Strona 17 z 43 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Zablokowany

Domyślnie

Jeżeli mam gwarancję worldwide to Polska jest na świecie i serwis powinien mi to uznać - takie jest moje zdanie - Widać nie tylko FotoJapan sprowadza sprzęt z niemiec czy skądś tam ale sklepy
    No i chętnie by uznali gdyby zostały spełnione warunki narzucone przez gwaranta a nie wymyślone przez właściciela szkła. Trzeba czytać warunki gwarancji a nie pisać życzenia co bym chciał by było i jak powinno być.
    Pro Centrum chce mieć monopol bo w końcu musi mieć z czegoś marżę żeby utrzymać te wszystkie swoje sklepy
    Bzdura, procentrum nie chce mieć monopolu i nigdy nie chciało, z założenia to sieć bazująca na istniejących niezależnie sklepach, świadczących profesjonalne usługi i profesjonalną sprzedaż, zatrudniająca wykwalifikowanych specjalistów. Jeśli ktoś woli kupować u pana Mietka w garażu to jego sprawa, tylko niech się potem nie żali na jakość i fachowość obsługi.
    wynajęcie lokalu w galerii (w Białymstoku - ceny podejrzewam niższe niż w innych miastach) 9 tys zł
    Gratuluję, proszę pokazać mi procentrum mieszczące się w jakiejkolwiek galerii czy markecie za wyjątkiem bluecity, bo to sklep patronacki. Wszystkie procentra to sklepy, które istniały fizycznie już dużo wcześniej, doskonale sobie radziły na rynku i posiadały odpowiednie zaplecze finansowe oraz merytoryczne - to był warunek, że zostały procentrami. Każde z procentrów traktuje fakt nadania im tego tytułu jako prestiż sam w sobie, specjalnie w tym celu utrzymuje nie tanią ekspozycję i pakiet obiektywów do wypożyczeń, oraz specjalistę szkolonego po to by tacy jak Pan nie mieli problemów z autofocusem. Sprzedaż Sigmy jest tylko jedną z gałęzi dochodu obok usług i sprzedaży innych towarów, Pana wyliczenia są więc tyleż zgodne z prawda co twierdzenie, że Kopernik była kobietą. Nie ma Pan podstaw do tego by kogokolwiek podliczać w ten sposób sugerując, że procentra okradają biednych konsumentów chorą marżą, bo to jest nie prawda i brzmi obrzydliwie pejoratywnie. Jeżeli nie podobają się Panu ceny, proszę je albo negocjować albo kupić u pana Mietka w garażu, a jak to się skończy to już Pan doskonale wie i szkoda, ze niczego to Pana nie nauczyło.
    dziś mam pieniądze na koncie jutro obiektyw wraca do sprzedawcy
    No jasne sklep na pewno czyta ten wątek. Kasę zwrócił by szumu nie robić a szkło wcisną następnemu.
    Pozdrawiam i mam nadzieję że coś się ruszy w naszym kraju że Polska znajdzie się na świecie a co ważniejsze w UE
    Jacy ludzie taka polska, jacy klienci taki rynek. A jak już ktoś robi coś dobrego, otwiera i inwestuje w sieć usług, pisze wyraźnie gdzie i jak nie kupować oraz czym to grozi, to trzeba go opluć i zwyzywać od złodziei. No to siedźmy dalej i czekajmy aż się ruszy, ktoś przyjdzie, zrobi a my i tak to oplujemy. Równie dobrze ja mogę napisać co będzie zgodne z prawdą, że w cywilizowanym kraju nie przyszło by do głowy konsumentowi zaopatrywać się poza oficjalną siecią dystrybucji, bo w ten sposób wspiera uczciwy handel, gospodarkę i firmy płacące podatki i zatrudniające uczciwych i fachowych ludzi. Tymczasem wolimy zapłacić złodziejowi bo taniej, wspierać zachodni kapitalizm zamiast polskie firmy a specjalistów możemy szukać w Irlandii bo sklepów nie stać by ich zatrudniać. I z tego właśnie powodu długo jeszcze w Polsce nie będzie wyraźnego podziału na graymarket i oficjalna dystrybucję, tak jak to jest w USA, gdzie konsument świadomie wie co gdzie i na jakich warunkach kupuje i komu daje zarobić. I długo jeszcze konsument nie rozróżni co tak na prawdę dostaje do łapy, no chyba, że pojawi się problem i nagle się okaże,ze nie stać go by kupować tanio. Mimo, że miał napisane wielkimi literami – NIE KUPUJ TAM i nie wierz w bajki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Problem nie dotyczy tylko obiektywów, weźmy pod lupę także aparaty, chociażby Fuji (no chyba, że coś się u nich zmieniło).
    Nic sie nie zmieniło, a jakie bzdury serwis opowiada! Generalnie zwalają wszystko na sprzedawce i mają na to słodko wbite. Mówią wprost - kupiłeś - Twój sprzedawca ma problem. A co jak sprzedawcy nie ma, bo właśnie sadzi kapustę w Szkocji?
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 02-06-2008 o 20:39 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Coż
    Widzę że foto-net jest za sigma Pana wybór nie mówię że to źle moje wyliczenia są na podstawie tego co chyba Pan napisał w wątku o wiele wczesniej - jeżeli Pan uważa ze ktoś za znaczek pro centrum chce dokładac do interesu cóż można i tak

Marża 5% to jest chyba tylko chwyt dla ludzi aby pokazać że w Polsce jest źle i niedobrze i każdy kto ma swoją działalność jest obarczony takimi i takimi ograniczeniami i nic tulko po tacie lub mamie z konta dokładać do interesu (tak wynika z Pana wypowiedzi bo przeciez ważniejszym jest mieć znaczek Sigmy)

Co do wątku Sigmy dodam że nigdy sie nie dowiedziałem ile kosztuje kalibracja mojego obiektywu - przepraszam ale skoro jest to serwis to nie ja a oni powinni to wiedzieć i przed wysłaniem powinienem znać cenę usługi naprawy - bądź co bądź ich złej kalibracji

Wiem że może się Pan upierać przy swoim i mówić nam jak to Sigma Polska - Sigma Pro Centrum jest super i wogóle wszystko na najwyższym poziomie ale moje zdanie jest całkiem inne i nie chodzi mi tu gdzie kupiłem obiektyw tylko o podejście do klienta - na dzień dzisiejszy mam takie zdanie że taka firma nie powinna być dystrybutorem.

Hm jeżeli wolno mi powołać się na Pana sprzedającego na stronie negatyw.ord w wątku wyżej sam napisał że sprowadzał obiektywy z Niemiec. Pan jakoś w to nie wierzy - przykro ale to Pana ból że nie chce Pan podjąć kroków i np sprowadzić właśnie obiektywu z Niemiec tylko idzie Pan na wygodę od Pro Centrum

Oczywiście jeżeli firma zakłada sobie że tylko ich sprzęt jest serwisowany (a wynika to z rozmowy z serwisem Sigmy) to konkurencja ma w plecy bo można na aukcji napisac że kupując u nich ma się to i tamto i nie ma się aparatu na 6 tygodni a obiektywu za który zapłaciłem wcześniej (cena sigmy) 1300 zł. Super!! Ale skoro konkurencja potrafi ten sam obiektyw sprzedać o 30% taniej? zadziwiające prawda że nie tylko FotoJapan ale też inne sklepy mają taką cenę. To co robimy - najprościej powiedzieć że są oszutami nie płacą podatków i już. Pamiętajmy jednak że ani Pan ani Sigma nie jest od tego aby osądzać te firmy czy opłacają podatek czy nie.

Co do wypowiedzi sklepów o zaoopatrywaniu się u dystrybutora w Niemczech. Ja jestem skłonny w to uwierzyć! Polsa jest jeszcze 100 lat za murzynami i tacy jak Sigma Pro Centrum chce mieć łapę na wszystkim ( wypowiedź Pana z Sigmy brzmi" Jeżeli ma Pan polski paragon powinien Pan mieć nasza gwarancję) hm... cóż aż żal łapie jak się o tym myśli...

Początki nałogu

Domyślnie

No i chętnie by uznali gdyby zostały spełnione warunki narzucone przez gwaranta a nie wymyślone przez właściciela szkła. Trzeba czytać warunki gwarancji a nie pisać życzenia co bym chciał by było i jak powinno być.
    gubie sie, jakie to sa te warunki?

czlowiek kupuje szklo sigmy - niewazne gdzie moze byc paragwaj, ural, usa, czy bezludna wyspa - posiada szklo sigmy i papier z gwarancja miedzynarodowa ze spisem miejsc i firm ktore powinny mu pomoc i jeszcze przeprosic ze oto fabryka sigmy ktora jak autor postu raczyl wspomniec jest doskonala i nieomylna cos jednak spierniczyla. User wtedy patrzy gdzie ma najblizszy z wymienionych servisow i tam wysyla, koniec kropka. A jak dany obszar i dany dystrybutor chce sobie dac nam 3lata gwarancji albo jak tamron w usa 7 to juz jego sprawa, dla swiatowego klienta powinien byc przez rok dostepny i nie dreczyc go o zadne papierki oprocz gwarancji z podbita pieczatka i data z czego data jest data sprzedazy a pieczotka pochodzi od dowolnej firmy na kuli ziemskiej ktora akurat zadala sobie trud i powiedziala sobie ok no to moze bedziemy sprzedawac te bananowe niepsujace sie sigmy

Zablokowany

Domyślnie

jeżeli Pan uważa ze ktoś za znaczek pro centrum chce dokładac do interesu cóż można i tak
    Bzdury, nic takiego nie napisałem.
    Marża 5% to jest chyba tylko chwyt dla ludzi aby pokazać że w Polsce jest źle i niedobrze
    Kolejna bzdura, nie zna Pan branży, nie wie jakie są stawki a to co Pan pisze opiera wyłącznie na gdybaniu. Większość sklepów komputerowych pracuje na marży 3-5%. Na przykład Agito czasem dokłada do interesu jak coś leży za długo bo straty i tak zginą w ogromie towaru jaki sprzedają. Polecam najpierw doszkolić się w realiach nowoczesnego handlu zaawansowaną technologią a potem wypowiadać się na forum, bo proste wyliczenie marży nie sprawdza się, tym bardziej w sytuacji gdy Pan nie ma pojęcia jakie taki sklep generuje obroty.
    Co do wątku Sigmy dodam że nigdy sie nie dowiedziałem ile kosztuje kalibracja mojego obiektywu - przepraszam ale skoro jest to serwis to nie ja a oni powinni to wiedzieć i przed wysłaniem powinienem znać cenę usługi naprawy - bądź co bądź ich złej kalibracji
    Proszę czytać co pisze serwis i ludzie na tym forum, nie można wycenić usługi zanim nie sprawdzi się typu i modelu obiektywu oraz oceni możliwość regulacji.
    Wiem że może się Pan upierać przy swoim i mówić nam jak to Sigma Polska - Sigma Pro Centrum jest super i wogóle wszystko na najwyższym poziomie ale moje zdanie jest całkiem inne i nie chodzi mi tu gdzie kupiłem obiektyw tylko o podejście do klienta - na dzień dzisiejszy mam takie zdanie że taka firma nie powinna być dystrybutorem.
    To jest to o czym pisałem, opluć nie tego co trzeba. Napisali gdzie nie kupować, napisali czytać warunki gwarancji, napisali jak nie dać się nabrać to i tak poszedł gdzie nie trzeba bo było tanio i nawet nie pytał się nikogo na forum o opinie. A pretensje do dystrybutora choć nie czytał gwarancji, nikogo nie pytał, nie znał warunków dystrybucji a patrzył tylko na cenę.
    BTW, Pan jest klientem sklepu JapanFoto a nie sigma procentrum więc nie Panu oceniać nasze podejście. Dla serwisu jest Pan klientem wtedy jak Pan ma komplet dokumentów dzięki którym serwis rozliczy z korporacją Sigma gwarancję lub jeśli płaci Pan za usługę. To są warunki ustalone przez korporację a nie serwis i nie może być inaczej bo inaczej serwis nie był by serwisem. Nie można mieć pretensji do serwisu, że przestrzega własnych przepisów, czy dystrybutora, którego polityka jest jasno opisana na oficjalnej stronie Sigmy. Pisało wyraźnie ni kupuj tam – to o co masz teraz pretensje i dlaczego nazywasz się klientem skoro nim nie jesteś.
    [quote]ale to Pana ból że nie chce Pan podjąć kroków i np sprowadzić właśnie obiektywu z Niemiec tylko idzie Pan na wygodę od Pro Centrum[/qopte]
    Po pierwsze Pan Kuba pisał o Tamronie, po drugie, legalnie sprowadzać się nie opłaca, pisałem o tym. I właśnie dlatego Pan Kuba ich nie sprowadza, zapewne. Bo z legalnych źródeł Tamron jest najtańszy w UE w Polsce pomijając promocję i gray market.
    To co robimy - najprościej powiedzieć że są oszutami nie płacą podatków i już.
    Kolego wymądrzasz się a nie wiesz co mówisz. Przyjedz do mnie to pokażę Ci jakie są ceny zakupowe w Sigma Deutschland GMBH, pokażę Ci jaka jest polityka sigmy, jak ustawione są ceny a wszystko to zapisane na ślicznym japońskim papierze z recyklingu. Nie jestem tu po to by pisać bajki bez podstaw bo za to można by podać mnie do sądu i zdaję sobie z tego sprawę. Więc nie pisz mi, że na coś zwalam bo nie masz o tym ZIELONEGO pojęcia, tym bardziej, że tłumaczę wyraźnie mechanizmy nielegalnego importu, bądź legalnego graymarket z konsekwencjami. Żaden dystrybutor nie rozwala własnego runku i sam sobie nie robi konkurencji dumpingiem cen w różnych regionach dystrybucji. Różnice 30% nie mogą wynikać nawet z różnicy kursów walut, tylko z różnic podatków, bo tak to jest ustawione w UE. Może ja napiszę, że Tobie najprościej powiedzieć, że 95% sklepów Polsce ma marże 30% a 5% to gnębieni przez dystrybutorów bohaterowie bo legalnie sprzedają tanio. Kupiłeś od złodzieja lub z importu spoza regionu (np. for china only, import azjatycki), to nie dziw się, że zapłaciłeś za taką jakość jaką dostałeś i nikt z oficjalnej dystrybucji nie zapewni Ci supportu o czym doskonale wiedziałeś, z forum, strony dystrybutora i ogólnych warunków gwarancji. Niemiej więc pretensji, że coś Ci się wydawało i inaczej być powinno. U producenta można kupić produkt bez gwarancji, tanio, wprowadzić go na rynek równie tanio i na taki produkt nie masz wsparcia w oficjalnej dystrybucji. Nie oczekuj więc czegoś za co nie zapłaciłeś.
    Polsa jest jeszcze 100 lat za murzynami i tacy jak Sigma Pro Centrum chce mieć łapę na wszystkim
    Oczywiście a wszystko to spisek i jeszcze raz spisek. Każdy wierzy w to co chce. Niektórzy tak bardzo, że im prawda oczy przysłania i tracą zdolność analizy prostych faktów i chyba czytania. A na koniec najlepiej zwalić na murzynów choć okaże się, że i tak wszystkiemu winni są kosmici i zaczarowany pierniczek. Zwracam uwagę, że polska to też tacy klienci jak Pan proszę się więc zastanowić czy zacofania szuka Pan w dobrym miejscu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chodus Zobacz posta
    Marża 5% to jest chyba tylko chwyt dla ludzi aby pokazać że w Polsce jest źle i niedobrze i każdy kto ma swoją działalność jest obarczony takimi i takimi ograniczeniami ...
    No niestety, to fakt.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany

Domyślnie

Ze swojej strony jeszcze napiszę, że procentrum istotnie to impreza wymagająca olbrzymich nakładów, sam zakup sprzętu to spora kasa. Ale dzięki temu każdy może przyjść i pobawić się na przykład Sigma 300-800 czy 500 mm za kilkanaście tys zł i nikt potem nie wciśnie nikomu tego obiektywu jako nowy, bo to jest sprzęt specjalnie do zabawy. Jest pełna paleta szkiełek do zabawy, które za niewielką kasę można wypożyczyć i bawić się bez zobowiązania kupna, lub potestować na miejscu. Procentra to sklepy, które już coś osiągnęły, mają stabilna pozycję na rynku a nie chcą po prostu zarobić i zniknąć. Zatrudniają fachowców, organizują warsztaty, spotkania i imprezy z fotografią. Robią dużo z czystej pasji fotografowania i takie jest założenie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pan "Cichy" wyraźnie napisał:
    Jak sądzę sprzedawcy nie chcą obarczać klientów kontaktem z zagranicznym serwisem, sam w ten sposób udzielałem gwarancji na szkiełka sprowadzane z Niemiec. Jakoś to funkcjonowało, dopóki naprawy nie zaczęły iść w miesiące...
    Cóż więc chyba nie o cenę chodziło

Co do moich wyliczeń - prosty rachunek - prosta odpowiedź takie moje zdanie

Sigma hm znowu przepraszam - Pro Centrum nigdy nie dało mi odpowiedzi ile będzie kosztować naprawa - kalibracja obiektywu. Może w tej Japonii to mały Japończyk ma 100 płytek z czego 50 jest programowalnych 50 nie i tak na chybił trafił wkłada sobie do obiektywu aby serwis w Polsce miał zagadkę - cóż taka wersja może i prawda bo na to wygląda

Wymądrzam sie - może i tak bo skoro Pan pisze o negocjacjach ceny to o ile możemy po negocjować ? skoro ma Pan te 5 % ??

Podejście serwisu Sigmy w Polsce bo chyba tak to należy nazwać jest hmm aż nie chce mi się pisać

Bardzo się cieszę że kupiłem obiektyw za niższą cenę i mogłem sprawdzić jak działa to wszystko na własnej skórze. Szkoda tylko że jak ktoś kupi obiektyw za kilka tysięcy to będzie przechodzić to samo.

Co do tej czarnej listy - BZDURA i tylko tyle moge napisać

Warunki gwarancji ma Pan powyżej na skanie - a to co mówi Pro Centru że skoro kupiłem w Polsce to mam mieć ICH gwarancję świadczy tylko o jednym!!

