5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Roofman, to działa!!!!
Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
Wielkie dzięki.
Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
Piszę o 40D i Av. Pamiętałem jedynie że kolega z 30D z tym walczył ale nie pamiętam czy opanował... Przyznaję, nie sprawdziłem a pisałem tylko o problemach o których pamiętałem. Sorry za wtrącanie się w Wasza dyskusję
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O to mi właśnie chodziło
Chyba jedynie Canon tak to opracował, że półspust zachowuje się różnie w zależności od trybu pomiaru na ustawieniach domyślnych puszki![]()
Ostatnio edytowane przez roofman ; 03-01-2010 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost
Eee u mnie niezależnie od pomiaru światła spust wciśnięty do połowy NIE BLOKUJE EKSPOZYCJI. Mogę tego dokonać dopiero po wciśnięciu *
Xsardas, pogrzebaj trochę w ustawieniach, które opisywaliśmy kilka postów do tyłu, to na pewno znajdziesz potrzebne ustawienia.