Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Pytanie krótkie odnośnie RAW, JPG

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Dodam tylko, ze dodatkowym powodem wiekszej ostrosci RAW czy raczej mniejszej ostrosci jpg jesli wszystko inne sie wyeliminuje, moze byc nastawienie "High ISO speed noise reduction". Skutecznie usuwa szum chroma, i na pewno polepsza jpg, ale tez nieznacznie zmiekcza.

Masteros
    Guest

Domyślnie

nie wiem ale wydaje mi się,że ostrość na JPG'u powinna być lepsza.moze to wina szkla. sami ocencie zdjecia prosto z aparatu bez obrobki sharpness +3 w puszcze

70-200 f.4 L

200mm f.4 1/2500 i kompletnie pochmurne niebo

200mm f.4 1/4000

aaa dodam,ze robione na all servo + wszystkie punkty ostrosci aktywne i program av
    gdybyscie mogli ocenic bylbym wdzieczny.albo jakas rada co robie zle.

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Dla mnie ostrość wygląda dobrze. W dodatku to all servo i pewnie seria. Myslę,że nie masz się czym przejmować. Może inni się wypowiedzą i bedziesz miał pewność, że dobrze ostrzy szkiełko i all jest ok.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ptaki w locie, to raczej test własnych umiejętności niż obiektywu ale nie wygląda to żle. Jeśli chcesz sprawdzić szkło to spróbuj zrobić coś statycznego.
    Chyba że sprawdzasz AF

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

A zauważyłem taką tendencję jeżeli chodzi o pliki JPG i ostrość. Jeżeli ktoś uważa, że ostrość nie jest taka jaką chciałby mieć niech:

Tutaj warunek - jeżeli przeglądacie zdjęcia w windows'owej przeglądarce (bo pewnie dużo ludzi często tak robi ) "podgląd obrazów i faksów systemu windows"

należy:

powiększyć obraz 1:1,a następnie wrócić do "rozmiar dopasowany optymalnie"
    różnicę w poprawie ostrości widać odrazu.

Bynajmniej u mnie na kompie jak zrobie w w/w sposób. JPG wyglądają o wiele lepiej.

Mozliwe, że to również jest przyczyna dla której cześć osób twierdzi,że coś z ostrością jest nie tak.

Pozdrawiam

Masteros
    Guest

Domyślnie

moglbym prosic kogos jeszcze co by sie wypowiedzial co do ostrosci tych zdjec?zalezy mi na waszej opinii i waszych spostrzezeniach.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Masteros Zobacz posta
    moglbym prosic kogos jeszcze co by sie wypowiedzial co do ostrosci tych zdjec?zalezy mi na waszej opinii i waszych spostrzezeniach.
    Cóż, to Tobie (lub Twoim klientom) powinny się podobać Twoje zdjęcia, nie nam.

Jeśli jesteś zadowolony, to ok. Jeśli nie, to szukaj lepszego szkła/puszki.

Jak dla mnie, przy tym rozmiarze, zdjęcia są dobre, ale mogłyby być ostrzejsze. Ostrość mogła polecieć przy zmianie rozmiaru...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów