Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Świat na okrągło

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Dodatkową kwestią pozostaje "bokeh". Nie wiem komu podobałby się kwadratowy
    Czy aby na pewno? Nie jest czasem tak, że to np. przysłona może określać kształt bokeh'a? Z drugiej strony wiem, że czołowy otwór obiektywu również, bo przecież wystarczy wyciąć w dekielku np. trójkąt i gotowe. Ważny jest chyba kształt najmniejszego otworu w całym układzie i to jeszcze uwzględniając wszelkie pomniejszenia/powiększenia po drodze... Czy to się czasem nie nazywa źrenica układu?

Ja to widzę tak, że obiektyw może sobie nawet pozostać okrągły na zewnątrz dla wygody trzymania, tyko robi się lżejszy po odcięciu okrągłych marginesów soczewek. (Tak wiem, że bezwładność ciężkiego szkła to naturalna stabilizacja, ale marketing wszystko potrafi ludziom wmówić ;-)) Więc jeśli przyjmiemy, że w prostokątnym obiektywie przysłona pozostaje okrągła i jest jednocześnie najmniejszym otworem w całym układzie, to chyba bokeh mamy ok?

Przykład z cegłą jest bardzo obrazowy, ale nijak nie mogę go dopasować do optyki... ??: Jakieś wskazówki?

Na razie nie odpuszczam pomysłu, bo chyba miło sobie pogdybać o kątach prostych w hydeparku? ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Przykład z cegłą jest bardzo obrazowy, ale nijak nie mogę go dopasować do optyki... ??: Jakieś wskazówki?

Na razie nie odpuszczam pomysłu, bo chyba miło sobie pogdybać o kątach prostych w hydeparku? ;-)
    Problemem byłoby samo uzyskanie prostokątnego obrazu. Pomimo prostokątnych soczewek, światło nadal układało by się w okrąg z nieco większą winietą na dole i górze obrazu. Wyjątkiem może mogłyby być bardzo szerokokątne lub bardzo ciemne obiektywy.
    Myślę i myślę, ale nie wiem jak to przedstawić na rysunku/wykresie :-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Światło rozchodzi się tak, jak fale na wodzie. Fala od cegły też na początku jest prostokątna, dopiero potem się zaokrągla. Podobnie światło z takiego obiektywu - blisko soczewki obraz byłby prawie prostokątny, ale dalej by się rozmywał. Ma to pewien związek z zasadą Huygensa - każdy punkt soczewki (lub punkt jeziora trafiony cegłą) staje się źródłem fali kołowej (sferycznej).

Jeszcze jeden obrazek poglądowy - pomyśl o żarówce energooszczędnej - bardzo często mają przekrój prawie-kwadratowy. Mimo to jak poświecisz nią na kartkę, to zobaczysz kółko (chyba że kartka będzie bardzo blisko)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów