Wyszukiwarka nie kłamie.. w końcu jest na serwerze Ministerstwa sprawiedliwości http://www.cors.gov.pl/
A gdzie jest napisane że to data pierwszej rejestracji?? to data wpisu do KRS - co nie ma żadnego przełożenia na datę rejestracji/rozpoczęcia działalności
Sprawdziłem na firmie w której pracuję - data wpisu jest 2004-07-22 a spółka jest zarejestrowana od roku 1993 - KRS jest tworem stosunkowo nowym i z tymi wpisami do niego i aktualizacjami jest różnie..
Edit: KRS nie jest kompletnym spisem przedsiębiorców - nie wszystkie podmioty prowadzące działalność gospodarczą mają obowiązek wpisu (nie mają go np. osoby fizyczne prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą)
Te wywody są błędne z gruntu bo przyjąłeś fałszywe założenie (o czym napisałem powyżej)
A serwis do obowiązku podatkowego nic nie ma. Jeśli kupujący ma fakturę VAT na szkło to normalnie ją rozlicza i nie obchodzi go jaką drogą dotarło do sprzedawcy - mógł sobie nawet je kupić na ebaju od kea-photo - jak ma na to kwity i mógł wprowadzić tylko na swój magazyn to wystawił fakturę i kupujący może sobie vat odliczyć i wpuścic obiektyw w koszty (o ile mu przysługują takie odliczenia).
Tylko trzeba oczywiście sprawdzić czy ten rachunek który jest na szkło to FAKTURA VAT spełniająca wymogi "ustawy o podatku od towarów i usług"
Pozdrawiam
P.S. nie mam z opisywaną firmą nic wspólnego - pisze na temat KRS itp.