Wiem, że są przejściówki na M42 i na FD, ale o soczewkach nie słyszałem.Zamieszczone przez Pszczola
Wiem, że są przejściówki na M42 i na FD, ale o soczewkach nie słyszałem.Zamieszczone przez Pszczola
Możecie jeszcze polecić jakieś konkretne szkła?Zamieszczone przez akustyk
Ostatnio edytowane przez Rajki ; 24-05-2005 o 13:50
No właśnie pisałem na Canon dSLR, ale komuś się tam nie spodobałoZamieszczone przez Dorn
![]()
no wlasnie zamierzalem sobie kupic to szkielko, bo niedrogie, jasne, lekkie, a ogniskowa mi bardzo odpowiada. tylko wedlug danych w necie rozdzielczosc optyczna nie jest zachwycajaca... jak to wyglada w praktyce?Zamieszczone przez Parteq
a drugie pytanie: potrzebuje sobie kupic szkielko "standardowe" do 10D. najbardziej mi podchodzi 28mm, bo praktycznie idealnie odpowiada standardowej ogniskowej. i pytanie wlasciwe: jak wyglada jakosciowo Pentacon 2.8/29mm? z recznyme ostrzeniem sobie przyzwoicie radze, ale to szkielko nie jest najtansze i nie chce mi sie tak o wydac na cos, co nie jest porzadnej jakosci. warto sie w tego Pentacona bawic, czy lepiej dociulac na Canona 2.8/28mm (przy okazji dostac AF) ?
Jakoś mało piszecie o jupiterze 135/3.5 37 A... czyżby był taki zły? Mam okazję kupić go w stanie idealnym za 60zł... Cena wydaje mi się śmieszna, więc kupię go tak czy inaczej, ale czy ktoś z Was go używa i może się podzielić odczuciami?
BTW- będę miał do niego telekonwerter zeissa 2x. Również prosiłbym o opinie.
Robilem ostatnio zdjecia w lesie i te zrobione jupiterem wyraznie odznaczaja sie na plus w stosunku do kita. Ladnie rysuje i na 3,5 daje fajnie rozmyte plastyczne tlo. Za to przy makro (pierscienie posrednie) wychodzi slabiej, ale to moze moja wina, nie mialem do czego porownac.
Mam tego jupitera 135mm/3.5 i jestem z niego b.zadowolony i czesto go uzywam. Rewelacja do portretow, maluje ladny bokeh. Na super jasne szkla mnie nie stac, wiec czasem go uzywam na focenie koncertow. Uzywam jeszcze Takumar 50mm/f1.4 SMC - obraz zyleta.
Przyklad z jupitka:
Ostatnio edytowane przez chyrus ; 25-05-2005 o 16:30
Zrobilem przed chwila fotke Jupiterem,Zamieszczone przez akustyk
http://fotogalerie.pl/fotka/2533721117199689856
sam nie jestem pewien czy trafilem w lape, czy tylko przed nia,
Generalnie ciezko utrafic w ostrosc, ale jak sie trafi to jest ok,
no i zabawa fajna
Pozdrawiam,
Parteq
Patrzac na okruchy na podlodze to trafiles chyba ciut przed łapą.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000