Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pytanie krótkie odnośnie RAW, JPG

Mieszany widok

Masteros
    Guest

Domyślnie Pytanie krótkie odnośnie RAW, JPG

hi wszystkim
    mam pytanie tylko nie krzyccie odrazu bo szukalem i takiego tematu nie znalazlem. zauwazylem u siebie,ze jak robie zdjecie w formacie raw to zdjecia sa ostrzejsze niz jpg'i. czy taka przypadlosc jest normalna. robie dwa zdjecia jeden to RAW drugi jpg (nie mylic z RAW+jpg). i jak zgram na kompa fotki to raw wydaje mi sie o duzo,duzo bardziej ostrzejszy? czy takie zachowanie powinno miec miejsce. nie karcie mnie odrazu bo w tym temaciejestem lama.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Witam.

A w czym je oglądasz? I przy jakich ustawieniach aparatu i/lub wywoływaczki się to porównanie odbywa? Bo wszystkie chyba wywoływaczki RAWów dodają domyślnie coś od siebie w kwestii wyostrzania. A z kolei przy robieniu JPEGów w aparacie można ustawić sobie kilka poziomów wyostrzania. Wystarczy więc ustawić wyostrzanie JPEGów na minimum, a RAWa wywołać z np. RawShootera lub Lightrooma przy ustawieniach defaultowych i voila! - mamy ostrzej z RAWa, niż z JPEGa.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Lama to tybetański nauczyciel, mądry człowiek, więc chyba się we wzmiankowanym kontekście porównałeś na zapas
    A co do rawa - raw to raw, wszystko ma lepsze, nie tylko ostrość

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

TO zalezy czym ogladasz tego Raw, zalezy jakie masz nastawy sharpness w programie w ktorym ogladasz Rawa.

Jesli wezmiesz program Canona - DPP - to masz w nim te same nastawy co w aparacie (ostrosci, stylu, etc.). Jesli ustawisz takie same nastawy w programie jak miales w aparacie dla jpg, to powinienes uzyskac takiego samego jpga. Nie robilem takich testow - biore to na logike. ;-)

Po drugie oceniaj i porownuj zawsze pliki jpg. Podglad rawa czy w aparacie czy na monitorze - to najczesciej plik jpg z najgorsza kompresja, aby bylo szybciej.

Masteros
    Guest

Domyślnie

bakulik dziekuje za szybka odpowiedz.

oba pliki ogladam w DPP czy PS'ie.w puszce mam sharpness na +2 - canon 40d. aha i pozniej jak np. convertuje rawa w dpp na jpg.to ten jpg z rawa jest tez ostrzejszy. czy to dobrze i tak powinno byc? ogolnie RAW'y jakos z tego co widze u siebie na kompie ladniejsze i kolorki i ostrosc. mam nadzieje,ze takie zachowanie jest normalne

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Masteros Zobacz posta
    bakulik dziekuje za szybka odpowiedz.

oba pliki ogladam w DPP czy PS'ie.w puszce mam sharpness na +2 - canon 40d. aha i pozniej jak np. convertuje rawa w dpp na jpg.to ten jpg z rawa jest tez ostrzejszy. czy to dobrze i tak powinno byc?
    ...
    W żadnym wypadku, jpg z Rawa powinien być wręcz mydlany

A tak poważnie, to zadajesz pytanie, na które sam powinieneś sobie odpowiedzieć Przecież tylko Ty wiesz, jaki efekt chcesz uzyskać na danym zdjęciu.
    Zasadniczo trend jest taki, że im ostrzejsze, tym lepsze...

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Masteros Zobacz posta
    czy to dobrze i tak powinno byc? ogolnie RAW'y jakos z tego co widze u siebie na kompie ladniejsze i kolorki i ostrosc. mam nadzieje,ze takie zachowanie jest normalne
    Bardzo dobrze. Po to są RAWy, aby było lepiej niż z JPEGów. Zachowanie całkowicie normalne.

Jak to J.M. kiedyś ładnie napisał (http://groups.google.pl/group/pl.rec...82c7a24eb95d53):

"JPEGi w aparacie maluje mały japoński krasnoludek. Ma niezłe wykształcenie w temacie, ale powiedzmy, że podczas kształcenia zatracił indywidualizm. RAW to zastąpienie małego, japońskiego krasnoludka sobą."

Gdy fotografujesz w RAWach, to Ty, podczas ich obróbki, decydujesz, jak każde zdjęcie ma finalnie wyglądać. Dotyczy to zarówno ostrości, jak i kolorów, kontrastów, balansu bieli, zafarbów, ewentualnej winiety itp.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

wbcolor
    Guest

Domyślnie

Sorki za mały off top, ale bedzie on chociaz troche polączony z temetem. Ja również zauważam ze raw jest ostrzejszy, pytanie tylko co z pixelami. uzywam do przegladania maxview i jak ogladam rawy, to wyskakuje mi ze zdjecia maja 1,52mp i rozdzielczosc okolo 1500 na 1000, a jak robie to samo z jpeg to juz 8mp i wieksze rozdzielczosci. jezeli bedzie ktos znal przyczyne tego stanu rzeczy to bede bardzo wdzieczny, bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to ugryźc. pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

wbcolor tutaj myślę,że to co widzisz to nie są RAW'y tylko podgląd tych rawów. U mnie RAW zajamują od 10 mb. Ale faktycznie na pierwszy rzut oka wyglądają na ostrzejsze. Jutro może wrzuce jakieś dwie fotki RAW i JPG na tych samych ustaw. Może komuś coś podpowiem. Aż sam muszę sprawdzić jak to się ma w praktyce.

Pozdrawiam

wbcolor
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JiNN Zobacz posta
    . U mnie RAW zajamują od 10 mb.
    u mnie też.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów