Ale czy wtedy wada ta to nadal FF/BF ??;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale czy wtedy wada ta to nadal FF/BF ??;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinski
skoro nie ostrzy w punkt to co innego jak nie ff/bf?Zamieszczone przez asknet
błąd fotografujacego w manualnych obiektywach ...?? :-)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
a jak bedziesz mial cos nie tak z matowka jak pisal Tomek? ...ustawisz ostrosc cacy a na zdjeciu okaze sie, ze ostrosc jest np. 3 cm przed celem ...czy to nie bedzie wtedy ewidentny ff?Zamieszczone przez asknet
inaczej rzecz ujmując nie słusznie kojaże FF/BF jako wade AF (wynikajaca z body lub obiektywu) ...może on wynikać z róznych przyczyn i nadal nazywany bedzie FF/BF ??;-)
Dokladnie tak jak mowiszZamieszczone przez asknet
![]()
no i wszystko jasne :-)Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
albo zlym ulozeniem matrycyZamieszczone przez Tomasz Golinski
nie chcialbym wydawac kategorycznych osadow, bo nie wiem. ale jak mialem Sigme w serwisie, to robilem foty manualnymi szklami (1.8/50 i 4/20) ostrzac wlasnie hiperfokalnie. zdjecia sa zyleta. te skale moga niedoszacowywac glebie ostrosci DSLR-a (bo teoretycznie jest wieksza), ale to akurat gra na korzysc. przynajmniej w takim wypadku jak moj (landszafty)Zamieszczone przez chyrus
nie wiem. byc moze - z powodow podanych powyzej. grunt, ze jak sie uzywa zapobiegawczo, to daje gwarancje dostatecznej GO.Zamieszczone przez chyrus
podokrecaj/rozkrecaj srubki z tylu szkla. tak zeby dokladniej chodzila przeslona. moze pomoc.Zamieszczone przez chyrus
ma. wiekszosc tych szkiel nie jest dostatecznie "sztywna", a i przejsciowka dodaje "bezwladnosci". krecac pierscieniem przeslony mozna nawet przekrecic lekko szklo, tym samym zmieniajac punkt ostrosci. efekt nie jest jakis potezny, ale warto na to uwazac.Zamieszczone przez chyrus
zwroc tez uwage, ze przeslony w starych szklach nie zawsze chodza plynnie, i lubia sie same przymykac/domykac przy ruchu pierscieniem ostrzenia. a to tez ma wplyw na zdjecia,
takze wskazana jest uwaga i pilnowanie
ale przyznam szczerze, ze przywyklem. w piatek bylem w ZOO i na jakies 120 zrobionych fot moze 5 bylo z Canona 1.8/50 a reszta Pentacon 2.8/135. miod szkielko ;-)
Ja chcialbym dodac ze z mojej zabawy z makro M42 wynika ze na ostrzenie "na oko" moze miec znaczenie ustawienie dioptrii na wizjerze. Na zero wychodzily mi fotki z ostroscia dalej niz zamierzalem ustawic, dopiero na +2 dioptrie zaczalem lapac w punkt. Oczywiscie kazdy ma inne oczy i musi sobie dostroic do nich aparat.![]()