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No niestety, to fakt.
    Nono, to jak by to policzyć myśląc jak kolega od Sigmy 28-70, skoro Fotojapan sprzedał szkło za 999 zł i zarobił, no bo po to jest sklep by zarabiać to jak ja mam ten obiekty w sklepie za 1489 zł to mamy tak 490 zł moja marża do ceny fotojapan, plus poszalejmy 15% marzy fotojapan - no bo na 5% nikt nie pracuje - 149 zł to mamy w sumie 639 zł. No świetnie! I przy takiej konkurencji tylko fotojapan jest w stanie obniżyć tak cenę? Chyba pójdę popływać w basenie przy willi, który sobie wybudowałem za sprzedaż Sigmy w cenach sugerowanych i pomyślę czy może mam już dość kasy a może jeszcze podniosę trochę bo na nowego mercedesa mi nie wystarczy. 5% marży to realna marża przy cenie możliwej do uzyskania po negocjacjach, jak pisałem ceny są trzymane ponieważ zobowiązuje do tego umowa chroniąca sklepy stacjonarne, takie jak w galerii w Białymstoku gdzie muszą płacić czynsz i gdzie się ich nie negocjuje.
    Co do moich wyliczeń - prosty rachunek - prosta odpowiedź takie moje zdanie
    Proste jak konstrukcja cepa. Tylko,że sklep to cała fabryka gdzie jeden cep nie wystarczy. Pana wyliczenia to prosta matematyka, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
    Sigma hm znowu przepraszam - Pro Centrum nigdy nie dało mi odpowiedzi ile będzie kosztować naprawa - kalibracja obiektywu.
    Oczywiście bo od tego jest serwis, nie rozróżnia Pan podstawowych pojęć a bierze się Pan za wyliczenia marży?
    Może w tej Japonii to mały Japończyk ma 100 płytek z czego 50 jest programowalnych 50 nie i tak na chybił trafił wkłada sobie do obiektywu aby serwis w Polsce miał zagadkę - cóż taka wersja może i prawda bo na to wygląda
    Kolego z roku na rok wychodzą nowe modele obiektywów pod które fabryka modyfikuje i robi płyty główne, z różnym softem by to wszystko działało. Dlatego serwis musi zbadać taki obiektyw by sprawdzić co to za płyta główna bo ta produkowana miesiąc wcześniej może być inna od tej z początku roku. To normalne i chyba mieści się w głowie przeciętnemu konsumentowi. 28-70 to stary obiektyw nie wiadomo kiedy był wyprodukowany i jaką ma płytę główną. Czy teraz to jest jasne?
    Wymądrzam sie - może i tak bo skoro Pan pisze o negocjacjach ceny to o ile możemy po negocjować ? skoro ma Pan te 5 % ??
    Odpowiedź jest w tekście.
    Co do tej czarnej listy - BZDURA i tylko tyle moge napisać
    Dokładnie TYLKO TYLE możesz napisać. I nic więcej.
    Warunki gwarancji ma Pan powyżej na skanie - a to co mówi Pro Centru że skoro kupiłem w Polsce to mam mieć ICH gwarancję świadczy tylko o jednym!!
    O tym, że sprzęt wprowadzany na teren RP powinien pochodzić z oficjalnej dystrybucji, jeśli tak nie jest do serwisu należy dostarczyć dokumenty wymagane przez serwis celem naprawy. Tak jest w KAZDYM serwisie w polsce.
    Dla mnie powtarzasz w kółko te same argumenty, mimo, że zostały obalone, używasz słów typu skandal, bzdura, proste i bzdurne obrazowe wyliczenia. Serwis jest be, wszyscy biją brawo, procentrum jest be, brawo, dystrybutor be, brawo. Tylko to Ty sam zrobiłeś sobie kuku kupując w takim a nie innym sklepie. Nie masz prawa wypowiadać się o podejściu serwisu bo nie jesteś ich klientem. Dostałeś pełna i kompleksową informację której nie zrozumiałeś. Nadal nie rozumiesz, nie miej pretensji za swoje przygody do nikogo innego jak tylko do siebie za wybór i do sklepu, który sprzedał Ci bubel bez ważnej gwarancji. Proponuję postaw jeszcze kilka wykrzykników, wyładuj frustrację, do dyskusji nic nie wniesiesz ale może lepiej się poczujesz, bo różnicy co jest, jak powinno być a jak Ci się wydaje odnoszę wrażenie, że nigdy nie zrozumiesz.
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 02-06-2008 o 22:43 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

"legalnego graymarket"
    ciekawe "szara strefa" zawsze kojarzyla mi sie z czyms nielegalnym, czyli albo mam cos z legalnej dystrybucji europejskiej z dobrze wypisana gwarancja i dowodem zakupu, albo nie.

"Procentra to sklepy, które już coś osiągnęły, mają stabilna pozycję na rynku a nie chcą po prostu zarobić i zniknąć"
    hmm ciekawe jaka mam gwarencje na to ze nie chca zniknac, ze np. w tym roku nie bedzie jakiegos super obrotu i moze ktos nie zechce odprowadzic vatu tylko sobie go zatrzymac, czy do kazdego obiektywu doklada Pan pisemna gwarancje ze nie chce zniknac? tak naprawde nikt nie moze tego zweryfikowac, dlatego prosze wybaczyc ta zlosliwosc i nie brac jej osobiscie, ale nie moglem sie powstrzymac

a tak przy okazji, to akurat kupowalem pare dorbniejszych rzeczy w d-photo i np. zawsze dostawalem ladny paragon nie drukowany tylko ten z kas fiskalnych, i jesli tylko mialbym poprawnie wypisana euro gwarancje i cos by bylo nie tak z obiektywem to bez wachania wyslalbym go do polskiego serwisu bo po pierwsze ja kupujac obiektyw sigmy nie musze znac czarnej listy, a dwa oni na stronie pisza tak:
    "Uwaga: sprzedawcy bez naszej rekomendacji -zaopatrujący się poza oficjalną siecią dystrybucji Sigma Corporation w Polsce:"
    czyli jesli mam gwarancje z dystrybucji europejskiej plus paragon to spelniam wszsytkie warunki. przynajmniej taki jest moj poglad na ta sprawe

"umowa chroniąca sklepy stacjonarne, takie jak w galerii w Białymstoku gdzie muszą płacić czynsz i gdzie się ich nie negocjuje."
    tylko oni jedni musza placic czynsz ?(to se zle miesce wybrali) rozne sa umowy, ale umowa chroniaca jeden sklep ? przeciez nie kazdy musi byc procentrum sigmy, pozatym ciekawe ze sigmie bardziej zalezy na oplaceniu czynszu przez jeden sklep niz na cenach dla klientow z ktorych to tak naprawde zyje. szczerze powiedziawszy to taka umowa to bardziej Panu zwiazauje rece niz pomaga sprzedawac (bo nie dosc ze laduje Pan pieniadze w wystawe aby klient mogl sobie zobaczyc bez problemu drogie obiketywy, to jeszcze nie moze Pan sprzedawac taniej niz ktos kto kupuje z polskiej dystrybucji ale nie jest pro centrum i np. sprzedaje po kosztach). ciekawe czy jak wynegocjuje u pana w procentrum cene nizsza niz sugerowana i wysle na gwarancje to mi ja uznaja, bo przeciez moga mi powiedziec ze Pan jest oszustem bo sprzedaje ponizej ceny ochronnej zapisanej w umowie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam Jakoś nie mogę rozstać sie z tym wątkiem

Chciałem zapytać z Foto net czy do Pana obiektywu jest dołączona gwarancją WorldWide czy tylko Polska?

Kolego z roku na rok wychodzą nowe modele obiektywów pod które fabryka modyfikuje i robi płyty główne, z różnym softem by to wszystko działało. Dlatego serwis musi zbadać taki obiektyw by sprawdzić co to za płyta główna bo ta produkowana miesiąc wcześniej może być inna od tej z początku roku. To normalne i chyba mieści się w głowie przeciętnemu konsumentowi. 28-70 to stary obiektyw nie wiadomo kiedy był wyprodukowany i jaką ma płytę główną. Czy teraz to jest jasne?
    A numery seryjne to chłopcy randomem generują ot tak dla picu żeby serwis miał co sprawdzac

Dokładnie TYLKO TYLE możesz napisać. I nic więcej.
    Mogę napisać dużo więcej na temat Sigmy. To co Pan pisze że nie jestem ich klientem jest żeby nie napisać bzdurą Widać ludzie którzy zachodzą do Pana sklepu nie są klientami skoro chcą coś zrobić np kupić obiektyw.

Moje pytanie było chyba jasne - ile kosztuje kalibracji i jaką mam gwarancję na jej poprawność - odpowiedź może Pan znaleźć powyżej - moim zdaniem nie jest ona jasna.

Dla mnie powtarzasz w kółko te same argumenty, mimo, że zostały obalone, używasz słów typu skandal, bzdura, proste i bzdurne obrazowe wyliczenia. Serwis jest be, wszyscy biją brawo, procentrum jest be, brawo, dystrybutor be, brawo.
    A co mam napisać - że Pan z Sigmy podczas rozmowy telefonicznej zażądał ode mnie opłaty celnej bo obiektyw był zakupiony poza granicami Polski

O tym, że sprzęt wprowadzany na teren RP powinien pochodzić z oficjalnej dystrybucji, jeśli tak nie jest do serwisu należy dostarczyć dokumenty wymagane przez serwis celem naprawy.
    Ale jakie dokumenty ?? Paragon i gwarancja nie wystarczy? to może pisemną zgodę od prezydenta??

Tak jest w KAZDYM serwisie w polsce.
    Cóż ciśnie mi się tu reklama piwko
    NIEKAŻDYM

Strona 17 z 43 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów