Pokaż wyniki od 1 do 10 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Według wiktymologi najłatwiej oszukać osobę uczciwą ufną i zakładającą że wszyscy są do niej podobni. A najtrudniej kogoś kto już raz został oszukany, sam jest oszustem bądź zakłada że wszyscy mają podobne doświadczenia.
    Dlatego ja bym raczej się nie zaklinał że mnie to by nikt nie oszukał, że ja to od razu wiedziałem, itd.
    Kierowanie się opiniami, czy tym jak długo jakaś firma istnieje nie wiele daje gdyż oszuści mogą kupić jakąś firmę która działa już 10 lat i pod jej szyldem dokonać oszustw.
    Ceny też właściwie nie muszą na nie wskazywać.
    Wielu pisało że jak coś kosztuje o połowę mniej niż normalnie to to już wiadomo że ,,wałek,, Pytanie ,co w gospodarce wolnorynkowej znaczy normalnie ?
    proszę bardzo:
    http://www.ceneo.pl/4823
    Stronę wybrałem losowo. Rozbieżność cen prawie 400% i co, czy to oznacza że połowa tej listy to oszuści ? No chyba nie.
    Oszuści tego typu to zawodowcy a ich ofiary to amatorzy , i dlatego ofiar przestępczości internetowej będzie coraz więcej.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Według wiktymologi najłatwiej oszukać osobę uczciwą ufną i zakładającą że wszyscy są do niej podobni. A najtrudniej kogoś kto już raz został oszukany, sam jest oszustem bądź zakłada że wszyscy mają podobne doświadczenia.
    no to wychodzi na to że jestem oszustem
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

W ciągu zaledwie dwóch tygodni policjanci Sekcji dw. z Przestepczością Gospodarczą KMP w Zabrzu rozwiązali sprawę oszustw internetowych, w których poszkodowanych jest bardzo wiele osób z terenu całego kraju. W dniu 27 stycznia w godzinach rannych policjanci dokonali zatrzymania 36-letniego właściciela firmy oraz dwóch jego pracownic. Przypomnijmy, że firma JapanFoto oferowała za pośrednictwem sklepu internetowego sprzęt fotograficzny. Od listopada ubiegłego roku nie realizowała zapłaconych zamówień. Pierwsze informacje o dokonywaniu oszustw internetowych zabrzańscy policjanci uzyskali w połowie stycznia bieżącego roku. Dzięki intensywnej pracy śledczych zatrzymano wszystkie podejrzewany o proceder przestępczy osoby. Do zatrzymań doszło na terenie Gliwic, a także w jednym ze śląskich szpitali. Jak ustalili funkcjonariusze firma, która figuruje w rejestrach sądowych na osobę Elżbiety T. nie została przerejestrowana na nowego właściciela pomimo, iż w czerwcu ubiegłego roku doszło do jej sprzedaży. Policjanci zatrzymując poszczególne osoby ustalili wszystkie szczegóły dokonywanych oszustw. Nowy właściciel firmy zaopatrywał sie w towar na terenie Niemiec. Ze względu na wzrastający kurs Euro wartość kupowanego towaru pod koniec ubiegłego roku zaczęła przewyższać kwotę oferty przedstawionej za pośrednictwem strony internetowej. Z upływem czasu pomimo zdawania sobie sprawy z postępujących kłopotów w dalszym ciągu firma przyjmowała zlecenia. Policjanci szacują, że w przedmiotowej sprawie poszkodowanych jest około 300 osób z terenu całego kraju. Straty poniesione przez ofiary oszustwa ocenia się na kwotę około 300 tysięcy złotych. W dniu dzisiejszym właścicielowi firmy zostaną przedstawione zarzuty. Za dokonywanie oszustw internetowych grozi mu kara do 8 lat pozbawienia wolności. O losie właściciela oraz jego dwóch pracownic zadecyduje zabrzańska Prokuratura. Policjanci Sekcji dw. z Przestępczością Gospodarczą KMP w Zabrzu zwracają się z prośbą do poszkodowanych, którzy do tej pory nie zgłosili zawiadomień o przestępstwie o zgłaszanie się do najbliższych jednostej policji lub bezpośrednio do KMP w Zabrzu ul. 1-go Maja 10 tel. (032) 2779270.

http://www.zabrze.slaska.policja.gov...ozwiazana.html

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    no to wychodzi na to że jestem oszustem
    Zależy z którą grupą najbardziej się utożsamiasz .
    Oczywiście wiktymologia nie jest nauką ścisłą i nie można uogólniać, a najlepiej przeczytać którąś z książek Hołysta Brunona .

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Zależy z którą grupą najbardziej się utożsamiasz
    Nie pozostawiłeś mi wyboru:

"A najtrudniej kogoś kto już raz został oszukany, sam jest oszustem bądź zakłada że wszyscy mają podobne doświadczenia."

Oszukać się jeszcze nie dałem. Czyli co? Jestem czy nie jestem oszustem?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uprawnienia umieszczania postów