W zasadzie miałem się nie odzywać, ale to już przegięcie. Kolego, masz ZEROWĄ wiedzę na temat branży foto i marży na jakich się pracuje. Często 3% to LUKSUS dla sklepu takiego jak mój. Zapytaj Pana Kuby (pozdrawiam przy okazji) czy innych handlujących w branży i nie pisz banialuk. 80% takich wymądrzających się userów biorących udział w dyskusji pisze kompletne głupoty. Nawet nie chce mi się tego komentować bo to OT, nie będę uczył jak się firmę zakłada i prowadzi oraz jak się podatki rozlicza, od tego są szkoły. Co do Japanfoto. Mam informację, że właściciel prowadził już kiedyś tego typu firmę pod inną nazwą, w tym na allegro, sam u niego kupowałem interwencyjnie wieki temu Canony i zdziwiłem się nie dawno, że japanfoto to właśni on - bardzo miły człowiek. Ceny ma bardzo fajne, to co piszą tu ludzie jest niepokojące, również różne opinie słyszałem, traktuje jednak na razie jak plotki. Jedna uwaga, zwykle obserwuję opinie na opineo u konurencji. Dzisiaj wszystkie negatywne posty na temat tego sklepu zostały wyczyszczone i tylko to jak na razie mnie zastanawia. Jedno jest pewne, jeśli ma coś za skórą to niebawem urzędy się tym zainteresują. Tyle na ten temat.
Ze swojej strony tylko napisze, że serwis dystrybutora ma możliwość sprawdzenia gdzie został sprzedany obiektyw i do kogo po numerach seryjnych. Jeśli widzą abstrakcyjną cenę na FV badają sprawę we własnym interesie i nie kto inny jak ja wiem o tym doskonale, mam serwis 10 minut drogi odemnie podobnie i dystrybutora Sigmy, znam procedury. Jestem więc sklonny uwierzyć autorowi postu w to co pisze, jednak faktów nie znam. Tak czy inaczej ja jako procentrum na wiele sigm z oferty JP nie jestem w stanie zaoferować lepszych cen ani nawet takich samych z dystrybucji Polskiej ani Niemieckiej (jak Pani prezes JP napisała), a mam 10 letnie doświadczenie w branży i masę kontaktów. Może po prostu chcą się przebić i dokładają do interesu, życie pokaże. Nie oceniał bym ich jednak pochopnie. Jeszcze gdyby sigmy byly z dystrybucji azjatyckiej ale z niemiec... hmm..