A dziękować dziękować :smile: Twoja także jest fajna, lubię takie kolory![]()
Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS
Czyli reasumując, w Canonie 30D bez wyjmowania filtra mechanicznie da sie robić IR z filtrem pod warunkiem, że na długich czasach??
Na pewno da rade C30D, tylko trzeba długich czasów.
http://www.flickr.com/photos/11593436@N00/232649446
Odświeżę trochę temat,zastanawiam się na filtrem ir,mam 30d czy to wogóle ma szanse zadziałać czy bez demontażu filtra z matrycy sie nie obejdzie?Robił ktoś z Was zdjecia ir 30d??
A w ogóle z własnego doświadczenia wiem, że nie wystarczy tylko pstryk i juz koniec. Trzeba po założeniu filtra ustawic Balans bieli na to co ma byc białe(ręcznie oczywiście). Dodatkowo zauważyłem, że ostrośc się zmienia tylko teraz nie pamiętam jak dokładnie czy trzeba przeostrzac czy nie do ostrzac... No i jak chcesz obrabiac na kolor to potem zabawa w channel mixerze. Najpopularniejszy efekt jest taki, że niebo i woda są niebieskie. W tym celu trzeba "zamienic" czerwony z niebieskim.(w red red na 0 blue na 100 a w blue blue na 0 i red na 100 - mam nadzieję, że się nie pomyliłem bo późno jest :-P )
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Z filtrem IR trzeba 'ostrzyc' troszkę przed punktem ostrości znalezionym w świetle widzialnym (np. gdy rzeczywista odległość od przedmiotu wynosi 10m, trzeba ustawić 9.5). Oczywiście nie ma na to wzoru/reguły i te 10->9.5 to tylko przykład. Zostają więc 3 opcje: 1) ostrzenie w Vis, manualne 'niedostrzenie', zakladanie filtra i pstryk, 2) duża głębia ostrości, 3) metoda prób i błędów.
Niektóre obiektywy (chyba tylko stałki, manulane chyba w większości mają) mają wskaźnik o ile przesunąć ostrość - czerwoną kropkę.