Ja za MacGyverem polecam tego Flektogona, ale uważaj, bo była też wersja ze światłem 2.8 - starsza, bez powłok (czarno-srebrna lub srebrna obudowa). Warto troszkę dopłacić za tą jaśniejszą a na pewno będziesz zadowolony.
Pozdrawiam
Ja za MacGyverem polecam tego Flektogona, ale uważaj, bo była też wersja ze światłem 2.8 - starsza, bez powłok (czarno-srebrna lub srebrna obudowa). Warto troszkę dopłacić za tą jaśniejszą a na pewno będziesz zadowolony.
Pozdrawiam
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Nikkor 35/2 Ais. Kapitalne szkło, z przejściówką raczej bez problemów podepniesz do Canona.
Pozdrawiam
W tej chwili jest na Allegro wysyp Zuików.
Niedawno był 21/3.5, teraz jest jeszcze 24/2.8, 35/2 oraz 50/1.2.
Ja wiedziałem że tak będzie. Pojawiły się zaraz po tym jak sprzedałem OM'a...![]()
Uzywam Canona FD 35/2 i Nikkora 35/2 ais. Mysle ze bokeh lepszy ma Canon FD. Swego czasu byla to high-endowa 35-tka Canona. Ale FD wymaga puszki FD - najtaniej i pewna migawke da ci Canon T60. Bardziej miekko chodza Canony AE-1(p) ale migawki na szybkich czasach mniej pewne.
Do EOSa albo Nikkor 35/2 albo M42 - jak koledzy proponuja Flektogona 35/2.4 (200-300zł + 100zł przejsciowka z AF).
Zuiko 35/2 to juz drozsza pólka, a wtedy moze lepiej upolowac EF 35/2 za 600-700zl.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Flektogon 35/2.4 kosztuje ok 350 zeta. Do tego adapter bez chipa ok 40. 400 stowki jak nic. Za 2x tyle masz nowiutkiego EF 35/2.0 z AF. Do EOSa 30 klina nie wsadzisz (standardowa procedura) i masz jeszcze blad pomiaru swiatla.
Moze lepiej dolozyc do EF ?
a byle Praktica MTL3/5 w cenie 50zł :-)
w cenie adaptera z chipem, to się znajdzie nawet body m42 z preselekcją przysłony :-)
REVUE Flex 5005 - 162zł - http://www.allegro.pl/item327249959.html
Się powtarzam, ale naprawdę zamiast walczyć z m42 na analogowym EOS w dodatku nieszczęsna 30tka, proponuję wybrać sobie odpowiedni korpus:
http://www.m42.republika.pl/
Ja napiszę inaczej: masz analogowego EOS-a i kilka systemowych szkiełek, chcesz zestaw uzupełnić stałeczką M42 to OK. Chcesz ozywać wyłącznie manualnych stalek do focenia na kliszy: zabawa w EOS-a traci sens, lepiej zamienić go na korpus M42 a za różnicę w cenie kupić jakieś szkiełko. Można też (jeśli nie masz jeszcze innych szkieł) zamiast w M42 pójść w inny system, np bajecznie tani Canon FD.
A tesli już koniecznie musi być coś z bagnetem EF to polecam Canona EF-M.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj