Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Czy to jest BF?

Widok wątkowy

Bywalec

Domyślnie

Test wykonany przez ToMo w rzeczywiści był trochę (ale tylko trochę) żle wykonany (chodzi o te przekoszenia) co mogło odrobinę wpłynąć na wyniki, ale zjawisko innych wartości focusa po lewej i prawej stronie kadru u mnie jest dokładnie takie samo - Canon 20D z KITem. Wysłałem oczywiście aparat do serwisu i w liście napisałem że na teście zaobserwowałem po lewej stronie inne wartości przesunięcia focusu niż po prawej. Sprawdziłem jeszcze na innym obiektywie Canon 75-300 i tu już wszystko OK (czyli lewa i prawa strona tak samo) poza oczywiście samym punktem ostrości. Wiem, że te obiektywy nie są najwyższych lotów ale są firmowane przez Canona i z ich specyfikacji jak i specyfikacji aparatu wynika że powinny do siebie idealnie pasować.
    Z moich testów wynika że mój egzemplarz najlepsze (czyli z właściwym focusem) foty robi na moim canonie 75-300 przy ogniskowej 140 mm. Wtedy przesunięcie focusa wynosi 0 mm czyli wszystko jest OK. Wartości poniżej 140 mm przesuwają focus za obiekt ostrzenia, natomiast powyżej przed. Jeśli ktoś chce to mogę mu wysłać pliki (są duże). Najgorsze wartości czyli przesunięcie o 30 mm za obiektem ostrzenia uzyskałem na kicie - ognisowa 18 ( 28 ) mm. Im bliżej 55 (85) mm tym focus zbiżał się do 6 mm.
    Mam nadzieję że w serwisie wyeliminują tę wadę. Wysyłając aparat do serwisu zaznaczyłem, żeby podczas regulacji użyli wartości nominalnych, tak abym nie miał w przyszłości problemów gdy będę kupował inne obiektywy. Z tego co dziś wyczytałem na forum to chyba będzie im trudno gdyż taki nominał nie istnieje. No nic, czas pokaże jak uporają się z regulacją mojego egzemplarza.

A tak zupełnie na marginesie, to chciałbym zobaczyć testy bf/ff tych szczęśliwców u których wszystko jest jak należy - przynajmniej tak zapewniają - mam tu na myśli chociażby użytkownika o nicku Vitez. Proszę Was bardzo, opublikujcie swoje wyniki testów na bf/ff.
    Ostatnio edytowane przez David ; 24-05-2005 o 20:24

Uprawnienia umieszczania postów