Strona 23 z 43 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Zablokowany

Domyślnie

kolego to nie są bzdury z google tylko wycinek z ustawy o której jest tu mowa
    Zacytowąłeś zmieniony fragment:
    Twój cytat:
    "Gwarancja powinna zostać sformułowana w języku polskim w sposób jasny, zrozumiały i nie wprowadzający w błąd. Jeżeli jednak gwarant uchybi powyższemu wymogowi, gwarancja jest nadal ważna i pozostaje to bez wpływu na uprawnienia kupującego."
    Ustawa:
    "Oświadczenie gwarancyjne powinno być sformułowane zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 3 ust. 1 zdanie pierwsze. Jednakże uchybienie tym wymaganiom pozostaje bez wpływu na ważność gwarancji i nie pozbawia kupującego wynikających z niej uprawnień."

jak widać ustawa rozróżnia pojęcia:sprzedawca, kupujący, gwarant i zapewniam cię że nie są one tożsame, podaj mi odrębne przepisy o których mówisz bo z przytoczonego ustępu wynika jasno, że gwarancja w języku innym niż polski ma taką samą ważność na terenie naszego kraju jak wasza.
    A o czym ja tu niby pisze?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co jak co ale pan foto-net wystarczająco zniechęcił mnie do zakupu produktów sigmy. Wychodzi na to że zanim kupię obiektyw sigmy muszę uzyskać zgodę regionalnego dystrybutora a przynajmniej opinię czy ten u kogo kupuję podoba się polskiemu przedstawicielowi sigmy, bo inaczej nie dość że mogę mieć problem z gwarancją to mogę zostać oskarżony o paserstwo.
    Dokonując zakupu w oficjalnej sieci dystrybucji nie trzeba si niczego obawiać. Problem tkwi w sklepach nieuczciwie sprzedających.
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 03-06-2008 o 12:31 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Jesteście na stronie sigma corporation podani jako centrum serwisowe czyli w moim rozumieniu macie obowiązek naprawiania sprzętu również zakupionego poza granicami polski. Czy mieszkający czasowo w polsce niemiec z zepsutym aparatem podbitą gwarancją też zostanie przez was odesłany z przysłowiowym kwitkiem bo nie ma paragonu i nie zapłacił cła? Przecież aparat nie pochodzi z polskiej dystrybucji.
    Znam przypadek naprawienia w niemieckim serwisie aparatu canona zakupionego w polsce na podstawie tylko i wyłącznie podbitej gwarancji (którą zresztą sam wysyłałem pocztą) bez paragonu fiskalnego czy jakiegokolwiek innego dowodu zakupu. (350 d - blokujaca się wbudowana lampa). Wolę jeden rok gwarancji którą mogę zrealizować wszędzie niż pięć lat gwarancji gdzie firma zobligowana do jej realizacji (tak wynika ze strony sigma corporation) będzie starała mi się to utrudnić.

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    To jest regionalny przedstawiciel. Nie ma tu instytucji stworzonej przez korporację, tak jak Canon Polska, czy Nikon Polska. To jest inna osobowość prawna z innymi uprawnieniami.
    teraz bardziej rozumiem waszą walkę z innymi dystrybutorami - wam nie zależy na tym żeby sprzedawało się jak najwięcej produktów sigmy, co jest zrozumiałe bo nie należycie do sigma corporation, wam zależy na tym żebyście to wy sprzedali jak najwięcej i to też jest zrozumiałe. Oczywiście wszystko jest w porządku dopóki nie stosujecie chwytów wątpliwych etycznie.
    Osobiście nie wiem czy tekst "Uwaga: sprzedawcy bez naszej rekomendacji -zaopatrujący się poza oficjalną siecią dystrybucji Sigma Corporation w Polsce" jest w pełni zasadny. Zgodzę się z tym że wy ich nie rekomendujecie - przecież to jest konkurencja i do tego nie chce u was kupować. Ale mam wątpliwości czy sklep zaopatrujący się w oficjalnej sieci dystrybucji Sigma Germany (które to jest chyba bardziej związane z sigma corporation niż K-Consult sp. z o.o.) może być opisywany jako zaopatrujący się poza oficjalną siecią dystrybucji Sigma Corporation???
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No tak nie można przywieść obiektywu z Niemiec bo jest to nielegalne To ty jeszcze o tym nie wiesz

Moja sigma jest właśnie w drodze do sprzedawcy a na celowniku całkiem co innego

Coż może ten wątek pokaże jaki mamy serwis Sigmy w Polsce i ktoś kto będzie kupował zastanowi się nad tym czy kupić czy nie

Mimo że kalibracja będzie za free ale będzie trwać od 7 dni do 6 tygodni i do końca nie będzie wiadomo ile.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

pozostaje mieć nadzieję że powstanie Sigma Poland
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał

Domyślnie

ale jaja wyliczylem ze mozna do kraju legalnie sprowadzic obiektyw taniej niz japanfoto

przykład:
    http://www.toppreise.ch/prod_113387.html (muflon kiedys podal ta szwajcarska wyszukiwarke )
    http://www.japanfoto.pl/product_info...oducts_id=1344

1894-134=1760(cena w szw. - ich vat zwrocony na granicy 7,6%)
    1760+385=2147(cena bez vat + polski vat 22%)
    2147+143=2290(cena z vat + clo 6,7%)

jesli by liczyc w ten sposob:
    1894+416=2310(cena z szw. vat + polski vat)
    2310+155=2465(cena z vat + clo 6,7%)

i teraz mamy zwrot szwajcarskiego vatu 134 zl
    to: 2465-134=2331
    czyli co najmniej 68 zl taniej niz w jf a mamy wszystkie dokumenty gwarancja+paragon+oplata celna

oczywiscie w tym przypadku po jeden obiektyw nie oplaca sie jechac, ale po wiecej, czemu nie wtedy mozna i hurtowa cene dostac

kalkulator celny:
    https://www.celina.krakow.uc.gov.pl/...ator/index.jsp
    kod towaru to: 9002110090
    wartosc: 1760
    kraj: ch

opis towaru pod numerem: 9002110090
    http://ec.europa.eu/taxation_customs...escription=yes
    Ostatnio edytowane przez wpj ; 03-06-2008 o 16:02

Domyślnie

tak czytam i dochodzę do wniosku że większość z Was nie umie czytać ze zrozumieniem i dziwię się foto net że jeszcze chce mu się tłumaczyć.

Zastanawia mnie jedno.... wszyscy z uporem przyczepili się do Sigmy a czy przypadkiem Canon nie robi tego samego?? Spytajcie się na żytniej czego potrzeba żeby zrobili naprawę gwarancyjną sprzętu z gwarancją worldwide??

Zablokowany

Domyślnie

ale jaja wyliczylem ze mozna do kraju legalnie sprowadzic obiektyw taniej niz japanfoto
    Jaja jajami, ale nikt tego jeszcze ni kupił, z tego co widziałem wiele z tych ofert jest po prostu z ichniejsza gwarancją albo to wyprzedaż. Tak jak pisałem na priv, zapytam o to dystrybutora i zobaczymy skąd taka cena. Cena na to szkło w DE to najniżej 2500 zł więc różnica spora. Poz atym zamawiając wysyłkowo dochodzą jeszcze koszty logistyki i obsługi celnej, no chyba,że koś jedzie do szwjacarii i chce mu sie bawić w taxfree i zabawy celne. Tak to można kupić jeszcze taniej w singapurze. Też mam kolekcję cen ze stron z ofertami za grosze. Jezeli teraz postawimy2331 miedzy powiedzmy 2599 to jaka to okazja na tyle zachodu, no ale jak pisałem zobaczymy co napisze Sigma w tej sprawie.

Coś już napisał

Domyślnie

"a czy przypadkiem Canon nie robi tego samego??"
    zrobilem sobie szybko cene dla 17-40 i liczac wszystkie oplaty tak jak powyzej to taniej wychodzi w fotopanorama.pl , a ten sklep jest polecany np. przez sigme.

natomiast co do oplacalnosci zakupu w np. ch czy singapurze to wiadomo ze wygrywa ten kto moze kupic na miejscu, chcialem tylko pokazac ze japanfoto niekoniecznie jest oszustem bo da sie _legalnie_ sprowadzic sprzet po jeszcze nizszej cenie

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy może mi ktoś wyjaśnić pokrótce w jakim kierunku zmierza ten wątek?
    Bo od kilku stron tego wątku widzę że kręcicie się w kółko wokół cen i gwarancji i końca nie widać bo każdy uważa że "moja racja jest mojsza niż twojsza" .
    Skończycie kiedyś?

Coś już napisał

Domyślnie

ja np. pomimo, a moze wlasnie dzieki 'kreceniu sie w kolko' dowiedzialem sie kilku ciekawych i istotnych rzeczy, ktore mi sie napweno przydadza w najblizszym czasie

Strona 23 z 43 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów