Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: S5 IS i morze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adikPL Zobacz posta
    UVka to tylko kawałek szkła ochronnego?
    w przypadku cyfry - dokladnie tak..

Jeśli załozymy ją na obiektyw i zaczniemy focić ... zdjęcia będą identyczne jak gdyby jej nie było?
    moga byc gorsze niz gdyby jej nie bylo.. wszystko zalezy od jakosci filtra..

Nie uchroni nas przed żadnymi blikami? Nie osiągniemy choć minimalnie lepszego kontrastu i nasycenia?.
    blikow moze wrecz byc wiecej

każda wiedza jest dla mnie bezcenna (a sam zakupiłem wczoraj UVkę do mojego Tamrona)
    uzywaj jej z glowa to bedzie ok :-) .. i napisz jaka to uv'ka ;-)

w wietrzny dzien na palzy lepiej ja miec niz isc focic "golym" szklem.. na codzien - ja osobiscie nie uzywam a po szklach jakos nie widac by potrzebowaly byc "chronione" uv'ka ;-)

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

nie poprawi, a jesli już, to minimalnie- ja tego nie widzę np., a może pogorszyć, zwłaszcza jeśli to będzie tania UVka
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Początki nałogu Awatar adikPL
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

dzięki za odp. / no to się lekko zdziwiłem, bo do tej pory jakoś dochodziły do mnie opinie polacające założenie UVki na szkło, hmmm.
    Aha, mam -Kubak82- Hoyę 52mm Standard, czyli tą trochę lepszą od serii Green'owej. Tak więc polecałbyś mi ją zdjąć niż robić z nią fotki?
    Czyli domniemuję, że lepiej - według Was- wydać kasę na "polara" i używać go w razie konieczności, a obiektyw chronić przed porysowaniami dekielkiem (torba, ew.czas kiedy nie focimy), niż pakować UVki na każde szkło (bo wiadomo ze różnie ze średnicami), które i tak nic nie dają?
    Pozdrawiam
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Aha, mam -Kubak82- Hoyę 52mm Standard, czyli tą trochę lepszą od serii Green'owej.
    Skoro zielona jest najsłabsza to sam sobie odpowiedziałeś. POwyżej fioletowej jest jeszcze kilka wyższych modeli...

Czyli domniemuję, że lepiej - według Was- wydać kasę na "polara" i używać go w razie konieczności, a obiektyw chronić przed porysowaniami dekielkiem
    W większości sytuacji - tak.

Miasto
    Będzin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez comatus Zobacz posta
    W większości sytuacji - tak.
    poproszę kilka słów o tej mniejszości, w jakich to użycie UV jest wskazane

Czyli Wy sami (jako bardziej doświadczeni koledzy) w codziennym foceniu nie używanie UVek? Hmmm, to chyba ją będe musiał wykręcić, na darmo kasę "wyplułem" na nią Trzeba było na polara dołożyć- nad morze jak znalazł
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec Awatar ukasus
    Miasto
    miasto

Domyślnie

z Uv jest trochę jak z kondonem ...
    bezpieczniej .. ale na jakość nie wpływa to za zbyt pozytywnie
    Eos system

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

adikPL, Poczytaj tutaj: http://canon-board.info/showpost.php...79&postcount=4 . UV wskazane jest nad morzem oraz w górach ze względu na większe wysokości(powyżej 2000m.npm), oraz większą ilość ultrafioletu. Widać niebieskawą mgiełkę zdjęciach.

Jak już masz założoną UV-kę to nie wykręcaj jej, zawsze to jakaś ochrona szkła Ja chyba też dokupię sobię filtr UV (też zamierzam w wakację focić nad morzem)
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

Miasto
    Będzin

Domyślnie

dzięki emilus100, na razie ją zostawię, ale trochę się zdziwiłem bo wszędzie piszą, że np:
    "nie wpływa na balans kolorów w widzialnym spektrum, zwiększa jednak ich nasycenie i wyostrza obraz, redukując zamglenie" itd. a tu już 3 kolegów wyżej mówi, że pogarsza obraz. Będe robił tak jak tam pisze, czyli używał tylko w plenerze, nad morzem, no i gdy słońce mocniej przytarga w innych okolicznościach wykręce i do pudełka.
    ukasus, ten post Ci wyszedł nieźle, hehe masz umysł bystry niczym Kuba Wojewódzki Pozdro i dzięki
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec

Domyślnie

To kolejny mit, że UV, szczególnie w cyfrze, cokolwiek poprawia! Pomijając bliki, których jest więcej - KAŻDE szkło psuje korekcję obiektywu. Na którymś z forów widziałem test, z którego JEDNOZNACZNIE wynikało, że bezbarwna szybka pogarsza ostrość! Można dyskutować o skali (prawie niezauważalna, nieznaczna, ja nie widzę itp.), ale pogorszenie obiektywnie jest na pewno!
    Nie dyskutuję o konieczności ochrony obiektywu w skrajnych warunkach - być może jest i konieczna - ale ja fotografuję bez żadnych filtrów, a obiektywów nie mam porysowanych. Z mojego doświadczenia wynika, że obiektywom najbardziej szkodzi częste wycieranie.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Adik - używam UV i traktuję je jako ochronę obiektywów. Też nie wierzyłam, ale sprawdziłam i wiem - to tylko ochrona, ale naprawdę warto ją mieć.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów