Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Czyszczenie matrycy w nie autoryzowanym serwisie

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ostatecznie..... to musisz podjąć decyzję sam Na tym forum jest kilka wątków o tym, czym i jak to zrobić.
    Wszystko jest trudne, zanim się stanie proste.
    Ja miałem podobny problem z wymianą matówki - samemu czy komuś zapłacić?
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i czasem sama gruszka wystarczy. Tylko sprawdź wcześniej, czy nie jest wytalkowana w środku

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

A ja podczas czyszczenia najbardziej się boję, że coś padnie w zasilaniu i migawka się zamknie z patyczkiem międzu lamelkami. Migawka to chyba jeden z droższych elementów i tutaj widziałbym główną zaletę autoryzowanych serwisów. Jak im padnie zasilanie to wymiana migawki, to wyłacznie ich problem i chyba nie ma tu żadnych wątpliwości a jak w jakimś serwisie przygodnym to nie przypuszczam, żeby ów czuł się aż tak odpowiedzialny (już nie mówiąc czy kompetentny).

Sam nie mam problemów z zasilaniem od kiedy wycieram regularnie styki (zwłaszcza na zamiennikach aku). Ale naczytałem się, że dużo zależy od jakości ogniw (a te bywają kapryśne) no i podobno aparat zamyka migawkę bez ostrzeżenia (łatwo sobie wyobrazić z jaką szybkością!)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    A ja podczas czyszczenia najbardziej się boję, że coś padnie w zasilaniu i migawka się zamknie z patyczkiem międzu lamelkami.
    Zawsze można zastosować zasilacz zewnętrzny. Wtedy mamy 100% pewność "stałości" zasilania, chyba że zakład energetyczny stwierdzi inaczej. W niektórych instrukcjach obsługi Canon wręcz zaleca wykonywanie czynności związanych z czyszczeniem matrycy po podłączeniu aparatu do zewnętrznego zasilacza sieciowego.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Zawsze można zastosować zasilacz zewnętrzny. Wtedy mamy 100% pewność "stałości" zasilania, chyba że zakład energetyczny stwierdzi inaczej. W niektórych instrukcjach obsługi Canon wręcz zaleca wykonywanie czynności związanych z czyszczeniem matrycy po podłączeniu aparatu do zewnętrznego zasilacza sieciowego.
    A ilu z nas ma zasilacz zewnętrzny do aparatu??
    Masz takie coś? albo wiesz gdzie kupić i za ile ??
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Masz takie coś? albo wiesz gdzie kupić i za ile ??
    Tak, osobiście posiadam zasilacz sieciowy, choć zupełnie inną sprawą jest jak często go używam (byłw zestawie z aparatem). Dla modelu 300D to ACK-E2. Do większości (jak nie do wszystkich) modeli EOS-ów dSLR są dedykowane zasilacze sieciowe. Model powinien być wyszczególniony w instrukcji. Jeżeli chodzi o dostępność w/w sprzętu to można go nabyć w większości sklepów sprzedających akcesoria fotograficzne.

Moim zdaniem jeżeli ktoś posiada owy sprzęt warto z niego skorzystać podczas czyszczenia matrycy. Jeżeli natomiast zasilacza takiego nie mamy to jego rolę równie dobrze spełni "świeżo" naładowany akumulator.

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    O ile się nie mylę w 40D z gripem jest podwójne zabezpieczenie. Grip jest na dwie baterie.
    Dokładnie. Założenie gripa podczas czyszczenia matrycy dodatkowo zabezpiecza nas na wypadek problemów z zasilaniem.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-05-2008 o 12:40 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

O ile się nie mylę w 40D z gripem jest podwójne zabezpieczenie. Grip jest na dwie baterie. Do jednej przegrody wkłada się naładowaną baterię, a do drugiej adapter podłączony do gniazdka. Adapter wygląda jak bateria z podłączonym kablem. AC Adapter kit ACK-E2.

I w ten sposób ma się 100% pewności, jak przypadkowo walnie elektrownia to jest bateria.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Kacpeeeer

Ja też się wachałem czy samemu się tego podjąć czy nie. Poszedłem do apteki, kupiłem gruche bez talku. No to do pracy...a przed rozpoczeciem to spaliłem z 5 fajek na odwage aby się ręce nie trzęsły. W praktyce to nie jest wcale takie trudne i dzisiaj sam sobie jakoś z tym radzę. W tej sprawie to nawet znajomy mnie poprosił abym jemu wyciścił.(sam też się wachał).

Pozdrawiam

Domyślnie

Grip+bateria+adapter i może jeszcze na ups-ie postawić na wszelki wypadek?

Wyłączył wam się kiedyś aparat w przeciągu 10 min na pełnej baterii?

Czyszczenie 10 minut zajmie temu, kto się będzie 5 minut zastanawiał przy otwartej migawce czy na pewno chce czyścić.

Bez przesady... aku na full i do dzieła (no chyba, że się wyłączył w te 10 min, to najpierw zmień aku)
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poss Zobacz posta
    Wyłączył wam się kiedyś aparat w przeciągu 10 min na pełnej baterii?
    Tak, kiepski zamiennik :-)
    Dlatego, jeżeli już, to do tego celu TYLKO oryginał
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów