Strona 15 z 43 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-net
    Z informacji mi dostępnych wynika, że nie dostarczył dowodu zakupu świadczącego, że nabył towar legalnie oraz dostarczył nie wypełniona kartę gwarancyjną.
    jesli to jest prawda z ta karta gwarancyjna, to wszystko jasne, szkoda tylko ze andrzej_z nie podal nam powodow odmowy naprawy(ta informacja powinna pojawic sie o wiele wczesniej, wiele by to ulatwilo i uproscilo), z drugiej strony warto wiedziec ze japanfoto wysyla takie gwarancje skoro nie mozna osobiscie odebrac i sprawdzic na miejscu, wiec dobrze ze nas andrzej_z ostrzegl.

Cytat Zamieszczone przez cyganos
    zostaje pytanie skąd i na jakiej podstawie serwisant stwierdził że za obiektyw nie uiszczono wymaganych podatków oraz na jakiej podstawie podejrzewa o to ww sklep?
    z tego co zrozumialem z postow foto-net to cena byla nizsza niz cena u sigmy bez jej marzy, co nie znaczy ze sklep specjalnie na poczatek nie doklada aby zrobic sobie reklame, chociaz patrzac na ten watek to im raczej nie wyszlo.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Mój pierwszy post na forum jest związany z firmą JapanFoto. Nie jestem ich przedstawicielem lecz klientem który kupił obiektyw (na aukcji allegro). Dostałem paragon(cóż tak jak Pan napisał wydrukowany) oraz kartę gwarancyjną UE. Na wszystkim są pieczątki JapnFoto.

Obiektyw okazał się źle skalibrowany (mój pierwszy posta dlatego że mam Sony a nie Canona). Zadzwoniłem do Sigmy i powiedziałem że mam takie obiektyw i aparat Sony praz jakie dokumenty otrzymałem od sklepu. Pan przez telefon powiedział że jeżeli obiektyw był zakupiony w Polsce to MUSI miec tez polską gwarancje inaczej towar nie był legalnie zakupiony i koniec kropka co się równa że nie mam gwarancji i każda naprawa będzie odpłatnie.

Zapytałem więc jaki jest koszt naprawy (kalibracji) odpowedź 256 zł + koszty wysłki. Niestey telefon do serwisu był długi czas zajęty i w między czasie wysłalem również email odpowiedź jaką uzyskałem to:
    Witam

Niestety obiektyw 28-70 f:2,8 EX DG jest nieprogramowalny.

W przypadku takiego obiektywu, zostają ściągnięte parametry i przesłane do producenta (Japonia), gdzie zostanie wykonana płyta główna. Czas takiej procedury wydłuża się nawet do 6 tygodni.

Do ściągnięcia poprawnych danych niezbędne jest dostarczenie korpusu i obiektywu.

Koszt około 390zł brutto + koszty transportu.

Pozdrawiam,

Piotr Niklas

Dział Obsługi Klienta
    No cóż w wiadomości zadałem jeszcze pytanie czy jest jakaś gwarancja na tę czynność jak widzicie zostało to pominiete przez serwis.

Cały wątek jest na na nowo otwartym forum Sigmy (tak mi się wydaje biorąc pod uwagę ilość postów)
    http://fototok.pl/forum/viewtopic.php?p=101#101

Dzine jest to że np jak to Pan administrator napisał że kalibracja do Canona (bo niby w pierwszym telefonie o to się pytałem) kosztuje właśnie te 256 zł zaś do Sony to już 390 ale nie mnie to oceniać.

Sigma ma również czarną listę sklepów umieszczoną na stronie:
    http://www.sigma-foto.pl/?q=node/39

Coż tak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy że sam nie wiem co ma się dziać ile mnie wyniesie kalibracja (bo serwis sam nie wie chyba jak ma to zrobić i ile mu to zajmie)

Początki nałogu

Domyślnie

Obiektyw okazał się źle skalibrowany
    Niemozliwe, jak tu ktos napisal obiektywy z fabryki sigmy wychodza IDEALNE i bez skaz, tak wiec jako jedyna fabryka czegokolwiek gwaratuja oni idealnosc swoich wyrobow - w sumie wiec gwarancja jest niepotrzebna

Niestety obiektyw 28-70 f:2,8 EX DG jest nieprogramowalny.
    Jesli seria EX jest nieprogramowalna to co wlasciwie w sigmie jest ?

wow sigma pl ma czarna liste

to teraz juz jestem w kropce, czyli co KAZDE szklo sigma kupione w UE przez czlowieka oraz przez firme polska do dalszej odsprzedazy jest nielegalne i nie zostanie uznana gwarancja europejska na sigme?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    Niemozliwe, jak tu ktos napisal obiektywy z fabryki sigmy wychodza IDEALNE i bez skaz, tak wiec jako jedyna fabryka czegokolwiek gwaratuja oni idealnosc swoich wyrobow - w sumie wiec gwarancja jest niepotrzebna
    Administrator forum Sigmy napisał mi że niestety mam pecha bo mój obiektyw znajduje się w 1-2% tych nieskalibrowanych

Jak pech to pech na całości

to teraz juz jestem w kropce, czyli co KAZDE szklo sigma kupione w UE przez czlowieka oraz przez firme polska do dalszej odsprzedazy jest nielegalne i nie zostanie uznana gwarancja europejska na sigme?
    Jak to mi Pan wytłmuaczył przez telefon wszystko byłoby OK gdybym miał gwarancję unijna i paragon unijny a nie polski bo jak mam Polski to MUSZĘ mieć tez gwarancję polską.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chodus Zobacz posta
    Jak to mi Pan wytłmuaczył przez telefon wszystko byłoby OK gdybym miał gwarancję unijna i paragon unijny a nie polski bo jak mam Polski to MUSZĘ mieć tez gwarancję polską.
    To np. niemiecki nie może być?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna

Domyślnie

najwyraźniej tak ale też nie jestem tego pewien

Najbardziej mnie dziwi podejście Sigmy do kalibracji że sami nie wiedzą co i jak i z jakim obiektywem co się robi

cyganos
    Guest

Domyślnie

kolego rzecznik praw konsumenta się kłania idź do niego niech się zajmie sprawą bo mając gwarancję europejską masz też gwarancję obowiązującą w Polsce. Zresztą sprawdź sam na gwarancji jest napisane że obowiązuje ona w krajach UE. Poza tym olej serwis i domagaj się naprawy przez sklep na podstawie niezgodności towaru z umową, jako konsument uzyskujesz w ten sposób większe pole manewru, są ściśle określone prawnie obowiązki jakie musi podjąć sklep żeby załatwić sprawę, zresztą rzecznik wszystko Ci wyjaśni.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Napisałem do FotoJapan. Pan z FotoJapan pisał że również kontaktował się z Sigmą w tej sprawie i jak nic nie da się zrobić otrzymam zwrot pieniędzy za obiektyw.

Jestem tylko ciekawy jak się to skończy.
    Ostatnio edytowane przez chodus ; 30-05-2008 o 22:18

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Postanowiłem napisać do kilku sklepów tego samego maila z zapytaniem dlaczego są wymienieni na czarnej liście oto odpowiedzi:
    http://www.fotopremium.pl:
    Witam
    Dlatego bo nie kupujemy obiektywów bezpośrednio z Sigma Polska( bo mają bardzo drogo ) tylko z innych hurtowni
    niektóre nasze obiektywy pochodzą z Sigma Niemcy wtedy gwarancja jest sklepu ,ponieważ Sigma nie ma europejskiej gwarancji
    pozdrawiam
    d-photo:
    witam
    poniewaz sprowadzamy obiektywy sigmy we wlasnym zakresie i mamy
    konkurencyjne ceny na wiekszosci modeli.
    oraz:
    Witam serdecznie,
    sigma Polska ma pretensję do sklepów które sprowadzają towar nie od Polskiego dystrybutora
    który porównując ceny do niemieckiego na niektóre produkty ma straszne ceny,
    i wymyślili sobie czarną listę,

pozdrawiam i życzę miłego dnia,

Łukasz Sakowski
    FOTOit
    Widać ktoś chce mieć monopol na sprzedaż Sigmy w Polsce i nie chce się wywiązywac z umowy gwarancyjnej między Sigma Japan a Sigma Polska

Początki nałogu

Domyślnie

czy oficjalny dystrybutor sigmy w polsce ma obowiazek servisowac szkla z UE ?

jesli tak to moze znalesc kilka maili od prawdziwej sigmy i nawysylac im od nas listow ze polski przedstawiciel nie dba o marke

Strona 15 z 43 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów