Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Wątek: 40D i pomiar światła

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Do systemu strefowego polecam świetną książkę: The Practical Zone System - For Film and Digital Photography (po ang. oczywiście). Naprawdę rewelacyjnie się to czyta. Można ją czasem dostać w bibliotece Pod Osiołkiem ;-)
    Fantastyczna książka, z tym zagadnieniem to The Negative, Ansela Adamsa. Całkiem spory rozdział o systemie strefowym. Nie wiem tylko, czy jest w polsce - ja mam tryptyk ze stanów, po angielsku...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Roofman, to działa!!!!
    Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
    Wielkie dzięki.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Tak, na pewno - polecam sprawdzić osobiście.
    Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
    W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
    Piszę o 40D i Av. Pamiętałem jedynie że kolega z 30D z tym walczył ale nie pamiętam czy opanował... Przyznaję, nie sprawdziłem a pisałem tylko o problemach o których pamiętałem. Sorry za wtrącanie się w Wasza dyskusję
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Ciekawski Zobacz posta
    Roofman, to działa!!!!
    Na matrycowym pół-spust blokuje ekspozycję, a na centralnie ważonym mierzy cały czas, po przekadrowaniu.
    Wielkie dzięki.
    O to mi właśnie chodziło
    Chyba jedynie Canon tak to opracował, że półspust zachowuje się różnie w zależności od trybu pomiaru na ustawieniach domyślnych puszki
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 03-01-2010 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Właśnie sprawdziłem... blokada ekspozycji pod spustem w pomiarze wielosegmentowym jak i w CW działa jedynie wtedy gdy w CFIV ustawię poz3 (Blokada AE/Pomiar +AF start).
    W innych domyślnych spust ekspozycję blokuje jedynie w trybie pomiaru wielosegmentowego (w innych ekspozycja na półspuście pływa).
    Racja - mój błąd.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Eee u mnie niezależnie od pomiaru światła spust wciśnięty do połowy NIE BLOKUJE EKSPOZYCJI. Mogę tego dokonać dopiero po wciśnięciu *

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Xsardas, pogrzebaj trochę w ustawieniach, które opisywaliśmy kilka postów do tyłu, to na pewno znajdziesz potrzebne ustawienia.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów