Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Back/forward focus - jeszcze raz

Mieszany widok

Usagi Yojimbo
    Guest

Domyślnie Ale co zrobić z Tokiną?

Cześć,

dzięki za info. Problem w tym, że trochę mi szkoda tej Tokiny, bo to całkiem zacny sprzęt i się do niego przyzwyczaiłem
    Dlatego mam pytanie: czy jest możliwość skalibrowania obiektywu, tak żeby zlikwidować efekt BF/FF nie ruszając body? Czytałem na jakimś zagranicznym forum, że jest to możliwe (a nawet często stosowane), ale w Polsce jakoś nic na ten temat nie widzę...
    Wiem, że mając firmowe body i obiektywy mógłbym pójść do Canona, gdzie by mi to teoretycznie "dopasowali", ale podejrzewam, że raczej kręciliby czymś w korpusie, a nie w obiektywach.
    No właśnie: czyli da się tę Tokinę jakoś skalibrować, czy nie?

Pozdrawiam,

Staszek

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usagi Yojimbo
    Dlatego mam pytanie: czy jest możliwość skalibrowania obiektywu, tak żeby zlikwidować efekt BF/FF nie ruszając body?
    Jest możliwe. To tzw. justowanie obiektywu. Miałem gdzieś wizytówkę serwisu foto w Warszawie, który zajmuje się m.in. takimi rzeczami. Jak znajdę namiary to podeślę na priv. Tym niemniej łatwo dostać kontakt na giełdzie fotograficznej w Stodole. Szkło musisz oddać do serwisu (razem z puszką oczywiście) na jakieś 2-3 dni. Koszt ok. 200 zł.

Uprawnienia umieszczania postów