Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: BF/FF w 70-200 f/4 L , pomocy

Masteros
    Guest

Domyślnie BF/FF w 70-200 f/4 L , pomocy

tak sobie sprawdzalem obiektyw i cos mnie pokusilo o test na bf/ff. moge prosic was o zdanie czy na ponizszych zdjeciach wszystko jest ok, a jezeli nie jest to czy warto sie przejmowac.

oba zdjecia wykonane na 200mm
    mi to wyglada na lekki ff i nie wiem czy mam sie martwic czy po prostu zostawic i dac sobie spokoj i focic? pomozcie bo sie troszke zdenerwowalem;/
    Ostatnio edytowane przez Masteros ; 08-05-2008 o 11:33

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

zostawic, olac i isc focic... a dla uspokojenia, choc niektorzy zglupieja od nadmiaru wrazen... to sprobuj ten sam test w roznym oswietleniu... raz zarowe, raz sloneczne, raz inne jeszcze... a za kazdym razem cos innego Ci wyjdzie

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Taka piękna wiosna a Ty tu kartki fotografujesz....ja tam żadnego FF nie widzę.Co Cię skłoniło by się bawić w sprawdzanie....w zdjęciach robionych na co dzień coś Ci nie pasowało?
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dziwne, bo dla mnie to wygląda OK. A jak już się czegoś na siłe doszukiwać, to BF, ale mocno na siłę

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    sprobuj ten sam test w roznym oswietleniu...
    ja bym w ogole proponowal wlaczyc jakiekolwiek oswietlenie bo ten test wyglada jakby robiony w swietle zastanym w srodku nocy :wink:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lekki BF. Możesz z tym walczyć, ale najpierw powtórz zdjęcia w realu na większych odlegościach. W takim teście z bliska latwo coś spaprać. Postrzelaj foty z ok 15 m samotnej osobie stojącej na chodniku. Jak postać będzie nieostra, a chodnik pól metra za nią ostry, to masz realny problem. Jeśli postać zalapie się w GO, to lepiej niczego nie ruszaj

Masteros
    Guest

Domyślnie

troszke mnie uspokoiliscie. poniżej przykład z codziennosci

ostrosc na napis nivea - srodkowy af /f.4

ostrosc na prawy punkt w aparacie (nie srodkowy)/ f.4

co sadzicie jest ok? ale szczerze-bo klamstwa nie znosze ocencie czy jest ok?
    Ostatnio edytowane przez Masteros ; 08-05-2008 o 13:01

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Nie ma żadnego BF ani FF nie słuchaj bzdur

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Test przeprowadzasz w taki sposób że AF może ustawić ci ostrość na ciemnych śladach kartki a nie tylko na czarnym pasku i po takim teście to niczego sensownego nie można powiedzieć. Idź człowieku robić zdjęcia zamiast jakieś onanistyczne testy, a w wolnych chwilach poczytaj jak działa AF bo nie bardzo wiesz o co chodzi, mylisz front-focus z back-focusem...

Zablokowany

Domyślnie

Ma prawo się mylić, jak każdy. MMM za ostro moim zdaniem. A do właściciela szkła - rzeczywiście nie doszukuj się na siłę wad w ********ym szkle. Ja 70-200 traktuję niemal jak wzorzec celności AF Nie słyszałem o przypadłościach backowych i frontowych tej eli.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów