Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: EF 70-200 F4 IS - cos lata w srodku? ;-)

Domyślnie EF 70-200 F4 IS - cos lata w srodku? ;-)

Czy ktos z posiadaczy EF 70-200 F4 IS moglby sie wypowiedziec czy normalnym jest w tym szkle, że w czasie gdy nie dziala IS przy lekkim przechylaniu, potrząsaniu obiektyw na rozne strony slychac jakby latajacy, luzny elemeny w srodku(napewnoe to nie luz pierscieni), wyraznie slychac i jest to troche glosniejsze niz np. czujnik położenia w body.
    Inne szklo z IS jakie mam niema tego objawu (17-85 IS), podobnie jak zwykly nieIS 70-200 F4 L, w ktorym takze nic sie nie dziele jak sie porusza obiektywem.
    Najwyrazniej slychac to gdy sam obiektyw bez body trzyma sie pionowo bagnetem do gory, lekkie przechylenie w rozne strone wywoluje ten dzwiek, slychac a nawet lekko czujc latajacy tam element, czy to mozliwe ze mechanizma stablilzacji tak sie zachowuje?
    Stabilizacja wydaje sie ze dziala poprawnie.
    W momencie gdy dziala IS nie wiadomo czy cos lata bo szum dzialajacego IS'a zaglusza wszystko

pozdrawiam
    Krzysiek
    Ostatnio edytowane przez krzysd ; 08-05-2008 o 23:51
    www.foto-action.pl
    Galerie zdjęć z wyścigów: WSMP DSMP WPP

Uzależniony

Domyślnie

Ostatnio chłopaki pisali, że im myszy jakies piszczą w 70-200l i przewody od AF przegryzają. Może twoja mysza już zdechła i się obija wewnątrz. Ja bym się nie martwił bo: a) jakby żyła i gryzła kable toby piskała jak ją prąd trzepnie; b) jakby żyła, toby się czegoś złapała bo myszy to się obijać nie lubią.
    Ja na zdjęciach nie widać, to zostawić. I nie trząchać, bo to pod bezczeszczenie zwłok podpada!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysd Zobacz posta
    Czy ktos z posiadaczy EF 70-200 F4 IS moglby sie wypowiedziec czy normalnym jest w tym szkle, że w czasie gdy nie dziala IS przy lekkim przechylaniu, potrząsaniu obiektyw na rozne strony slychac jakby latajacy, luzny elemeny w srodku(napewnoe to nie luz pierscieni), wyraznie slychac i jest to troche glosniejsze niz np. czujnik położenia w body.
    Inne szklo z IS jakie mam niema tego objawu (17-85 IS), podobnie jak zwykly nieIS 70-200 F4 L, w ktorym takze nic sie nie dziele jak sie porusza obiektywem.
    Najwyrazniej slychac to gdy sam obiektyw bez body trzyma sie pionowo bagnetem do gory, lekkie przechylenie w rozne strone wywoluje ten dzwiek, slychac a nawet lekko czujc latajacy tam element, czy to mozliwe ze mechanizma stablilzacji tak sie zachowuje?
    Stabilizacja wydaje sie ze dziala poprawnie.
    W momencie gdy dziala IS nie wiadomo czy cos lata bo szum dzialajacego IS'a zaglusza wszystko

pozdrawiam
    Krzysiek
    U mnie nic nie lata - IS szumi trochę, ale raczej nic innego nie słychać
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Ostatnio chłopaki pisali, że im myszy jakies piszczą w 70-200l i przewody od AF przegryzają. Może twoja mysza już zdechła i się obija wewnątrz. Ja bym się nie martwił bo: a) jakby żyła i gryzła kable toby piskała jak ją prąd trzepnie; b) jakby żyła, toby się czegoś złapała bo myszy to się obijać nie lubią.
    gratuluje poczucia humoru;-)

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Ja na zdjęciach nie widać, to zostawić. I nie trząchać, bo to pod bezczeszczenie zwłok podpada!
    jesli nie jest to normalne w tych szklach co napisal juz Kolega Arturs, to jednak jest to powod do zmartwienia, jesli to luzny element w srodku to moze miec zly wplyw na cala konstrukcje i trudno przewidziec co bezie za pare miesiecy, czy IS albo AF sie nie rozleci, lepiej od razu zwrocic, nie napisalem ze to nowy zakup a pytanie bylo m.in. poto aby miec podstawe i argumenty co do slusznosci do zwrotu.
    www.foto-action.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zgodnie z prośbą na PW sprawdzilem dokładnie tak jak kolega prosił - i owszem - w pozycji pionowej bez przypiętego body jak ruszam obiektywem jakby stuka coś w środku - ale wg mnie to normalny objaw - w środku w końcu IS jest który to jest ruchomy - rzeczywiście słychać jakby się coś ruszało ale to normalne - dlatego wcześniej nawet nie zwracałem na to uwagi
    i cały czas nie bedę zwracał to to nie jest luźna część czy jakaś śrubka ale odgłos jakby ruchomego mechanizmu wprawionego w ruch ręką
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zgodnie z prośbą na PW sprawdzilem dokładnie tak jak kolega prosił - i owszem - w pozycji pionowej bez przypiętego body jak ruszam obiektywem jakby stuka coś w środku - ale wg mnie to normalny objaw - w środku w końcu IS jest który to jest ruchomy - rzeczywiście słychać jakby się coś ruszało ale to normalne - dlatego wcześniej nawet nie zwracałem na to uwagi
    i cały czas nie bedę zwracał to to nie jest luźna część czy jakaś śrubka ale odgłos jakby ruchomego mechanizmu wprawionego w ruch ręką
    Może to czujnik żyroskopu ?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Uzależniony
    Miasto
    Krosno
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    Dzięki za link, wynika z tego że ten typ tak ma.
    Najwazniejsze ze stabilizacja dziala i to genialnie, 1/20s i ostre zdjecia przy 200mm z reki
    www.foto-action.pl

Uprawnienia umieszczania postów