Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: Jeszcze o drukowaniu zdjęć

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A dlaczego bierzecie pod uwagę tylko Canona, ja mam Epsona i na papierach epsona lub Konica Silky zdjęcia są po prostu rewelacyjne. Można sobie do tego dokupiś system stałego zasilania i fotki macie w cenie A4 2,2 zł a A3 w cenie 4,3 zł.
    Coś tam jest do pstrykania

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Tak dokładnie myślałem
    Czy potrafisz bardzo z grubsza oszacować wydajność tuszu (dla fomatu A4, czy A5, jak wolisz)?
    Wiesz nie... nie potrafie. Z drukarka kupilem 2 komplety zapasowych kartridzy i jak do tej pory wymienilem Magenta i Yellow. Ale to zależy też od kolorow na zdjeciach. Wydaje mi się, ze nawet te A5 kosztuja mnie taniej niz w labie do ktorego mam 25 km. A4 to juz jest sporo taniej niz w labie. Zreszta na A4 mozna tez drukowac 4 x A5 albo nawet do 80-ci podgladówek co też robilem.

Ogólnie to jestem zadowolony, chociaż wydruki może są troche "za dobre" - ostrość jest powalajaca i to nieco widac na odbitkach. Ale podobnie jak Kuchatek uważam, że niesposób odróznić dobrego wydruku od dobrego zdjecia z labu, zakladajac, ze oba poprawnia zrobione i nie zagladasz na druga strone papieru gdzie lab drukuje korekcje.

Ale ciekawi mnie inne zagadnienie - bede pewnie znal odpowiedz za 4 miesiace - jak drukarka znosi dluga bezczynnosc. Wyjeżdżam, nie ma komu odpalic drukarki i przewentylowac dysz. Ciekawe ile kosztuje nowa głowica - licze sie z tym, ze bede musial kipic nowa po powrocie :-(

Janusz

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeżeli masz oryginalne tusze, to nie powinno się nic dziać, ja już kiedyś zostawiłem taką na prawie pół roku i jedyne co było trzeba zrobić po powrocie to przeczyścić dysze z opcji drukarki i później jeszcze na dwóch czy trzech zdjęciach miałem lekkie paski. Potem juz było OK
    Coś tam jest do pstrykania

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    ...Wydaje mi się, ze nawet te A5 kosztuja mnie taniej niz w labie do ktorego mam 25 km. A4 to juz jest sporo taniej niz w labie.
    Hmmm, dziś rozmawiałem z kolegą mającym canonowską S900. Czy przypadkiem nie używa ta drukarka identycznych kartridży co IP****? No więc opowiadał mi, że bardzo dokładnie wydajność oszacował. Wyszło mu zaledwie około 30 zdjęć w formacie A4, co moim zdaniem jest wartością tragicznie niewielką. U niego w USA komplet kartridży kosztuje $90, co by dawało $3 za odbitkę nie licząc kosztów papieru i amortyzacji :-( (Kuchatek, zgadza się?)

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ale ciekawi mnie inne zagadnienie - bede pewnie znal odpowiedz za 4 miesiace - jak drukarka znosi dluga bezczynnosc. Wyjeżdżam, nie ma komu odpalic drukarki i przewentylowac dysz. Ciekawe ile kosztuje nowa głowica - licze sie z tym, ze bede musial kipic nowa po powrocie :-(
    Nie wiem jak jest w drukarkach IP****, ale miałem kiedyś jakieś BJC10 i chyba 30. Tam było z tym fatalnie. Miałem przypadek wydrukowania 3 kartek tekstem na świeżym kartridżu i po miesięcznej przerwie w użytkowaniu drukarki trzeba było kupować nową głowicę

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmmm, dziś rozmawiałem z kolegą mającym canonowską S900. Czy przypadkiem nie używa ta drukarka identycznych kartridży co IP****? No więc opowiadał mi, że bardzo dokładnie wydajność oszacował. Wyszło mu zaledwie około 30 zdjęć w formacie A4, co moim zdaniem jest wartością tragicznie niewielką.

Nie wiem jakich kartridzy uzywa s900 ale drukarki z serii ip to (w miare) nowa technologia druku. Kropla jest cos ok 1-2 pikolitra a zdjecie z drukarki wyjeżdza już suche. Praktycznie suche czyli mozna go dotykac paluchami i nic sie nie maże. Teoretycznie wg. instrukcji zdjecie schnie przez 24 godziny. Dla mnie wniosek = katrridze moga byc te same, inna jest glowica i technologia plucia na papier.

Janusz.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Hmmm, dziś rozmawiałem z kolegą mającym canonowską S900. Czy przypadkiem nie używa ta drukarka identycznych kartridży co IP****? No więc opowiadał mi, że bardzo dokładnie wydajność oszacował. Wyszło mu zaledwie około 30 zdjęć w formacie A4, co moim zdaniem jest wartością tragicznie niewielką. U niego w USA komplet kartridży kosztuje $90, co by dawało $3 za odbitkę nie licząc kosztów papieru i amortyzacji :-( (Kuchatek, zgadza się?)
    90?! Gdzie on to kupuje?
    To w drogim stosunkowo sklepie na miejscu wychodzi za wszystkie do IP5000, lacznie z czarnym do dokumentow 65$ raptem, a przy samych foto z 5 dych. A da sie tusze taniej zorganizowac.
    S900 to nie taki nowy model... Nie wiem czy jedzie na te same pojemniki (nie chce mi sie sprawdzac ) Ale nie jest napewno najoszczedniejsza. Technologia druku ostatnio poszla duzo duzo do przodu... Jak kiedys strach bylo dotykac kartke z tekstem z word'a bo sie lalo z tego i slady zostawaly na tej ktora na to spadala (a to sie dlugo drukowalo), tak teraz wszystko wyjezdza suchutkie... A papieru nie zmienili napewno tak bardzo.

Z mojego IP5000 nie drukowalem 30 a4 jeszcze, ale wydrukowalem z polowe tego w malych odbitkach i jak narazie to tam dopiero widac ze cos zaczelo ubywac... IP3000 to tak roznie... Wymienialem w niej tusze pare razy, ale tam bardzo duzo tekstu z obrazkami szlo z tej drukarki w stosunku do zdjec, wiec sie nie wypowiem. Ciezko mi poprostu zrobic dobry test, bo zwykle w polowie liczenia czepiam sie jakiegos pdf'a dziesiat/set stron i wcina rachunki

Mam jednak duze archiwum gniotow rodzinnych do wydrukowania, wiec policze ile wyjdzie z nowego pojemnika... Dorzucam na liste testow

Nie wiem jak jest w drukarkach IP****, ale miałem kiedyś jakieś BJC10 i chyba 30. Tam było z tym fatalnie. Miałem przypadek wydrukowania 3 kartek tekstem na świeżym kartridżu i po miesięcznej przerwie w użytkowaniu drukarki trzeba było kupować nową głowicę
    Zasada zwykle jest taka ze powinno sie co jakis czas cos wydrukowac... Ja tam sie tak srednio na oko trzymam terminu 2 tygodnie, ale to jeszcze nauka ze starych trupow HP. Po miesiacu jak padlo calkiem to zdecydowanie cos nie bardzo... Duzo zabijaja zamienniki... Tam potrafi tusz schnac w pojemniku i zapychac glowice... Oryginaly duzo lepiej sie sprawuja... Po miesiacu to mozna dopiero oznak sie spodziewac raczej a nie kompletnego padu.

Dobrym pomyslem by bylo wyplukac glowice dobrze jakims alkocholem albo czyms co dobrze rozpuszcza tusz przed zostawieniem na dluzej... Mozna by tez nalac troche do uzywanych pojemnikow i sprobowac podrukowac, ale tego nie testowalem jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 02-06-2005 o 19:35
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

troche juz na ip 5000 wydrukowalem i mniej wiecej wiem ile kosztuje ta zabawa, także u mnie wygląda to tak
    -drukuje na niej tylko zdjęcia
    -tusze kupuje na allegro za 35-38 zł (oryginały oczywiście)
    -koszt druku zdjęcia 15x21 z właczonymi wszystkimi dopalaczami kolorów w drukarce wynosi ok 1zł - 1,1zł max. (bez kosztów papieru)

opanowuje ostatnio zamienniki te z allegro mozna sobie wsadzic w d... (kolory do bani) ale natrafiłem w fotojoker na niemieckie zamienniki GEHA koszt 18 zł, kolorystyka jest taka sama jak na oryginałach, jest niby 3 ml tuszu więcej, co prawda nie wiem czy mi dysz nie pozatyka ale w koncu mam jeszcze 10 m gwarancji
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez srad
    -koszt druku zdjęcia 15x21 z właczonymi wszystkimi dopalaczami kolorów w drukarce wynosi ok 1zł - 1,1zł max. (bez kosztów papieru)
    A ile z papierem? I jakim oczywiscie...

Cytat Zamieszczone przez srad
    co prawda nie wiem czy mi dysz nie pozatyka ale w koncu mam jeszcze 10 m gwarancji
    ...w ktorej zapewne wyraznie pisze zeby nie stosowac nieoryginalnych materialow...
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

oj na testowanie papieiow troche wydalem, i tak myśle najlepszym papierem cena/jakość jest EMTEC premium glossy 264g mozna go kupic za 95zł/50 A4
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    A ile z papierem? I jakim oczywiscie...

...w ktorej zapewne wyraznie pisze zeby nie stosowac nieoryginalnych materialow...
    mam w razie czego prawie puste oryginalne tusze

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów