Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: współpraca EOS 350d z lampą speedlite 580 EX

brzezik
    Guest

Domyślnie współpraca EOS 350d z lampą speedlite 580 EX

Mam od niedawna Canona 350d i lampę 580 EX.Problem w tym ,że mam wrażenie że zdjęcia z lampy błyskowej są trochę niedoświetlone.Z lampy wbudowanej wyglądają mniej więcej tak samo.Nie pomagały próby zmiany trybów pracy,obojętne w jakim trybie jest tak samo.Ciekawostką jest to,że przy blokadzie ekspozycji doświetla właściwie.Przepalenie lampy o 2/3 równiez daje lepsze efekty.Na ustawieniach standardowych niestety już jest gorzej.Czy ktos z Was tez ma podobny problem ze współpracą tego aparatu z lampą?

Dopiero zaczyna Awatar Hatik
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od niedawna używam 580 EX II. Myślę, że najlepiej sprawdza się w trybie M w aparacie i ETTL (lampa). Ustawiam czas manualnie np. 1/60 do 1/125 (przy ogniskowej powyżej 100 mm) i przesłonę w zależności od oczekiwanej głębi ostrości. W lampie najczęściej korekta na +1, +1 1/3. Lampa najczęściej na 45 stopni i odbłyśnik. ISO najczęściej 400, a nawet 800. Sprawdziło się to znakomicie w kościele (komunia) i na sali.

Trzeba oczywiście parametry podobierać doświadczalnie już w miejscu focenia. Powodzenia...
    350D | 17-40 L | 18-55 | 50 1.8 II | Tamron 55-200 | Helios M42 | BG-E3 | 580 EX II | A80 | hama Defender 200

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezik Zobacz posta
    Mam od niedawna Canona 350d i lampę 580 EX.Problem w tym ,że mam wrażenie że zdjęcia z lampy błyskowej są trochę niedoświetlone.Z lampy wbudowanej wyglądają mniej więcej tak samo.Nie pomagały próby zmiany trybów pracy,obojętne w jakim trybie jest tak samo.Ciekawostką jest to,że przy blokadzie ekspozycji doświetla właściwie.Przepalenie lampy o 2/3 równiez daje lepsze efekty.Na ustawieniach standardowych niestety już jest gorzej.Czy ktos z Was tez ma podobny problem ze współpracą tego aparatu z lampą?
    wszyscy mamy tak samo :-) To jest cecha charakterystyczna canonowskiej automatyki błysku.
    antidotum jest dokładnie takie jak sam napisałeś: FEL lub FEC+

Nie pozostaje mi zatem nic innego jak zacytować Viteza z innego wątku:
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Lektura obowiązkowa http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
    I lektura uzupełniająca http://foto.jasiu.pl/
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

brzezik
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.Do tej pory z wcześniejszym analogiem EOS-em używałem lampy niededykowanej,która miała swoją automatykę.I ten zestaw sprawdzał się nawet nieźle.Cóż,po kupnie zestawu cyfrowego,spodziewałem się lepszej współpracy.Ale lampa rzeczywiście jest full wypas...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezik Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź.Do tej pory z wcześniejszym analogiem EOS-em używałem lampy niededykowanej,która miała swoją automatykę.I ten zestaw sprawdzał się nawet nieźle.Cóż,po kupnie zestawu cyfrowego,spodziewałem się lepszej współpracy.Ale lampa rzeczywiście jest full wypas...
    Jeśli masz 580EX II to włącz Custom Function nr 05 lampy na opcję 2 - to jest własna automatyka lampy i może też będzie się sprawdzało nieźle. Inne lampy Canona nie mają wbudowanej automatyki.

Uprawnienia umieszczania postów