Page 5 of 5 FirstFirst ... 345
Results 41 to 46 of 46

Thread: 40D i pomiar światła

Pełne uzależnienie _igi's Avatar

Quote Originally Posted by tomdz View Post
    Do systemu strefowego polecam świetną książkę: The Practical Zone System - For Film and Digital Photography (po ang. oczywiście). Naprawdę rewelacyjnie się to czyta. Można ją czasem dostać w bibliotece Pod Osiołkiem ;-)
    Fantastyczna książka, z tym zagadnieniem to The Negative, Ansela Adamsa. Całkiem spory rozdział o systemie strefowym. Nie wiem tylko, czy jest w polsce - ja mam tryptyk ze stanów, po angielsku...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Roofman, to działa!!!!
    Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
    Wielkie dzięki.

Początki nałogu roofman's Avatar

Quote Originally Posted by axk View Post
    Tak, na pewno - polecam sprawdzić osobiście.
    Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
    W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
    Piszę o 40D i Av. Pamiętałem jedynie że kolega z 30D z tym walczył ale nie pamiętam czy opanował... Przyznaję, nie sprawdziłem a pisałem tylko o problemach o których pamiętałem. Sorry za wtrącanie się w Wasza dyskusję
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Quote Originally Posted by Ciekawski View Post
    Roofman, to działa!!!!
    Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
    Wielkie dzięki.
    O to mi właśnie chodziło
    Chyba jedynie Canon tak to opracował, że półspust zachowuje się różnie w zależności od trybu pomiaru na ustawieniach domyślnych puszki
    Last edited by roofman; 03-01-2010 at 07:51 PM. Reason: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie axk's Avatar

Quote Originally Posted by roofman View Post
    Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
    W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
    Racja - mój błąd.
    EOS + Speedlite

Uzależniony xsardas's Avatar

Eee u mnie niezależnie od pomiaru światła spust wciśnięty do połowy NIE BLOKUJE EKSPOZYCJI. Mogę tego dokonać dopiero po wciśnięciu *

Dopiero zaczyna

Xsardas, pogrzebaj trochę w ustawieniach, które opisywaliśmy kilka postów do tyłu, to na pewno znajdziesz potrzebne ustawienia.

Page 5 of 5 FirstFirst ... 345