Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ostre słońce prosto w obiektyw a AF

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Unhappy Ostre słońce prosto w obiektyw a AF

Poszedłem dzisiaj roano robić zdjęcia błotniaka łąkowego (taki średnio niewielki drapieżca) na łąki za NCK. Zakradłem się pod samo gniazdo w trzcinach nad stawem, i kiedy w końcu ptaki się zorientowały, że składam im wizytę pięknie poderwały się do lotu tuż obok mnie. Wystawione je miałem cudownie.

Niestety w domu - duże rozczarowanie, na 20 fotek może ze cztery, pięć się nadają do pokazania. Zdjęcia musiałem robić prawie wprost pod słońce, bardzo dzisiaj mocno świecące. I niestety AF w trybie servo się nie spisał
    Czy tylko 20D tak ma, czy wszystkie dSLR wariują z AF przy zdjęciach w bardzo ostrym słońcu
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

sam zakres pomiarowy (w lustrzankach jest porywach do 21EV) mowi ile mozna ile nie mozna. nawet 21EV (a 20D ma zdaje sie 20EV... hehe 10D tez, nie 10EV) to zdecydowanie za malo na ostre slonce. nie ma bata...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Poszedłem dzisiaj roano robić zdjęcia błotniaka łąkowego (taki średnio niewielki drapieżca) na łąki za NCK. Zakradłem się pod samo gniazdo w trzcinach nad stawem, i kiedy w końcu ptaki się zorientowały, że składam im wizytę pięknie poderwały się do lotu tuż obok mnie....
    Jestes pewien ze Twoje zdjecia (i jakiekolwiek inne) warte byly niepokojenia tego ptaka w okresie legowym i ryzykowania porzucenia legu? Poza tym o ile pamietam, blotniak stawowy objety jest ochrona gatunkowa i podchodzenie pod gniazda blizej niz wynosi strefa ochronna jest hmmm....

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Jestes pewien ze Twoje zdjecia (i jakiekolwiek inne) warte byly niepokojenia tego ptaka w okresie legowym i ryzykowania porzucenia legu? Poza tym o ile pamietam, blotniak stawowy objety jest ochrona gatunkowa i podchodzenie pod gniazda blizej niz wynosi strefa ochronna jest hmmm....
    no cóż, jeśli nie liczyć dziesiątków ludzi z pasami wypuszczanymi na tę łąkę bez kagańców, które uganiają się za ptactwem, to rzeczywiście mogłem je zaniepokoić :rolleyes: Jeśli byłeś na łące za NCK to musisz przecież rozumieć, że nie ma takiego czegoś jak minimalna odległość. Miasto postawiło niedawno drewniane molo w odległości 30 metrów od stawu, ptaki musiały się przyzwyczaić.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

oczywiście nie jestem za dowolnym i bezmyślnym niepokojeniem ptaków - to tak dla ścisłości.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko winny sie tlumaczy

buteo
    Guest

Domyślnie

O ile wiem to błotniak stawowy nie jest gatunkiem strefowym i żadnej strefy ochronnej wokół gniazda nie ma, choć rzeczywiście jest gatunkiem chronionym. Nie zmienia to faktu, że nie powinno się niepokoić ptaki w okresie lęgów.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

no tak, a może ma ktoś jakieś doświadczenia na temat ?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Stawowy, lakowy... zdecydujcie sie wreszcie

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

troche sie offtopic zrobil, bardziej pasuje do http://www.bocian.org.pl/forum/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów