Strona 27 z 43 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Awatar Wyrdrender
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Również poprosiłem o zwrot pieniędzy (bagatela ponad 6000), otrzymałem odpowiedź, iż otrzymam je w ciągu 10 dni. Nie do końca rozumiem działanie tego mechanizmu, przelew zrobiłem dwa tygodnie temu, natychmiast po złożeniu zamówienia, a z jakichś nie do końca znanych mi przyczyn kazali mi czekać 10 dni, to chyba czas od wyjścia z domu do przejścia przez próg firmy. To by zresztą tłumaczyło tak długie oczekiwanie na zakupiony u nich sprzęt...

raSheed
    Dzięki wielkie za telefon!

brooo
    Pewnie dostaniesz mailu (zupełnie zbędną dla Ciebie) informację, że sprzęt został zamówiony i sklep musi go wykupić... Wydaje mi się, że zawierając tą informację, chcą jeszcze resztkami sił wpłynąć na zmianę decyzji klienta.

brooo
    Guest

Domyślnie

Wyrdrender
    Wczoraj zadzwonilem i podobno w ciagu 24h mam dostac kase z powrotem... Poczekam do jutra, zobaczymy co sie stanie.

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

A tak spytam Was z ciekawości - po co przedpłacacie grubą kasę za sprzęt? Nie lepiej zamawiać za pobraniem? Wtedy krótka piłka - nie dostarczają w umówionym terminie to do widzenia.

Coś już napisał

Domyślnie

w japanfoto nie ma takiej możliwości, swoją drogą to tym bardziej jeszcze świadczy o naiwności ich potencjalnych klientów.

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jeklaskaMM Zobacz posta
    w japanfoto nie ma takiej możliwości, swoją drogą to tym bardziej jeszcze świadczy o naiwności ich potencjalnych klientów.
    Właśnie zajrzałem do ich regulaminu - rzeczywiście nie ma możliwości pobrania. Ale jeszcze 2 miesiące była taka możliwość - przynajmniej w regulaminie tak stało - wiem bo o mały włos bym nie zamówił (za pobraniem rzecz jasna). Wrzuciłem jednak hasło na canonboard i się wyleczyłem z tego pomysłu.
    Wniosek z ich praktyk taki, że nie stać ich na zakup sprzętu finansują się przedpłatami odbiorców darmowy kredyt.

Rada:
    1. Omijajcie takich sprzedawców, którzy nie udostępniają opcji pobrania.
    2. Przedpłaty na konto róbcie gdy macie zaufanie (potwierdzone) do sprzedawcy.

Domyślnie Stanowczo odradzam

odradzam wszystkim których kusza niskie ceny w tym sklepie. ja dałem się nabrać.

14 października, wtorek
    zamówiłem sprzęt. tego samego dnia dostałem informację:
    "Został zmieniony stan Twojego zamówienia.
    Nowy stan: Proszę o wykonanie przelewu towar dostępny w naszej hurtowni"
    wysłałem więc pieniądze (ponad 3k)

trzy dni trwało księgowanie pieniędzy na koncie które pojawiły się tam rzekomo 17 października, piątek. wg mnie były tam już na drugi dzień rano - sprawdziłem w których godzinach są sesje wchodzące i wychodzące z banków miedzy którymi był dokonywany przelew.

do 20 października, poniedziałek. stan zamówienia się nie zmienił więc wysłałem maila z zapytaniem kiedy to nastąpi. otrzymałem odpowiedź że do 22go (środa) paczka zostanie nadana.

do piątku (24 października) jednak nic się nie stało - przesyłka nie doszła a co ciekawe nawet nie dostałem żadnej informacji o tym że w rzeczoną wcześniej środę została nadana. więc napisałem:

"witam
    w poniedzialek otrzymalem informacje ze moje zamowienie nr 2732 zostanie nadane do środy. czy zamowienie zostalo zrealizowane?
    pozdrawiam,
    Kamil Skórski"

odpowiedź brzmiała:

"witam
    tak wyszlo poczta"

żadnych wyjaśnień, żadnej wzmianki o tym że paczka w ogóle została nadana tylko "tak wyszło - poczta". tak jakby wiedział z góry że poczta zawali dostarczenie.

nie chce mi się załączać wszystkich maili ale próbowałem uzyskać skan lub faxem potwierdzenie nadania z poczty. co jednak z jakiś dziwnych powodów (po prostu paczka nigdy nie została nadana) nie było możliwe.

w końcu 29go (środa) napisałem że albo na drugi dzień maksymalnie dostanę potwierdzenie wysłania albo zwrot całości kwoty którą wpłaciłem.
    pieniądze były 30go na moim koncie... po ponad dwóch tygodniach od zamówienia.

nie mam pojęcia co robił koleś z japanfoto z moimi pieniędzmi w tym czasie ale z pewnością nie było to załatwianie mojego zamówienia. przez ponad dwa tygodnie miał do dyspozycji moje 3 tys. zł. może w jakiś sprytny sposób mnoży nasze pieniądze grając na zwłokę - nie wiem. ale jedno jest pewne już nigdy tam nic nie zamówię i odradzam to każdemu!

na zakończenie jeszcze napiszę że zamawiając towar z innego sklepu internetowego pieniądze były zaksięgowane tego samego dnia, przesyłka została wysłana następnego i dotarła do mnie dwa dni po złożeniu zamówienia.
    i wreszcie po trzech tygodniach oczekiwania odkąd postanowiłem kupić mogłem się cieszyć nowym aparatem.

Awatar Wyrdrender
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szczerze przyznam, że po prostu pierwszy raz trafiłem na takich idiotów... Myślę, że moje poprzednie, wyłącznie pozytywne doświadczenia z innymi sklepami, uśpiły moją czujność.

brooo
    Guest

Domyślnie

Uff, dzisiaj dostalem cala kase z powrotem, nigdy wiecej kontaktow z tym sklepem.

Awatar Wyrdrender
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To jest nauczka (dla mnie również), żeby czytać opinie o sklepach.

JaKrasnal
    Guest

Domyślnie

Witam Wszystkich forumowiczów. Jestem początkującym amatorem i przeglądam to forum w poszukiwaniu wskazówek, porad, informacji i ogólnie, wiedzy fotograficznej. Zarejestrowałem się ponieważ sprowokował mnie wątek o FotoJapan. Jestem, a raczej byłem ich klientem i podzielam powyższe opinie. Zamówiłem u nich Sigmę 17 - 70 i na przesyłkę czekałem 3 tygodnie. Tego samego dnia po złożeniu zamówienia otrzymałem maila, że towar jest dostępny w magazynie i mam wykonać przelew. Tego samego dnia przelałem pieniądze, ale potem było 3 tygodnie nerwówki. Nie odpowiadali na maile, nie było kontaktu. W końcu obiektyw dotarł, ale czy jest sprawny? Nie mam pewności. Moja wiedza fotograficzna jest zbyt mała. Szkoda, że przed zakupem nie natknąłem się na to forum. Teraz, gdzie tylko mogę opiniuję ten sklep, przestrzegam przed zakupami i zastanawiam się czy jest to w pełni legalny sprzedawca.

Strona 27 z 43 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów