Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Wątek: Czyszczenie matrycy w nie autoryzowanym serwisie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    O ile prawdą jest, że czyszczenie matrycy jest w miarę bezpieczną czynnością, to w przypadku nowszych aparatów, nie czyści się szkła, ale powłoki anty-IR (dichroic mirror).
    Te powłoki są praktycznie od zawsze na matrycach. I są one równie trwałe. W sumie nie jestem pewien czy lustro dichroiczne nie jest czasem "od spodu". Tak czy owak, jeszcze nie słyszałem o tym, aby ktoś to sobie uszkodził postępując w miarę rozsądnie.

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    czyli co ostatecznie proponujecie? oddać do serwisu czy czyścic samemu?
    Ja czyszczę sam ale z drugiej strony mam ręce dość sprawne do majsterkowania. Moim zdaniem gruszka do przedmuchania grubszego brudu (obowiązkowa!) + wacik do ucha najpierw nawilżony izopropanolem a potem suchy i matryca czysta jak łza.
    Jeśli nie masz dwu lewych rąk poćwicz sobie to najpierw np. na filtrze UV czy innej tego typu powierzchni, nabierzesz wprawy i wtedy czyść matrycę sam.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ostatecznie..... to musisz podjąć decyzję sam Na tym forum jest kilka wątków o tym, czym i jak to zrobić.
    Wszystko jest trudne, zanim się stanie proste.
    Ja miałem podobny problem z wymianą matówki - samemu czy komuś zapłacić?
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Te powłoki są praktycznie od zawsze na matrycach. I są one równie trwałe. W sumie nie jestem pewien czy lustro dichroiczne nie jest czasem "od spodu". Tak czy owak, jeszcze nie słyszałem o tym, aby ktoś to sobie uszkodził postępując w miarę rozsądnie.
    Tak, ale w modelach przed 400D/40D/5D lustro dichroiczne było przykryte szkłem, z którego później zrezygnowano (źródło: zachodnie fora + white papers Canona). Co ciekawe, argumetnowano to głównie oszczędnością, co mnie osobiście rozwala, bo ile mogli zaoszczędzić na kawałku szkła?
    Co do uszkodzeń, był dość głośny przypadek uszkodzenia powłok w 5D przy czyszczeniu Eclipse ("ciekawe" kolorki zaczął sprzęt rejestrować), ale, o ile pamiętam, koniec końców udowodniono gościowi błąd w sztuce.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kacpeeeer Zobacz posta
    czyli co ostatecznie proponujecie? oddać do serwisu czy czyścic samemu?
    Spróbuj sam, to naprawdę nie jest skomplikowana czynność. W instrukcji obsługi aparatu napewno jest dość dokładnie opisana wraz z wykazem "narzędzi" które będą potrzebne. Gruszka gumowa obowiązkowa, możesz ją nabyć w każdej aptece (kosztuje kilka złotych).
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i czasem sama gruszka wystarczy. Tylko sprawdź wcześniej, czy nie jest wytalkowana w środku

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Gruszka gumowa obowiązkowa, możesz ją nabyć w każdej aptece (kosztuje kilka złotych).
    Przed użyciem należy pamiętać o sprawdzeniu czy przypadkiem nie ma w środku talku, wydobywającego się na zewnątrz wraz z wydmuchiwanym powietrzem.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Jesli chodzi o ceny czyszczenia matrycy, to na Zytniej biora 61 zł niezaleznie od modelu aparatu. Natomiast potwierdzam, ze czyszczenie matowki to ciezka sprawa, zwlaszcza z zamontowaniem jej spowrotem (milimetrowe sprawy i mamy zle podswietlane punkty AF i kupe rys). Wymiana matowki na nowa to koszt 100 zl na Zytniej.
    Ostatnio edytowane przez KaMaD ; 07-05-2008 o 10:29
    CANON 6D, Sony a6000, c70-200mm f/4.0L, c50mm f/1.8, t28-75 f/2.8, 135mm f/2.8, Speedlite 580 EX II
    --------------------------
    Portfolio - moje foto portfolio

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaMaD Zobacz posta
    Jesli chodzi o ceny czyszczenia matrycy, to na Zytniej biora 61 zł niezaleznie od modelu aparatu.
    Jeżeli nie jesteś w stanie dostarczyć aparatu osobiście to automatycznie dochodzą koszty przesyłki kurierskiej w dwie strony i usługa taka przestaje być opłacalna.

Cytat Zamieszczone przez KaMaD Zobacz posta
    Natomiast potwierdzam, ze czyszczenie matowki to ciezka sprawa, zwlaszcza z zamontowaniem jej spowrotem
    Świetne rozwiązanie zaprezentował Canon w modelu 40D. Do aparatu można dokupić zestaw matówek (matówka z siatką oraz matówka ułatwiająca ręczne ustawianie ostrości) wraz z narzędziem do ich łatwego montażu/demontażu.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 07-05-2008 o 11:02
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jceel Zobacz posta
    Matrycę łatwiej zepsuć niż matówkę
    raczej odwrotnie
    matówka jest znacznie bardziej podatna na porysowanie niż filtr na matrycy
    tyle tylko że rysy na matówce nie wpływają na zarejestrowany obraz
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Z checia zakupilbym takie narzedzie do wymiany matowek w 400d
    CANON 6D, Sony a6000, c70-200mm f/4.0L, c50mm f/1.8, t28-75 f/2.8, 135mm f/2.8, Speedlite 580 EX II
    --------------------------
    Portfolio - moje foto portfolio

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów