Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 128

Wątek: [Warszawa] ZOO - plenerek - ktos chetny?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Poniekąd patentem na focenie przez kratki jest ustawienie się bliżej niż minimalna odległość ostrzenia dla obiektywu. A najlepiej przełączenie go (można to zrobić w 70-200 i 100-400) na dalszy zakres - wtedy nie będzie go korciło żeby wyostrzyć na kraty.

Niestety głównej przeszkody ominąć się nie da - jeśli nawet mimo wyostrzonej papugi (czy czego tam jeszcze) krata będzie przechodziła chamsko przez środek klatki, to... cudów nie ma :-/

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    A najlepiej przełączenie go (można to zrobić w 70-200 i 100-400) na dalszy zakres
    a czy ten dalszy zakres to nie tyczy się wyłącznie prędkości działania AF w zależności od odległości od obiektu?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    a czy ten dalszy zakres to nie tyczy się wyłącznie prędkości działania AF w zależności od odległości od obiektu?
    Nie. Lub raczej poniekąd, tak Po prostu ograniczając zakres AF (typowo do połowy "mechanicznego" skoku pierścienia) ogranicza się zakrez w którym AF poluje w przypadku, gdy się rozjedzie - co powoduje, że działa szybciej

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    ma ktoś dobry patent na focenie przez kratki? czy w ogóle focicie przez kraty?
    Well, tylko max rozmycie, jak najbliżej kraty i ew. próbować pstrykać przez oczko w kracie a później boki "cropnąć" lub "występlować" w PS wg. uznania.
    Focę przez kraty jak nie ma innego wyjścia a potem...jak znajdę czas to zajmę się tłem. Muszę tylko nabyć większej wprawy w PS bo samo obrysowanie pierwszego planu i rozmycie gaussowskie tła daje marny efekt końcowy.
    Ostatnio edytowane przez p13ka ; 28-05-2005 o 13:26

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

p13ka ty to masz oko do ptakow... szacuneczek Niewazne, ze model w klatce, ze focenie w ZOO to rzekomo pojscie na latwizne... w kazdych warunkach trzeba umiec sobie poukladac sprawy w kadrze. Tobie wychodzi to swietnie, i oby tak dalej :-)
    Szkoda tylko troche tego cienia od dzioba (seti by to nazwal zegarem slonecznym ;-)), no ale nie zawsze mozna miec rozproszone swiatlo na zawolanie.

A co do krat (a wlasciwie siatki, bo na krate chyba sposobu nie ma) to sprawa jest prosta - trzeba podejsc jak najblizej siatki i tak jak p13ka mowi - focic przez oczko. Dodatkowo jest jeszcze jeden warunek do spelnienia - model musi byc jak najdalej od tej siatki.

Ja przez te cholerne siatki do tej pory nie mam na rozkladzie kondora Ale kiedys, jak bedzie pochmurno, wezme dzien urlopu w srodku tygodnia, pojde z samego rana i wyczekam go tak, zeby go ustrzelic bez sztucznych elementow w kadrze
    Ostatnio edytowane przez kavoo ; 28-05-2005 o 13:09

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki kavoo. Po 2,5 roku focenia wreszcie coś mi wychodzi :smile:
    Fakt zapomniałem dodać, że model musi być jak najdalej od kraty. A z tym kondorem to niełatwa sprawa. Jeżeli to ten ptaszor w wielkiej klatce, na przeciwko klatek z papugami, to nie wiem jak chcesz go podejść. Nie dość, że duża odległość od kraty to jeszcze wiecznie zacienione to miejsce (od drzew).

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Jeżeli to ten ptaszor w wielkiej klatce, na przeciwko klatek z papugami, to nie wiem jak chcesz go podejść. Nie dość, że duża odległość od kraty to jeszcze wiecznie zacienione to miejsce (od drzew).
    Ten, we wlasnej osobie.
    Ale nie ma powodow do pesymizmu ;-) Da sie go zrobic, tylko konieczne jest rozproszone swiatlo - w sloneczny dzien od lisci na drzewach robi sie taki kalejdoskop, ze nie sposob focic. A siatka to pestka... po prostu na bezczela podejde do samej woliery Moze nikt z obslugi mnie nie zauwazy i unikne op*** ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Nie dość, że duża odległość od kraty to jeszcze wiecznie zacienione to miejsce (od drzew).
    Mozna sprobowac doblysnac .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Mozna sprobowac doblysnac .
    Można, tylko wtedy kraty będą wspaniale jaśnieć na pierwszym planie.

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Dobrze, że nie wzięliście sprzętu, jak ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=52561675 do ZOO, bo wtedy na pewno by Was nie wpuścili, a nawet jeśli tak, to podczas "akcji" ktoś na pewno wezwałby antyterrorystów
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów