej :-)
I stamtad jedzie sprzet do Polski + z USA. Jesli Canon Polska ma to gdzies, to dla Canon global jest to bez znaczenia. Z Sigma moze jest inaczej, bo polski dystrybutor chce pokazac wyniki regionalne. Swoja droga to Tamron poszedl jeszcze dalej i w ogole nie serwisuje obiektywow poza polska dystrybucja. Mam nadzieje, ze wkrotce UE zakaze takich praktych ( o ile juz nie jest zakazane).
troche to wszystko smutne
pozostaje tylko oddawanie wadliwego sprzetu "za niezgodnoscia z umowa"
albo kupowanie w HK i pogodzenie sie z tym ze moze cos nie dzialac, moze to nawet lepsze niz uslyszenie ze jakas czesc kosztuje 20pln a robocizna 600pln.
ciekawe czy canon organizuje gdzies szkolenia dla servisantow takie polroczne szkolenie a potem tylko zakladac punkt naprawy sprowadzac czesci zamienne za doslownie grosze i od kazdego ciagnac po 400zl ...
Dziś otrzymałem więcej wiadomości od tych sklepów z czarnej listy.
Jeżeli się coś dzieje z obiektywem jest on odsyłany do niemieckiego dystrybutora gdzie jest naprawiany lub wymieniany.
Co do Sigmy Polska - może i nie ma tego ale Pro Centrum pełni właśnie taką rolę -> co nie idzie przez ich ręce nie może istnieć na naszym rynku (na razie mam takie zdanie)
Gwarancja światowa niby jest ale Polska nie jest na świecie tylko hm ... no właśnie gdzie![]()
No dobra ale skoro serwis naprawia sprzęt z gwarancja UE, bo sam tak napisał wiec naprawia, to dlaczego nagle sprzedawca zajmuje się odsyłaniem bo z jakiś powodów serwis nie chce naprawiać. Nie wydaje się Wam,że to taki sprzedawca coś kombinuje nie tak? Przecież serwis obowiązuje regulamin wewnętrzny oraz prawo, sprzedawcy jest łatwiej manipulować faktami. Nie widzę więc podstaw dlaczego ktoś oskarża serwis, że nie chce czegoś robić skoro serwis jest w porządku, tylko sprzedawca zataił, ukrył lub przeinaczył pewne fakty by wcisnąć coś taniej. Z drugiej strony zwracam na przykład uwagę, że i świadomość kupujących rośnie, zobaczcie na allegro, Sigme sprzedają praktycznie tylko procentra, jako sieć zaufana i bezpieczna. Po to sklepy i procentra inwestują czas i pieniądze w tworzenie projektów aby Klient kupował nie tylko towar ale i bezpieczeństwo. I nie jest prawdą, że się dużo przepłaca czy w ogóle przepłaca za sprzęt z oficjalnej dystrybucji. Pomijając promocję w DE i import z Chin ceny są praktycznie takie same jak ktoś gra uczciwie, a jeśli nie to kwestia nieznacznych różnic lub po prostu negocjacji. Warto pamiętać, że oficjalny dystrybutor czasem musi trzymać wyższe ceny, bo sa jeszcze sklepy stacjonarne z którymi też musi się liczyć a które pracują na wyższej marży. Ale nikomu nikt nie zabrania pytac o rabat.Jeżeli się coś dzieje z obiektywem jest on odsyłany do niemieckiego dystrybutora gdzie jest naprawiany lub wymieniany.
Jak sądzę sprzedawcy nie chcą obarczać klientów kontaktem z zagranicznym serwisem, sam w ten sposób udzielałem gwarancji na szkiełka sprowadzane z Niemiec. Jakoś to funkcjonowało, dopóki naprawy nie zaczęły iść w miesiące...
PS. Dodam jeszcze, że wszystko dobrze, jak sprzedawca funkcjonował i funkcjonuje, gorzej jak się przebranżowi na hodowlę jedwabników na przykład![]()
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-06-2008 o 17:20
O obiektywach wiem prawie wszystko
Witam
Nie wiem czy serwis nie jest winny powiem tylko tyle
Jeżeli mam gwarancję worldwide to Polska jest na świecie i serwis powinien mi to uznać - takie jest moje zdanie - Widać nie tylko FotoJapan sprowadza sprzęt z niemiec czy skądś tam ale sklepy (i tu chyba moje było zdziwienie kiedy chyba z 3 panów do mnie zadzwoniło i rozpoczęło rozmowę - więc kontakt jest) z tej czarnej listy też to robią.
Pro Centrum chce mieć monopol bo w końcu musi mieć z czegoś marżę żeby utrzymać te wszystkie swoje sklepyi takie bajki jak tu i gdzie indziej się pojawiały że sklepy Foto działają na 3% marży to przepraszam ale jakoś mnie nie ruszają dam może przykład
Obiektyw nie jest chlebem i nie kupują go ludzie codziennie (no chyba że się mylę) dajmy na to ktoś kupuje obiektyw za 1500 zł (marża jak tu było napisane 5% (luksus) mamy 75 zł)
wynajęcie lokalu w galerii (w Białymstoku - ceny podejrzewam niższe niż w innych miastach) 9 tys zł czyli musimy sprzedać 120 obiektywów po 1500 zł czyli 4 obiektywy na dzień biorąć pod uwagę że sklep jest czynny 30 dni w miesiacu dodajmy pensję dla sprzedających hm u nas około 1200 zł (w fotojoker jest dwóch panów) czyli 2400 zł czyli kolejne 32 obiektywyhm 5 obiektywów codziennie lub sprzętu za 1500 zł (oczywiście ceny netto) a gdzie jest zysk tego sklepu przecież nikt nie będzie go trzymał ot tak sobie
![]()
no cóż taki mój przelicznik
Co do mojej sprawy:
Trochę mnie to zmęczyło i postanowiłem poprosić Pana z FotoJapan o zwrot pieniędzy i możliwość zwrócenia obiektywu - dziś mam pieniądze na koncie jutro obiektyw wraca do sprzedawcy
Pozdrawiam i mam nadzieję że coś się ruszy w naszym kraju że Polska znajdzie się na świecie a co ważniejsze w UE![]()
Problem nie dotyczy tylko obiektywów, weźmy pod lupę także aparaty, chociażby Fuji (no chyba, że coś się u nich zmieniło).
O obiektywach wiem prawie wszystko
a tak jedne Pan tez mi o tym wspomniał że jeszcze Fuji nie wie że Polska jest w Europie![]()