Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Obiektywy manualne do 300D (FD czy M42)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomi
    Czy to taki:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53877281 ?
    i dlaczego niespodzanka?
    Tak pytam, bo zupełnie nic nie wiem o obiektywach manualnych, oprócz tego, że są manualne ;-)
    Niespodzianka, bo polecałem go na forum już 10^7 razy pewnie. Osobiście mam inny, Akustyk pewnie jeszcze inny. Sonnar ma mnóstwo odmian, moja jest chyba b. archaiczna (jest na http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...przet.jpg.html - tam też zdjęcia z zestawu). Myśle, że ten z aukcji też się nada.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Niespodzianka, bo polecałem go na forum już 10^7 razy pewnie. Osobiście mam inny, Akustyk pewnie jeszcze inny. Sonnar ma mnóstwo odmian, moja jest chyba b. archaiczna (jest na http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...przet.jpg.html - tam też zdjęcia z zestawu). Myśle, że ten z aukcji też się nada.
    Dzięki za informację. Forum do tej pory raczej sporadycznie oglądałem. Teraz z teoretyka stałem się w końcu praktykiem, to będę, mam nadzieję, bardziej na bieżąco.

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomi
    Znaczy, sprzedać chcesz? Jak tak, to jakie to koszty są i czy robale w Twojej galerii to właśnie tym zestawem uchwycone?
    Nie nie nie! Nie sprzedaje Heliosa, zbyt fajnie się z nim robi zdjęcia :grin:

A co do zdjęć na stronie to makra były robione właśnie Heliosem z 3 pierścieniami pośrednimi. Widze że na allegro idzie dostać Heliosa poniżej 30-40 zł, przejściówka to kolejne 40zł a pierścienie to nie patrzyłem ile, ale myśle że da się za 20-40zł zakupić. Cena mieszka to ok. 200zł.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Dopiero zaczyna Awatar Stryjek

Domyślnie

Ludzie darujcie sobie ruską optykę skoro za podobne pieniądze ( allegro, giełda w "stodole" ) mozna kupic znakomite obiektywy Zeissa z DDR. Sonnar 135mm f3,5 o którym pisał Tomasz, to doskonały rysunek, świetne kolory Wzorcowa optyka, zdjęcia portretowe przy przesłonie 2.8 Bajka. Żaden rusek tak nie rysuje. Jedyny mały mankament że pełny manual, ale tę jakosć to mam dopiero w 70 -200 L 2.8. Kupowałem ostatnio rybie oko rosyjskie Zenitara niestety, wymieniałem trzy razy kazdy miał jakis feler optyczny. Darowałem sobie.
    Canon;

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Robiac Sonnarem f/3.5 to rzeczywiscie portret przy 2.8 musi byc doskonaly

Sa tez swietnie rysujace ruski. Zauwaz, ze to czesto wierne kopie tego sprzetu ze zgnilego zachodu, gdzie ich jedyna wada to te zle egzemplarze i niestety spora niedbalosc czasami... Ale jak sie trafi na dobry egzemplarz (dlatego te szkla sie kupuje z macaniem) nie mozna im nic zarzucic.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 10-06-2005 o 19:31
    ...

Domyślnie

Być może, ale ruska trzeba trafić, dla mnie za duża loteria. Sonnara jeżeli jest tylko cały to bierzesz pierwszego z brzegu (np teraz na allegro trzy sztuki są wystawione), i masz to co na zdjęciu.
    Canon;

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

To zdjecie to miniaturka, i pewnie podpicowana, wiec jest malo wiarygodne.

Fakt ze u ruskich loteria, ale jesli masz dostep i mozesz wybrac nie widze problemu. A za jednego sonnara mozna kupic kilka ruskich szkiel...
    ...

Domyślnie

Nie wiem ile tam u Was na wsi kosztuje sonnar ale u nas około 200 zł
    Canon;

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Bylem dzis porozgladac sie za roznymi analogowymi gratami . Otoz byl jeden pan zza wschodniej granicy z dosc ciekawym stuffem. Najbardziej interesowaly mnie tele i szerokie katy tak wiec wyprobowalem sobie niektore szkielka:
    - rybie oko Zenitar 16mm
    - tele 500mm f chyba 8 - obiektyw lustrzany
    - tele 300mm f 4.5 - obiektyw lustrzany, mial napis MACRO

oto pare dzisiejszych sampli:
    16mm f11
    16mm
    500mm; facio stal za zamochodem, ktory widac w oddali, za ostatnia budą na 1 zdjeciu
    500mm; komin, dla porownania, znajduje sie na 1 zdjeciu

strasznie obraz latal przy tych jakby nie patrzec 800mm przez co zdjecia sa poruszone. Kompresja w PSie 6. Exiff zachowany
    Aha, tak w ogole to robione bylo przez 300D.
    Ile, Waszym zdaniem, mozna by bylo dac za takie obiektywy? Tele sa delikatnie zakurzone, Zenithar czysciutki jak lza + filtry

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To lusterko 300 to najpewniej Rubinar. W cyfrze nie wyostrzysz spokojnie... Przysłony nie domkniesz. IMHO nie opłaca się. 500 (też pewnie rubinar lub MTO) też raczej nie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów