Wiemy już, że w tym szkle na 99,9% nie ma BF/FF, a reszta dyskusji poszła do pralni:
http://canon-board.info/showthread.php?t=33764
Wiemy już, że w tym szkle na 99,9% nie ma BF/FF, a reszta dyskusji poszła do pralni:
http://canon-board.info/showthread.php?t=33764
Witam
Mam pytanie do użytkowników obiektywu jak w tytule.
Czy w Waszych obiektywach jak ustawicie ostrość przy 70 a potem zmienicie ogniskową na 200 to ostrość pozostaje zachowana, czy też nieznacznie się zmienia?
Pozdrawiam
Piotr Rybarczyk
www.pbase.com/piotrart
Zmienia? Nie rozumiem, szkło moje świetne ostrzyło na całym zakresie.
No to przetłumaczę: 70-200/4L jest zoomem varifocal czy parafocal?
Parfocal lens
Varifocal lens
Jest zoomem?, no nie żartuj. Tyle lat nim fociłem i nie zauważyłem, ale ze mnie osioł...
Pytania kolegi nie rozumiem nadal, nie napisał o pracy na MF więc uznaję, że chodzi o pracę AF. AF ostrzy automatycznie po zmianie ogniskowej, usm szkieł 70-200 jest doskonały, więc - o co chodzi???
Sobie zrobiłem test przed chwilą i się lekko zmienia, ale nie jest to jakaś wielka różnica. Zresztą normalnie się o to nie martwię, najpierw kadruję, później dopiero ustawiam ostrość. W ogóle jestem zawiedziony, przez dwa miesiące żyłem w nieświadomości, że moja 4L ma luzy na pierścieniach i bagnecie, że same pierścienie są nie teges, że jest mydlana i w ogóle zbyt tania i ciemna, żeby nosić miano L :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może foci tak dynamiczne ujęcia, że ma czas tylko na zmianę ogniskowej?![]()
Ostatnio edytowane przez _igi ; 08-10-2008 o 18:59 Powód: Automerged Doublepost
O czym wy mówicie? O MTF? Wszak wiadomo, że wykresy dla skrajnych ogniskowych wcale od siebie mocno nie odbiegają
Nie wiem, jak to się profesjonalnie nazywa, ale chodzi o to, że podczas zmiany ogniskowej zmienia się również płaszczyzna ostrości, np. ustalasz ostrość na 200mm, zjeżdżasz do 70, strzelasz i masz mydełko śliczne. Ale to raczej takie doświadczenia dla samych doświadczeń, wcześniej tego w ogóle nie zauważyłem, bo mnie to nie interesowałoTeraz zresztą też, ale mniejsza
![]()