tak, 50e tez ma taka diode.Zamieszczone przez zabol
gdzies kieds slyszalem, ze mozna ja jakos zakleic, ale ja bym nie ryzykowal, poza tym wtedy padnie odliczanie klatek - do IR kup zenita za 100![]()
tak, 50e tez ma taka diode.Zamieszczone przez zabol
gdzies kieds slyszalem, ze mozna ja jakos zakleic, ale ja bym nie ryzykowal, poza tym wtedy padnie odliczanie klatek - do IR kup zenita za 100![]()
W tym temacie juz byly informacje. Filtr przed matryca na 300D, 10D, 20D i 350D odcina podczerwien. Dlatego wyszla specjalna wersja 20Da, ktora to umozliwia. Sa tez spece ktorzy sami wyjmuja ten filtr. Odsylam pod adresy:
http://ghonis2.ho8.com/rebelmodnew.html
http://www.naturfotograf.com/UV_IR_rev00.html#top_page
Ja tam bym sie nie odwazyl na takie kombinacje z 300D.
Ale efekty sa niesamowite.
Adam.... EOS 300 (bez D)...To dioda, tam na matrycy brak filtru... ba.. nawet matrycę gdzieś schowali...
![]()
Fakt, "rysiaczku" ze wyrazilem sie niezbyt precyzyjnie, ale nie rozumiem Twojej ironii. Zwlaszcza ze w linkach o przerobce i wymianie filtra 300D jest wszystko jasne. Ja to zrozumialem a Ty?
Adam, Boże broń tam ironii nie byłoZamieszczone przez Szymański Adam
Chciałem po prostu Ci powiedzieć, że autor wątku pytał o przyczynę niemożności robienia zdjęć IR korzystając z aparatu EOS 300, a nie o aparat cyfrowy.
Ja wszystko zrozumiałem... może oprócz Twojego pytania![]()
Przepraszam, to z rozpedu jako, ze tu wiekszosc pisze i mowi o dslr-ach i rzadko kto chce kupic film czuly w zakresie IR i do tego filtr odcinajacy widzialne. Bo gdzie to kupic, a ile to kosztuje! Sam kiedys chcialem, ale to jeszcze bylo za komuny. Teraz to tylko zapewne kwestia kasy.
a gdzie można kuić filmy IR i ile coś takiego moze kosztowac??
w każdym szanującym się sklepie lub labie foto, stodoła w W-wie
Witam,
planuję zakup filtru na podczerwień (Hoya), niestety tyle się mówi, że z tym, czy tamtym Canonikiem nie działa.
Czy ktoś z Was może wie jak to jest z działaniem filtru na Canonie 30D????
Foto Epoka
Ponieważ 30D ma przed matrycą filtr IR. Jeżeli chcesz robić w IR to musisz do wymontować