Strona 32 z 43 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Zablokowany

Domyślnie

arturs, fotobronx - każdy kto ma wiedzę, a my akurat mieliśmy, że jest popełniane przestępstwo ma obowiązek to zgłosić w interesie klienta i własnym, nie wypominając o interesie państwa, które traci na podatkach a więc w waszym interesie o ile jesteście obywatelami tego kraju. To nie jest donos tylko oficjalne zawiadomienie wysłane z ramienia dystrybutora sprzętu. Słowo konkurencja już dawno przestało istnieć w naszej branży, teraz to jest głównie współpraca w tej jak i innych kwestiach. Są firmy uczciwe, istniejąe na rynku od ponad 10 lat, dające zatrudnienie, płacące podatki i są firmy japnfoto. Tym trudniej jest utrzymać się na rynku bo jak widać polacy kierując się zwykle ślepym pędem gdzie taniej.
    Jeżeli widzę oszustwo działam, jeżeli się pali dzwonię po straż, jeżeli kradną na policję. To są dla mnie imperatywy. Jeżeli ktoś nazywa mnie wrednym donosicielem w tej sytuacji, to on problem z systemem wartości, nie ja. Jeśli chodzi o foto-tipów tam sytuacja jest z góry jasna i wszyscy wiedza o co chodzi, tutaj od początku było to oszustwo. Nie znam śrdowiska foto-tipów ale gdyby zaczęli donosić na siebie o ile skuteczne by to było, to sami by stali się ofiarą własnych działań.
    Dlaczego piszę dopiero teraz, że zgłaszałem? Jako ciekawostkę i może dlatego, że warto robić takie rzeczy. Nie pisałem wcześniej bo nic się nie wydarzyło w tej sprawie więc nie miało to sensu. Poza tym rozmowa ze sklepem o konkurencji z założenia wydaje się bezsensowna, dokąd klient nie zmieni systemu wartości ale na to, jak na zachodzie, potrzeba przynajmniej pokolenia i jeszcze kilku takich sklepów japanfoto. Jeśli sięgnąć pamięią japanfoto nie był pierwszy, ale chyba najbardziej spektakularny.

-------------------- za TVNem:

Oszuści internetowi przez kilka miesięcy cierpliwie budowali markę i zyskiwali renomę wśród internetowych sklepów ze sprzętem fotograficznym. Przed świętami - kiedy zebrali najwięcej zamówień - zamknęli działalność i zniknęli z setkami tysięcy złotych oszukanych klientów - donosi poniedziałkowy "Dziennik". Po pieniądzach i oszustach ślad zaginął.
    - Na razie zgłosiło się około setki poszkodowanych, ale od tygodnia telefon w komendzie dzwoni bez przerwy a na forach internetowych huczy od komentarzy oszukanych - mówi gazecie rzecznik zabrzańskiej policji Marek Wypych.

Nieoficjalnie mówi się, że pieniądze liczone są już w setkach tysięcy. Najbardziej zdesperowani klienci założyli forum poszkodowanych przez firmę.

Wyjątkowo sprawi oszuści

Sklep internetowy Japan-Foto z Zabrza przez siedem miesięcy terminowo wywiązywał się z zawieranych transakcji. W razie opóźnień hojnie rekompensował swoim klientom ich zniecierpliwienie. W końcu grudnia firma zmieniła "strategię". Do 22 grudnia zbierała zamówienia, a po tym okresie oszuści zniknęli wraz z wpłaconymi na ich konto pieniędzmi oszukanych internautów. Aby zmylić czujność swych ofiar przez kilka dni odpisywali na e-maile z reklamacjami dotyczącymi nieotrzymanych przesyłki. Winę za spóźnioną dostawę zwalali na pocztę i firmy kurierskie.

Pierwszy taki "przekręt"

- Ci ludzie zdają sobie sprawę, że jeśli straty wyniosą np. milion złotych to grozić im będzie nawet do 10 lat pozbawienia wolności - powiedział karnista z Uniwersytetu Warszawskiego prof. Piotr Kruszyński.

Skala "przekrętu" zabrzańskiej firmy zadziwia znawców przestępstw w cyberprzestrzeni. - Jestem pod wrażeniem planu i cierpliwości oszustów. Nie spotkaliśmy się jeszcze z czymś takim w Polsce - powiedział dal "Dziennika" Zbigniew Engiel z firmy Mediarecovery, która zajmuje się informatyką śledczą.

Jego zdaniem można się domyślać, że w sprawę mogła być zamieszana mafia, która coraz częściej ze świata realnego przenika do wirtualnego.

kg//kwj
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 26-01-2009 o 10:27 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Najlepsze jest to że był to wyjątkowo słabo przygotowany wałek biorąc pod uwagę choćby tytuł tego wątku i datę jego założenia - w dobrze przygotowanych wałkach sprzedawcy do czasu zniknięcia byli nieskazitelni...

Jak bardzo głupim (innego słowa nie znajduje) trzeba było być żeby u nich kupić to już sam nie wiem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

arturs, fotobronx - każdy kto ma wiedzę, a my akurat mieliśmy, że jest popełniane przestępstwo ma obowiązek to zgłosić w interesie klienta i własnym, nie wypominając o interesie państwa, które traci na podatkach a więc w waszym interesie o ile jesteście obywatelami tego kraju.
    Wzruszylem sie
    Tak na powaznie to teraz mozna sobie pisac i ladnie interpretowac cala sytuacje na swoja korzysc.No ale jesli naprawde kierowales sie takimi pobudkami jak piszesz to ok,ale na drugi raz warto o czyms takim pisac odrazu.
    Po calej tej aferze ,wyglada to poprostu delikatnie niesmacznie ,dlatego odrazu zwrocilem na to uwage....zreszta nie tylko ja.

To nie jest donos tylko oficjalne zawiadomienie wysłane z ramienia dystrybutora sprzętu.
    Tak jak mowilem wszystko mozna ladnie nazwac.Donos ,skarga,zawiadomienie...jeden pies tak naprawde.

Jeśli chodzi o foto-tipów tam sytuacja jest z góry jasna i wszyscy wiedza o co chodzi, tutaj od początku było to oszustwo.
    No chyba dla tych co na poczatku dostawali towar bez problemu to nie.
    Jesli sklep dziala legalnie tzn ma strone i jest zarejestrowany jako firma ,to dlaczego mam z gory zakladac ,ze to wal.
    Nie pisze tu o obnizkach 70% bo to odrazu smierdzi,ale o cenach takich jakie japanfoto mial na poczatku swojej dzialanosc.
    Moj znajomy kupowal u nich na poczatku 2 razy i nie bylo zadnych problemow.
    Dlatego slowa ,ktore padly w stosunku do dotychczasowych klientow japanfoto sa troche nie na miejscu, szczegolnie ,ze padaja one z ust czlowieka zajmujacego sie handlem sprzetu foto.

Nie pisałem wcześniej bo nic się nie wydarzyło w tej sprawie więc nie miało to sensu.
    Mialo by i to wiekszy niz pisanie po fakcie.Do tego wykazalbys sie pewna odwaga

A na koniec:
    Słowo konkurencja już dawno przestało istnieć w naszej branży, teraz to jest głównie współpraca w tej jak i innych kwestiach.
    To chyba bardzo zle ?? Szczegolnie dla klienta ,na ktorym Ci tak zalezy.
    Cos powinno sie z tym zrobic nie sadzisz ?
    Przykladow takiej "wspolpracy" w polskich realiach jest wiele np stacje benzynowe i nic dobrego z tego nie wynika.Oczywiscie dla klienta.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Wzruszylem sie
    Tak na powaznie to teraz mozna sobie pisac i ladnie interpretowac cala sytuacje na swoja korzysc.
    Nie czytałeś chyba tego wątku. Pisałem o tym już dawno więc nie zarzucaj mi, że się podpinam pod coś. Kierujesz złośliwości w złą stronę.

No ale jesli naprawde kierowales sie takimi pobudkami jak piszesz to ok,ale na drugi raz warto o czyms takim pisac odrazu. Po calej tej aferze ,wyglada to poprostu delikatnie niesmacznie ,dlatego odrazu zwrocilem na to uwage....zreszta nie tylko ja.
    Jak wyżej. Widać masz złe nastawienie. Ja to wszystko pisałem, czytaj dyskusję od początku.

Tak jak mowilem wszystko mozna ladnie nazwac.Donos ,skarga,zawiadomienie...jeden pies tak naprawde.
    Mylisz się. Słowo donos ma oddzwięk pejoratywny, takie znaczenie i źle Ci się kojarzy. Ja działałem w słusznej sprawie i miałem tego świadomość. Poszukaj w encykolpedi hasła semantyka.

No chyba dla tych co na poczatku dostawali towar bez problemu to nie.
    Jesli sklep dziala legalnie tzn ma strone i jest zarejestrowany jako firma ,to dlaczego mam z gory zakladac ,ze to wal.
    Jest co najmniej tuzin powodów. Pierwszy i zasadniczy, sklep nie ma prawa żądać zapłaty z góry za towar który dostarczy. Jeżeli jest to jedyna opcja zakupu + niska cena to powinna się zapalić kontrolka. Nie wspominam o certyfikatach. Wyraźnie pisano nie tylko na tym forum, ze sklep ma problem z dokumentami, terminowością etc.

Nie pisze tu o obnizkach 70% bo to odrazu smierdzi,ale o cenach takich jakie japanfoto mial na poczatku swojej dzialanosc.
    Litości, był numer 1 na skąpcu z różnicą powyżej 7%. Sprzedawał poniżej kosztów zakupu dużego dystrybutora. Sprawdziliśmy to, ale oczywiście jak wiesz lepiej... to kupuj gdzie uważasz. Pisałem o tym już dawno.

Moj znajomy kupowal u nich na poczatku 2 razy i nie bylo zadnych problemow.
    Dlatego slowa ,ktore padly w stosunku do dotychczasowych klientow japanfoto sa troche nie na miejscu, szczegolnie ,ze padaja one z ust czlowieka zajmujacego sie handlem sprzetu foto.
    Obiektywnie patrząc został wykorzystany przez złodzieja, jak setki innych. Ty napiszesz, że miał szczęście bo nie został oszukany. On się cieszy, że ma sprzęt. Jest wiele punktów widzenia, i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie.

Mialo by i to wiekszy niz pisanie po fakcie.Do tego wykazalbys sie pewna odwaga
    Dzięki za cenną radę, jeżeli teraz moje zdanie jest tak tratowane to jaką Ty odwagą bys się wykazał komentując moje posty Przyacielu słowo odwaga nie pasuje do tych działań. Ja napisałem co oni robią i nie uznałem za stosowne informowac o innych działaniach dokąd nie przyniosą one skutku. To się nazywa logiczne i rozsądne działanie w interesie wszystkich.

To chyba bardzo zle ?? Szczegolnie dla klienta ,na ktorym Ci tak zalezy.
    Cos powinno sie z tym zrobic nie sadzisz ?
    Przykladow takiej "wspolpracy" w polskich realiach jest wiele np stacje benzynowe i nic dobrego z tego nie wynika.Oczywiscie dla klienta.
    Masz bujna wyobraźnię i fatalne nastawienie - sprzedawca Twój wróg! Jeżeli nie mam jakiegoś sprzętu odsyłam do konkrencji, jeżeli konkurencja nie ma odsyła do mnie, handlujemy nawzajem jeżeli możemy po to by większym zakupem zbić ceny dla klienta, polecamy się do obiorów stacjonarnych. Sądzę, że chodziło Ci tutaj o ustawianie cen - gratuluję podejscia. Nie martw się konkurencja dalej jest ogromna, walczymy cenami między sobą, jest wolny rynek. Tylko my dorośliśmy już do pewnych rzeczy, jak wielu klientów, pozostałych mam nadzieję, że japanfoto przynajmniej zmusi do zastanowienia.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net Zobacz posta
    Gratuluję, wsparłeś złodzieja i umożliwiłeś mu oszukanie innych, mimo, że w sieci wystarczyło wpisać w google japanfoto by poczytać opinie więc nie wiem czy masz powody by się cieszyć.
    Ciężkie słowa. I chyba kupujących powinieneś przeprosić.
    zarzucasz że ktoś świadomie wspierał złodzieja i umożliwiał oszukiwanie - w naszym prawie nazywa się to chyba współudział. Masz na to jakieś dowody? Jeżeli tak to powinieneś je zgłosić organom ścigania ponieważ ukrywanie istotnych informacji również jest przestępstwem.

Mam pytanie. Czym foto-net się różnił od sklepu japanfoto w czasie gdy japanfoto bardzo dobrze wywiązywł się ze zobowiązań?
    Czy tylko tym że ceny w foto-net były wyższe? Czy to jest powód do posądzania o oszustwo? czy media markt, markety, biedronki itp mające ceny poniżej cen innych sklepów to też złodzieje i oszuści czy legalnie działające sklepy?
    Kto zagwarantuje że jakiś inny sklep nawet ten który ma wysokie ceny nie zrobi promocji i nie zwinie się w ciągu kilku dni? Zarówno twój sklep jak i sklep japan foto sprzed świąt są dla mnie jednakowo wiarygodne - czyli jak większość sklepów internetowych - bardzo mało wiarygodne.

Generalnie to japan foto mi zwisa a oszukanych mi szkoda chociaż twierdzę że są sobie w dużej mierze sami winni. Dali się oszukać i z tego powodu niektórzy mogą ich nazywać głupcami ale nazywanie ich pomocnikami złodzieja jest zbyt daleko idące i moim zdaniem obrzydliwe.

Osobiście nie kupuję drogich rzeczy przez internet, a jeżeli już to tylko w opcji odbioru osobistego i płatności po sprawdzeniu towaru. Gdyby tak wszyscy robili z pewnością mniej byłoby oszustw tyle tylko że obroty wielu sklepów internetowych, w tym twoje, znacznie by spadły.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    teraz też wychodzi..
    Nie dla mnie.
    Japanfoto to był przekręt, od razu było to widać. Ceny niemożliwe do osiągnięcia nawet przez TIP-ów. Cudów nie ma. Jeśli skarbówka mogłaby z tym coś zrobić to proszę bardzo.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Najlepsze jest to że był to wyjątkowo słabo przygotowany wałek biorąc pod uwagę choćby tytuł tego wątku i datę jego założenia - w dobrze przygotowanych wałkach sprzedawcy do czasu zniknięcia byli nieskazitelni...

Jak bardzo głupim (innego słowa nie znajduje) trzeba było być żeby u nich kupić to już sam nie wiem...

IMO wałek przygotowany genialnie, celowo opóźniali wysyłki, maksymalnie zwlekali ze zwrotem pieniędzy od samego początku, jeśli ktoś poczytał opinie sklepu zdawał sobie sprawę, że mają spore opóźnienia z wysyłkami, większość i tak zamawiała, bo nie każdemu zależy na czasie, kto to mógł przypuszczać, jak to się skończy?
    Te wszystkie działania uśpiły ludzi, którzy w grudniu kupowali, dlatego "firma" miała wystarczająco dużo czasu na wyczyszczenie kont i zatarcie za sobą śladów, przypuszczalnie nie złapią ludzi odpowiedzialnych za ten wałek, chyba, że po kilku latach i przypadkiem.

Obrażanie ludzi, którzy robili zakupy w japanfoto nie ma sensu, przecież to naturalne, że każdy chce kupić jak najtaniej, cena jest głównym kryterium przy wyborze sklepu. Większość ludzi nie ma wystarczającej wiedzy na temat internetu, wyobraźni, żeby w ogóle przypuszczać, że coś może być nie tak, skoro cena jest taka niska, nie sprawdzają jakichkolwiek opinii na temat sprzedawcy. Ale może się to zmieni, jeśli takie właśnie wałki będą nagłaśniane medialnie i coraz więcej ludzi będzie się starało przemyśleć zakup.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Ciężkie słowa. I chyba kupujących powinieneś przeprosić.
    zarzucasz że ktoś świadomie wspierał złodzieja i umożliwiał oszukiwanie - w naszym prawie nazywa się to chyba współudział. Masz na to jakieś dowody? Jeżeli tak to powinieneś je zgłosić organom ścigania ponieważ ukrywanie istotnych informacji również jest przestępstwem.
    Czytaj ze zrozumieniem. Jeżeli nie rozumiesz co czytasz nie pisz bzdur i nie fantazjuj.

Mam pytanie. Czym foto-net się różnił od sklepu japanfoto w czasie gdy japanfoto bardzo dobrze wywiązywł się ze zobowiązań?
    Istniał od 10 lat, miał przynajmniej 2 certyfikaty, ponad 100 tys zadowolonych klientów, dobrą opinię w sieci, zaufanie dystrybutorów, autoryzację punktów sprzedaży co najmniej 7 marek, był polecany w rankingach komputerowych, posiadał zgodna z normami UE politykę sprzedaży, wystarczy? czy pisać dalej. strach mnie ogarnia jak to czytam, czy na prawdę jedyną różnica dla Ciebie była cena?

Czy tylko tym że ceny w foto-net były wyższe? Czy to jest powód do posądzania o oszustwo? czy media markt, markety, biedronki itp mające ceny poniżej cen innych sklepów to też złodzieje i oszuści czy legalnie działające sklepy?
    Kto zagwarantuje że jakiś inny sklep nawet ten który ma wysokie ceny nie zrobi promocji i nie zwinie się w ciągu kilku dni? Zarówno twój sklep jak i sklep japan foto sprzed świąt są dla mnie jednakowo wiarygodne - czyli jak większość sklepów internetowych - bardzo mało wiarygodne.
    Straszne jest to co piszesz. Jednocześnie dokładnie tłumaczy dlaczego japanfoto miał tylu klientów. Gratuluję.

Generalnie to japan foto mi zwisa a oszukanych mi szkoda chociaż twierdzę że są sobie w dużej mierze sami winni. Dali się oszukać i z tego powodu niektórzy mogą ich nazywać głupcami ale nazywanie ich pomocnikami złodzieja jest zbyt daleko idące i moim zdaniem obrzydliwe.
    Po pierwsze nie pisz czegoś czego ja nie napisałem. Wcale Ci się nie dziwię, z takim podejściem do sprzedawcy to w sumie jedyne co możesz sobie pomyśleć. Wniosek? Japanfoto było super i było uczciwe a klienci nieświadomi. Do czasu jak gruchnęło. A to że coś tam pisali przy okazji, z czego można było wyciągnąc wnioski to jakies marginalne zjawisko. Nie zmienia to faktu, że gdyby ludzie posłuchali ostrzeżeń i nie kupowali nie zbudowali by zaufania do sklepu uniemożliwiając mu kradzież na taką skalę. Ale co się dziwić skoro jedynym wyznacznikiem "jakości sklepu" jest cena.

Osobiście nie kupuję drogich rzeczy przez internet, a jeżeli już to tylko w opcji odbioru osobistego i płatności po sprawdzeniu towaru.
    Można więc powiedzeć, że w kwesti zakupów przez internet jesteś "prawdziwym ekspertem". Gratuluję po raz kolejny. Właśnie takich jak ty staramy się chronić "przyklejając sobie te wszystkie znaczki na stronie".
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ygd Zobacz posta

Obrażanie ludzi, którzy robili zakupy w japanfoto nie ma sensu, przecież to naturalne, że każdy chce kupić jak najtaniej, cena jest głównym kryterium przy wyborze sklepu.
    YGD ja nikogo nie obrażam, nie chciałem nawet tego zrobić. Chciałem tylko dobitnie podkreslić jak to działa, nazwać to po imieniu. Jeżeli ktoś czuje się obrażony to przepraszam.

cena jest głównym kryterium przy wyborze sklepu.
    Wiesz i to jest smutne.
    Ostatnio edytowane przez foto-net ; 26-01-2009 o 12:41 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przy zakupach tak , jak i generalnie w życiu przydaje się coś takiego jak "zdrowy rozsądek", dlatego decydując się na zakup czegokolwiek znacznie poniżej wartości rynkowej :
    1. decydujesz się jak ktoś ładnie ujął na współudział w przestepstwie lub ( tu wspominam pewną serię aukcji na allegro ) na nieumyślne paserstwo.
    2. jesteś ektremalnym ryzykantem.
    W pierwszym przypadku zdecydowanie nie współczuję kupującym, w drugim rozumiem , że ryzyko wkalkulowali w cenę.
    I jako konkluzję dodam , że dopóty będą przesadnie "pazerni" kupujący , wierzący na dodatek w cuda, to firmy typu japan-foto , będą się regularnie pojawiały....
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Obrażanie ludzi, którzy robili zakupy w japanfoto nie ma sensu, przecież to naturalne, że każdy chce kupić jak najtaniej, cena jest głównym kryterium przy wyborze sklepu.
    Bez żartów - właśnie to jest najlepsza droga do zostania oszukanym...
    Cena nie jest głównym kryterium przy wyborze sklepu - niejednokrotnie z różnych względów płaciłem drożej (często bardzo niewiele niż najtańsza oferta) i nigdy nie zostałem oszukany.
    Nie mówiąc już o zakupach w US (a kupowałem tam bardzo często) które jest kolebką wszelakich wałków gdzie aparaty są oferowane za pół normalnej rynkowej ceny...

Większość ludzi nie ma wystarczającej wiedzy na temat internetu, wyobraźni, żeby w ogóle przypuszczać, że coś może być nie tak, skoro cena jest taka niska, nie sprawdzają jakichkolwiek opinii na temat sprzedawcy.
    Wszystko prawda ale to to się sprowadza po prostu do braku odrobiny logicznego myślenia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 32 z 43 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów